loader
Foto

Galerie foto

Tunis, o „tapiserie de timp”

Duminică, 17 mai, echipa „Cap Compas” ajunge la Tunis, bijuteria lumii arabe, unde aerul boem persistă până astăzi, mai cu seamă pe străzile istorice înguste, pavate cu piatră, pline de galerii și cafenele. De la 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

Întâi  la Sidi Bou Said

Porțile  caselor se deschid spre curțile pline de flori. Ușile  sunt o caracteristică specială a satului. Vechi, și grele, acestea sunt împânzite cu motive tradiționale cu semilune, minarete și stele. Ferestre, obloane, grile decorative din fier, toate sunt vopsite  în albastru. Decorațiile sunt realizate folosind cuie mari și mici, în scopul de a executa modele simbolice și geometrice.

Toate au o importanță istorică și sociologică considerabilă. Simbolul Tanit, zeița Cartagina a fertilității, steaua cu șase unghi a lui David care, conform legendei, alungă spiritele maligne, crucea creștină, o amintire a trecutului Tunisiei, cu Sfântul Augustin de Hippo, mihrabul, locul în moschee în care imamul conduce credincioșii la rugăciune.


Apoi  în  Medina

Medina  reflectă modul de viață al familiilor tunisiene. Aici ușile caselor  sunt de 3 feluri, cu o intrare mică, inventată de o prințesa spaniolă, soția monarhului Ibn Noussayr, ca să oblige pe supuși să se încline în fața monarhului, intrare numită KOUKHA. Culorile ușilor sunt simbolice. Ocrul în Coran este culoarea plăcută lui Allah, verdele culoarea paradisului. Albastrul a fost introdus târziu si  in cele din urma  la  EL Jemm.


***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas


2:45 Planuri diabolice (R)

Film * Planuri diabolice (Evil doctor-SUA, 2018) PREMIERĂ

Regia: Brian Skiba

Cu: Dina Meyer, Jen Lilley, Corin Nemec

*Thriller.

*

Redactor: Vlad Ţurcan

(Reluare)

4:20 Documentar 360°GEO (R)

* Viaţa pe uriaşul Grossglockner (Vivre au pied d’un géant, Franţa-Germania, 2010)

Realizator: Gernot Stadler

Redactor: Delia Clonaru

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2