loader
Foto

Galerie foto

Tradiție, inovație și inedit în Zaragoza şi Lourdes, la „Cap compas”

Duminică, 8 ianuarie, de la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+, decoperim două locuri fascinante, unde turismul este, mai degrabă, unul spiritual - religios.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Când spui Zaragoza te gândeşti imediat la Spania şi la ritmurile unui oraş aparte. La asta se gândeau probabil şi cei care au trecut pe aici de-a lungul celor două mii de ani de la fondarea oraşului. Astăzi oraşul are o viaţă trepidantă încântătoroare. Modern şi original, ridicat în onoarea împăratului Cezar Augustus, el îmbină tradiţia şi inovaţia într-un mod surprinzător.

Aerul Zaragozei seamănă cu bucuria - o bucurie temeinică pe care o descoperi pe chipurile oamenilor, în gesturile lor, la colţ de stradă sau în vitrine. În Zaragoza te simţi ca un copil care deschide cămara bunicii şi gustă din toate bunătăţile deodată. Acest loc este cu adevărat minunat şi oriunde te uiţi în jur simţi pulsul unei Spanii care ştie să-şi conserve stilul, reinventându-l în fiecare clipă.

(w882) Cap compas
Palatele maure stau foarte bine la un loc cu Bisericile impunătoare și cu structurile moderniste. Festivalurile cu tematică religioasă alternează interesant cu cele ale teatrului de stradă. Scenariile şi scenografiile se potrivesc bine şi cu vechiul şi cu noul. Duminica din preajma zilei de 12 octombrie nu e ca oricare alta.

Oraşul parcă explodează de viață. Concerte, reprezentaţii stradale, teatre ambulante, concursuri populare şi chiar şi vestitele coride încarcă urbea în carul alegoric al unei mari sărbători. Zaragoza are un climat mediteranean uscat şi secetos, cu ierni relativ reci şi veri fierbinţi. Ploaia este o raritate şi primeneşte oraşul mai ales primăvăra. Aşa încât toamna, între septembrie şi noiembrie e numai bine să organizezi un festival. Fiestas del Pilar este una dintre cele mai preţuite.

(w882) Cap compas

Turist sau pelerin este întrebarea pe care mi-o pun când ajung la Lourdes. După primii pași pe străzile înguste ai senzația că te afli într-un oraş turistic, ca după ceva timp să constaţi că la Lourdes turismul este mai degrabă unul religios. De ce vin oamenii la Lourdes? Pentru că aici se resimte o extraordinară fertilitate spirituală. Pentru că este un loc unde domneşte pacea concretizată într-un sentiment colectiv de reconciliere.

Aici s-a conturat un teritoriu simbolic al pacificării, ceea ce este o minune pentru o Franţă care, iată, de ceva vreme a devenit un pământ multicultural care musteşte de conflicte și antagonisme sociale. Aici primeşti acea lecţie de viaţă care te ajută să vezi splendoarea corpului uman în tot ceea ce are mai... imperfect. O lecţie asemeni unui vaccin contra actualei societăţi care exclude tot mai mult fragilitatea umană și care caută perfecţiunea retuşată a omului de plastic.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

3:35 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.7

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)

4:30 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2