loader

Timpuri și anotimpuri castiliene, la „Cap compas”

Duminică, 5 februarie, de la ora 13:00, la TVR 2, și de la ora 14:00, la TVR HD, gustăm din bucatele tradiționale ale Spaniei și ne relaxăm în Plaza Mayor din Madrid, un spaţiu animat, atracția numărul 1 a localnicilor și a turiștilor.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Timpul a împrăştiat mărgăritare pe tot întinsul Madridului, pentru că avem nevoie de un răgaz, alegem un hotel. Spre marea noastră surpriză acest loc este unul peste așteptările mele. Nimic nu anunța de afară bunul gust și impresionantul decor de interior. Aerul istoric pe care îl dă piatra, mobilierul de epocă, bine integrat în ambient, și toate decorațiunile bine gândite și așezate, creează o scenografie impresionantă în care poți contempla trecutul adulmecând viitorul, dar mai cu seamă gustând prezentul.

(w882) Madrid

În general un spaniol consumă 5 kg de jambon crud-uscat pe an. O cantitate apreciabilă. La aceasta se adaugă celelalte salamuri tradiționale. Este așadar nevoie de multă măiestrie pentru a răspunde gustului consumatorilor care, prin experiență, sunt pretențioși. Bucățelele de carne și de grăsime din celebrul chorizo se disting foarte bine, iar aroma este intensă, bine balansată. Gustul specific de boia este pregnant. Aroma este dată de metoda  tradițională de obținere. Carnea și grăsimea folosite sunt de cea mai bună calitate, fără zgârciuri sau fibre tari. Un expert are grijă să verifice permanent calitatea cârnaților în timpul maturării. Jamboanele ocupă un loc special printre delicatesele cele mai apreciate în bucătaria mondială.

(w882) Salamuri

Ca în toate orașele vechi ale Spaniei, periplul trebuie să înceapă din nelipsita Plaza Mayor, centrul simbolic şi real. Aceasta este una dintre cele mai frumoase piețe monumentale ale țării și a fost ridicată prin grija regelui Filip al V-lea, între anii 1729-1756. Ca peste tot în Spania, Plaza Mayor este un spațiu animat, atracția numărul 1 a localnicilor și călătorilor deopotrivă, plin de cofetării, baruri, restaurante şi magazine cu tradiţie.

(w882) Csap Compa

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

13:00 Duminica filmului românesc

* Un echipaj pentru singapore -România, 1981

Regia: Nicu Stan

Cu: Gheorghe Cozorici, Florin Zamfirescu, Victor Rebengiuc, Jean Constantin

*Aventuri. Un comandant de vapor îşi pierde nava şi aproape tot echipajul într-un naufragiu în insulele Caraibe. Reîntors în ţară, are mustrări de conştiinţă şi coşmaruri pentru ce s-a întâmplat. Obţine comanda unei nave comerciale cu destinaţia Singapore, dar pe noul vas este tratat cu neîncredere şi ostilitate. În cele din urmă, trecerea printr-o furtună şi rezolvarea unor probleme care puteau avea un final dramatic îl ajută să câştige încrederea oamenilor din subordine.

15:00 Drag de România mea!

Drag de România mea!

*Editia aniversară Jolt Kerestely-Andrei Kerestely cu fetele, Elena Mosuc, Marcel Pavel, Mirabela Dauer, Alina Sorescu, Sanda Cepraga, Liana Elekes Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)
 
Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu remarcabil de ascensiune ...

Valențele educaționale ale teatrului. Interviu cu Monica Davidescu | VIDEO

Interviul cu Monica Davidescu, actor al Teatrului Național din București și fondator al companiei Concordia, subliniază importanța fundamentală a ...

Ediția "Forța Ideilor" din 8 mai, difuzată pe TVR 2 și TVR+, la ora 22:05, își propune familiarizarea elevilor cu matematica și oferirea unui ...

 

#tvr2