loader

Timpuri și anotimpuri castiliene, la „Cap compas”

Duminică, 5 februarie, de la ora 13:00, la TVR 2, și de la ora 14:00, la TVR HD, gustăm din bucatele tradiționale ale Spaniei și ne relaxăm în Plaza Mayor din Madrid, un spaţiu animat, atracția numărul 1 a localnicilor și a turiștilor.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Timpul a împrăştiat mărgăritare pe tot întinsul Madridului, pentru că avem nevoie de un răgaz, alegem un hotel. Spre marea noastră surpriză acest loc este unul peste așteptările mele. Nimic nu anunța de afară bunul gust și impresionantul decor de interior. Aerul istoric pe care îl dă piatra, mobilierul de epocă, bine integrat în ambient, și toate decorațiunile bine gândite și așezate, creează o scenografie impresionantă în care poți contempla trecutul adulmecând viitorul, dar mai cu seamă gustând prezentul.

(w882) Madrid

În general un spaniol consumă 5 kg de jambon crud-uscat pe an. O cantitate apreciabilă. La aceasta se adaugă celelalte salamuri tradiționale. Este așadar nevoie de multă măiestrie pentru a răspunde gustului consumatorilor care, prin experiență, sunt pretențioși. Bucățelele de carne și de grăsime din celebrul chorizo se disting foarte bine, iar aroma este intensă, bine balansată. Gustul specific de boia este pregnant. Aroma este dată de metoda  tradițională de obținere. Carnea și grăsimea folosite sunt de cea mai bună calitate, fără zgârciuri sau fibre tari. Un expert are grijă să verifice permanent calitatea cârnaților în timpul maturării. Jamboanele ocupă un loc special printre delicatesele cele mai apreciate în bucătaria mondială.

(w882) Salamuri

Ca în toate orașele vechi ale Spaniei, periplul trebuie să înceapă din nelipsita Plaza Mayor, centrul simbolic şi real. Aceasta este una dintre cele mai frumoase piețe monumentale ale țării și a fost ridicată prin grija regelui Filip al V-lea, între anii 1729-1756. Ca peste tot în Spania, Plaza Mayor este un spațiu animat, atracția numărul 1 a localnicilor și călătorilor deopotrivă, plin de cofetării, baruri, restaurante şi magazine cu tradiţie.

(w882) Csap Compa

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

23:35 Toate pânzele sus!

Serial *( România, 1976)

*Ecranizare a romanului de aventuri „Toate pânzele sus !”, de Radu Tudoran.

* Episodul 7: Uraganul şi paharul de apă

Regia Mircea Mureşan.

Scenariul: Alexandru Struţeanu şi Mircea Mureşan

Cu: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, George Paul Avram, Cristian Şofron, Julieta Szönyi, Ion Dichiseanu,Colea Răutu, Jean Lorin Florescu, Gheorghe Visu

(Reluare)

0:35 Toate pânzele sus!

Serial *( România, 1976)

*Ecranizare a romanului de aventuri „Toate pânzele sus !”, de Radu Tudoran.

* Episodul 8: O întâlnire... sau chiar două

Regia Mircea Mureşan.

Scenariul: Alexandru Struţeanu şi Mircea Mureşan

Cu: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, George Paul Avram, Cristian Şofron, Julieta Szönyi, Ion Dichiseanu,Colea Răutu, Jean Lorin Florescu, Gheorghe Visu

(Reluare)
 
GALĂ ANIVERSARĂ JOLT KERESTELY, LA TVR 2!

GALĂ ANIVERSARĂ JOLT KERESTELY, LA TVR 2!

publicat: marţi, 15 iulie 2025

Surprize și momente unice, spectaculoase și emoționante sâmbătă, 19 iulie, ora 20.00 și duminică, 20 iulie, ora 15.00, la TVR 2. Îl celebrăm pe ...

 „Argentina – vin la feminin”, povestea vinului creat de femeile de sub Anzi

Femeile argentiniene din provincia Mendoza au sfidat normele și au creat un vin propriu. Cum au reușit să se impună într-un mediu dominat, în mod ...

Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

 

#tvr2