loader
Foto

Galerie foto

Toma Enache: "Rolul filmului a fost să-l arate pe Enescu ca pe un om în carne şi oase. Nu ca pe un zeu. Deşi, a fost ca un zeu!"

La TVR 2, invitatul Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" este regizor, scenarist, producător şi actor de film, teatru şi teatru radiofonic, poet şi jurnalist.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Vă invităm să urmăriţi o emisiune de televiziune ce precede una dintre cele mai importante premiere cinematografice ale anului: prezentarea, în 30 noiembrie, la Atheneul român a lungmetrajului "Enescu, jupuit de viu" sub semnătura regizorului şi scenaristului Toma Enache. Un moment ales anume în preajma celebrării Zilei Naţionale a României. Ce altă onoare mai relevantă poate fi pentru un titan al muzicii, pus la index-ul Securităţii atâţia ani de zile după exilul său în străinătate, supus atâtor hărţuiri şi mistificări nemeritate decât această proiecţie de excepţie. Folosirea numelui şi a notorietăţii lui George Enescu era doar un vehicul de manipulare în favoarea promovării imaginii autorităţilor comuniste. Nu însemna nici pe departe recunoaşterea valorii creaţiei sale sau respectarea demnităţii de om. Servea întrutotul intereselor propagandistice meschine ale epocii.

(w882) TVR

Proiecţia filmului este, fără îndoială, un eveniment în sine ce deconspiră amănunte neştiute din viaţa lui George Enescu. Aflaţi mereu sub imperiul triumfalismului, contemporanilor le este cu atât mai dificil să perceapă adevărata dimensiune a omului şi muzicianului atât de complex care a fost George Enescu, altfel decât prin prisma clişeelor cu care s-au obişnuit de mai bine de jumătate de secol. De aceea, acest film, cu totul surprinzător va face lumină asupra percepţiilor eronate care s-au împământenit în conştiinţa colectivă. De altfel, autorul, Toma Enache mărturisea că "Rolul filmului a fost să-l arate pe Enescu ca pe un om în carne şi oase. Nu ca pe un zeu. Deşi, a fost ca un zeu!".

Astăzi, prin acest film ce a fost primit atât de elogios în străinătate şi în România - prin turneele prin cele mai importante 30 de oraşe ale ţării -, recuperăm, graţie pasiunii şi nevoii de restabilire a adevărului istoric, recuperăm spuneam, într-un fel cu totul diferit, un mit al culturii române: compozitorul, violonistul, pianistul, profesorul şi dirijorul George Enescu.

Deşi numele său a fost sanctificat prin organizarea atâtor ediţii ale festivalului care îi poartă numele, viaţa sa a rămas pănă acum o mare necunoscută. Accesibilitatea pe care o conferă acest film de lungmetraj o datorăm în întregime unui om pasionat de istorie, artă şi cultură. ’’Sper ca filmul nostru să contribuie la îmblânzirea unora dintre semeni, aşa cum a dorit şi Enescu să facă prin muzica lui’’ – mărturiseşte Toma Enache.

Spuneam că filmul a fost primit cu entuziasm. Dovada, pe lângă altele asemenea este premiul ’’Outstanding Achievement in Filmmaking’’ în urma premierei americane a filmului ’’Enescu, jupuit de viu” la International Film Awards în Los Angeles (ARPA). Un festival de film independent, cu aproape 30 de ani de tradiţie, în cadrul căruia, anul acesta s-au proiectat nu mai puţin de 110 producţii din 25 de ţări participante, iar pelicula despre care vorbim a fost singurul film românesc din selecția oficială ARPA.

(w882) TVR

La cei 48 de ani, Toma Enache a regizat peste 30 de spectacole de teatru şi trei filme: ’’Nu sunt faimos, dar sunt aromân’’ (2013) - primului film artistic în limba aromână din istoria cinematografiei noastre ; ’’Între chin și amin’’ (2019) şi ’’Enescu, Skinned Alive’’ / ’’Enescu – Jupuit de viu’’ (2024). A jucat în toate cele trei, a semnat şi regia, şi scenariul iar pentru ultimele două a fost şi producător. Aşadar, un autor complet, dedicat mai mult decât 100% proiectelor în care crede cu adevărat şi pentru care niciun efort nu i se pare prea mare pentru a putea răzbi pe piaţa filmului independent.

Întorcându-ne la ultima premieră, cea a filmului dedicat lui George Enescu, Toma Enache propune o perspectivă cu totul neaşteptată. Bazată pe jurnalul Marucăi Cantacuzino, pe documente de arhivă preţioase, unice, ce nu au mai fost până acum niciodată revelate marelui public, Toma Enache chiar a reuşit tot ce şi-a propus. A muncit ca un arhivar îndărătnic mânat de o curiozitate molipsitoare. A pus laolaltă în ţesătura scenariului fragmente, amintiri, secvenţe decupate din presa epocii, din integrala corespondenţei lui Enescu sau din mărturiile celor cu care relaţiona cuplul Enescu – Maruca Cantacuzino. A rezultat o frumoasă poveste de iubire, o poveste de creație a operei Oedip care s-a întins pe aproape 25 de ani. O poveste fabuloasă, plină de tensiune şi scene care ne dezvăluie latura romanţioasă a vieţii marelui compozitor şi împrejurările morţii sale într-o noapte de mai, a anului 1955 într-un hotel parizian. Singur, fără lumânare, alături fiindu-i doar câinele său credincios.

Scenariul s-a conturat în cei doi ani de pandemie, în care, Toma Enache a scris în fiecare zi, a citit toate scrisorile şi notiţele lui Enescu, a adunat o documentaţie preţioasă, s-a gândit la distribuţie, costume, locaţii pentru filmare, coloana sonoră, montaj, sunet, lumini, echipă, producători, sponsori şi parteneri care l-au susţinut admirabil.

(w882) TVR

"Enescu, Skinned Alive"/"Enescu – Jupuit de viu" este un film ce reuşeşte să redea foarte bine atmosfera epocii prin alegerea inteligentă a locurilor ce trebuieau să reflecte perioada de la începutul secolului XX. Au fost două luni grele de filmare, într-un ritm alert, de la Ploiești, la Tecuci, de la Iași, la București, dar și de la Paris, la Londra. Este de apreciat aportul tuturor instituţiilor de cultură care au pus la dispoziţie sediile lor, mai ales Ateneul din Iaşi, pentru ca filmul să poată reflecta atmosfera specifică anilor 1910 – 1930. În rolurile principale au fost distribuiţi doi actori aflaţi pentru prima dată pe platourile de filmare, Mircea Dragoman și Theodora Sandu. Alături de ei, o echipă valoroasă de actori cunoscuţi: Constantin Codrescu, Cezara Dafinescu, Manuela Hărăbor, Adrian Titieni, Cristian Şofron și Kira Hagi.

Doar aceste precizări fiind făcute, putem înţelege cu câtă seriozitate s-a pregătit Toma Enache pentru visul de atunci, ce acum a devenit o certitudine. Au urmat lansarea pe piaţă a filmului, publicul care l-a aplaudat, recenziile, participările la festivaluri, turneele şi... premiile merituoase. Acestea sunt răsplata pentru o muncă sisifică care a dat roade bune şi care, cu siguranţă, îl pregătesc pentru noile proiecte de spectacole de teatru şi film pe care le aşteptăm deja.

(w882) TVR

"Nu am inventat nimic Niciun personaj sau întâmplări care să nu fi existat în viaţa lui Enescu. Sigur, exigenţele regizorale m-au obligat la anume accente, la o interpretare dar, filmul cred că reuşeşte să fie credibil prin meticulozitatea cu care am construit firul narativ. Am avut colaboratori care au crezut în mine şi în acest film, actori deosebiţi care au intrat în pielea personajelor, o echipă de producători excepţională, o echipă de filmare dedicată, aşa încât, mă consider mai mult decât norocos. Iar participările la festivaluri şi premiile pe care le-am primit confirmă că este un film valoros. Este foarte greu să te afirmi în lumea asta a filmului independent. Am simţit nevoia să fac acest film despre Enescu pentru că am constatat că nu-l cunoaştem, deşi, de decenii găzduim un festival internaţional care-i poartă numele. Nu-i ascultăm muzica, nu o preţuim, mulţi ştiu doar că portretul său este desenat pe bancnota de cinci lei. Suntem foarte departe din a-l onora pe Enescu aşa cum merită", spunea Toma Enache.

Toma Enache şi Daniela Zeca Buzura au făcut în această dimineaţă un tur de forţă, arătându-şi în egală măsură dragostea pentru George Enescu. Dialogul este scânteietor, desfăşurat cu o ritmicitate pe care cu greu am văzut-o alături de alţi invitaţi. Un spectacol în sine care ne invită nu doar să ne fiţi părtaşi la difuzarea emisiunii, sâmbătă dimineaţa de la ora 10.00, la TVR2 ci şi la vizionarea filmului, pe 30 noiembrie 2024 la Atheneul Român.

(w882) TVR

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 30 noiembrie 2024, de la ora 10:00 (reluare luni, 2 decembrie 2024, ora 13:30); la TVRInternaţional, sâmbătă, 30 noiembrie 2024, de la ora 10:00; la TVRCultural, duminică, 1 decembrie 2024, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait, producător

19:05 Comisarul Rex: aventuri la Viena

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 116

*Serial poliţist. Poliţia din Viena are o redutabilă Brigadă Omucideri, condusă de Richard Moser, dar vedeta echipei este câinele ciobănesc-german Rex, posesorul unui nas imbatabil şi al unei inteligenţe ieşite din comun. Moser şi colegii săi se confruntă cu cazuri dificile, iar Rex contribuie esenţial la rezolvarea lor şi chiar la salvarea multor vieţi. Dar, oricât de curajos şi de puternic este Rex, până şi el are o mare slăbiciune: sendvişurile cu şuncă!

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Ştefan Asavei, Vlad Ţurcan

20:00 Puternici, impreuna

BOF

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Tema:

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti: Elena Cristescu, Luiza Caravasile

 
Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

publicat: joi, 12 decembrie 2024

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

Cum rămânem oameni, într-o lume atât de... inteligentă? Răspunsuri - vineri, la „Forţa ideilor”

De la roboți care răspund la întrebări, până la AI care creează lecții personalizate, viitorul sună... smart! Provocarea ar putea fi adaptarea la ...

Stere Gulea:

Invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" este Stere Gulea – regizor, scenarist, producător de film, profesor şi publicist. ...

 

#tvr2