loader
Foto

Galerie foto

Balconul Cicladelor

„Cap Compas” ne-a invitat să parcurgem insula Tinos și să admirăm peisajele pe care le oferă acest ținut, în ediția din 5 noiembrie, de la ora 12:30, la TVR 2.

 

Cap Compas

Tinos este o insulă, nu doar cucerită ci şi beneficiară a îndelungatei dominații venețiane, care a lăsat o amprentă vizibilă şi astăzi.

Pe tot întinsul ei găsești pământ arid și pietros, compensat de un amalgam de revelaţii și uimiri.

(w882) tinos

Oamenii de aici nu au uitat meşteşugul învățat de la înaintașii lor. Marmura se modelează indiferent de vremuri. Din când în când, ne oprim pe stradă pentru a admira un bărbat frumos care cioplește cu dalta o bucată de marmură, într-un nor de praf ca de zahăr. Muzeul  de marmură este o lecție  legată de istoria țării și a insulei, din antichitate până în zilele noastre.

O legendă veche spune că oamenii din această zonă au fost iniţiaţi în meșteșugul de a lucra marmura de către Fidias, a cărui navă, în drum spre Delos, a fost forțată de vânturile puternice să se adăpostească acolo. Indiferent dacă această poveste este adevărată sau nu, cert este că datorită ştiinţei de a modela marmura, sculptura a devenit arta dominantă în insulele Ciclade.

Tinos a fost cândva şi un centru de cult pentru Poseidon. A devenit şi un sanctuar faimos al Fecioarei Maria, înființat în Chora în 1823.

(w882) tinos

Chiparoșii se ridică ca niște vârfuri de lance, îndreptați spre șoimii care plutesc în înaltul cerului, de-a lungul drumurilor care leagă cele 66 de sate ale insulei. Un număr destul de mare pentru o insulă relativ mică. Aceste sate, unele catolice, altele ortodoxe, poartă pe chip amintiri arhitecturale moştenite din jumătatea de mileniu, cât a durat stăpânirea venețiană.​

(w882) tinos

Producător: Elena Dinu

2:05 Campionatul European de patinaj artistic ESPOO 2023

* program liber masculin-ora 19:00

*ceremonie VICTORY masculin ~15 minute-ora 22:01

Producator : Daniela Enachescu

Comentator Monica Bucur

4:40 Familia Borgia

Serial *(The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

Episodul 10

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

* Dramă istorică.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
La TVR 2, spectacolul Campionatului European de Patinaj Espoo 2023

Din 25 ianuarie, TVR 2 transmite, atât în direct, cât şi înregistrat, Campionatul European de Patinaj Artistic Espoo 2023 (Finlanda).

„Familia Borgia” şi „Comisarul Ricciardi”, seriale în premieră la TVR 2

TVR 2 a început anul cu seriale apreciate atât de publicul cinefil, cât şi de critica de specialitate.

Tânăra generație din folclorul autohton, la

Echipa emisiunii "Drag de România mea!" vă dă întâlnire duminică, 29 ianuarie, de la ora 15.00 pe TVR2, când puteți revedea o gală care a ...