loader
Foto

Galerie foto

Balconul Cicladelor

„Cap Compas” ne-a invitat să parcurgem insula Tinos și să admirăm peisajele pe care le oferă acest ținut, în ediția din 5 noiembrie, de la ora 12:30, la TVR 2.

 

Cap Compas

Tinos este o insulă, nu doar cucerită ci şi beneficiară a îndelungatei dominații venețiane, care a lăsat o amprentă vizibilă şi astăzi.

Pe tot întinsul ei găsești pământ arid și pietros, compensat de un amalgam de revelaţii și uimiri.

(w882) tinos

Oamenii de aici nu au uitat meşteşugul învățat de la înaintașii lor. Marmura se modelează indiferent de vremuri. Din când în când, ne oprim pe stradă pentru a admira un bărbat frumos care cioplește cu dalta o bucată de marmură, într-un nor de praf ca de zahăr. Muzeul  de marmură este o lecție  legată de istoria țării și a insulei, din antichitate până în zilele noastre.

O legendă veche spune că oamenii din această zonă au fost iniţiaţi în meșteșugul de a lucra marmura de către Fidias, a cărui navă, în drum spre Delos, a fost forțată de vânturile puternice să se adăpostească acolo. Indiferent dacă această poveste este adevărată sau nu, cert este că datorită ştiinţei de a modela marmura, sculptura a devenit arta dominantă în insulele Ciclade.

Tinos a fost cândva şi un centru de cult pentru Poseidon. A devenit şi un sanctuar faimos al Fecioarei Maria, înființat în Chora în 1823.

(w882) tinos

Chiparoșii se ridică ca niște vârfuri de lance, îndreptați spre șoimii care plutesc în înaltul cerului, de-a lungul drumurilor care leagă cele 66 de sate ale insulei. Un număr destul de mare pentru o insulă relativ mică. Aceste sate, unele catolice, altele ortodoxe, poartă pe chip amintiri arhitecturale moştenite din jumătatea de mileniu, cât a durat stăpânirea venețiană.​

(w882) tinos

Producător: Elena Dinu

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* Gânduri de Paste-Adorjáni Dezső episcop evanghelic

Redactor: Kacsó Edith

*Iepurele de Paste

Redactor: T. Bíró Hajnal

*Cântec de Pasti-Corul Sf. Efraim din Ungaria

Redactor: Jakabffy Tamás

Producător: Kacsó Edith

13:30 Levintza prezintă

Redifuzare

*In cel de-al treilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTA, de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare si realizatoare celebra de costume, prezinta o emisiune dedicata celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei si meseriilor modei.

Emisiunea este o incursiune in culisele modei, cu colectii pline de creativitate, portrete de designer si manechine, tendinte si istoria modei.

“Levintza prezinta” este singura emisiune de moda din Romania, un spatiu video dedicat celor mai importante si creative colectii, saptamanilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare placuta!

Prezentator: Doina Levintza

Realizator: Doina Levintza

Producator: Claudia Nicolau

Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2