loader
Foto

„Teleşcoala” intră în vacanţă, încep examenele!

După sute de ore de cursuri pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, în 4 luni de difuzare şi zeci de profesori implicaţi, cel de-al III-lea sezon al emisiunii a ajuns la final. Iată sfaturile profesorilor care au predat la TVR:

 

Emoţiile elevilor rămân însă, deoarece în doar câteva zile vor trece prin probele de foc ale examenelor: Evaluarea Naţională, unde probele scrise încep din 22 iunie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației şi Bacalaureatul cu primul examen scris la Limba și literatura română, în data de 28 iunie. La perioada stresantă a examenelor s-au gândit şi profesorii, care au oferit câteva sfaturi din experienţa lor.

„Pentru că nu renunț nici acum la didacticism, învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie ar suna astfel: nu puneți presiune pe voi, dar adoptați o atitudine matură, demnă și fermă față de acest examen. Numărul de ore de școală, combinat cu pregătirea pentru temele și lucrările scrise, timpul de studiu, dar și capacitatea fiecăruia de a găsi, inteligent, cele mai bune răspunsuri, chiar dacă cerința nu este în totalitate pe placul vostru, vă dau dreptul să sperați într-un rezultat foarte bun. Și, nu în ultimul rând, mergeți cu încredere la examen, luptați și reușiți, pentru că este primul dintr-un șir lung de probe ale vieții”, spune Sorin Spineanu Dobrotă, profesor de economie.

„Teleşcoala” va rămâne alături de telespectatorii săi şi din 21 iunie, de luni până vineri, şi va redifuza, de la ora 9:30, cursurile de limbi străine. De asemenea, TVR pune la dispoziţie canalul oficial de YouTube al TVR unde elevii pot revedea toate lecţiile şi exerciţiile test din cel de-al treilea sezon.

Iată câteva îndemnuri utile elevilor aflaţi în pragul examenelor oferite de profesorii care au predat în emisiunea „Teleșcoala”, de la TVR 2:

- „Chiar daca tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță...”, spune profesoara română Cecilia Barbu.

- „Să facă ceva ce le aduce plăcere și îi relaxează cu o seară înainte de examen. Fiecare are altă modalitate de a se destinde și nu pot spune un sfat universal valabil, însă e bine să pornească la drum cu moralul ridicat”, crede profesoara de fizică Iuliana Cimpoca, care atrage atenţia şi că: „Un somn bun înaintea examenului poate face diferența. Elevii trebuie să mai aibă câteva pixuri sau rezerve de stilou, de același fel pentru a evita evenimente stresante în timpul examenului; o sticla cu apă si șervețele la ei; să scrie pe ciornă calculele sau raționamentul unui exercițiu pentru a evita corecturi si tăieturi pe foaia de examen; să nu citească în avans toate subiectele pentru că se pot panica înainte de a ajunge intr-un anumit punct și pot pierde perspectiva la restul exercițiilor şi să citească de cel puțin 3 ori datele și cerințele. Fiecare cuvânt aduce indicii de rezolvare a problemelor, nu doar valorile numerice”.

Profesoara de limba și literatură română Alexandra Tatu atrage atenţia asupra emoțiilor. „Gândiți pozitiv! Fiți încrezători! Lucrați conștient! Amintiți-vă cât sunteți de minunați și că cei dragi vă sunt alături!”. Pentru Claudia Osiceanu, profesor pe aceeaşi disciplină, important este să nu se lase nimic neînvățat. „Numai așa vor putea rezolva orice subiect, indiferent de dificultatea acestuia. Să fie conștienți că orice temă din programă poate fi un subiect de examen”. „Să fie încrezători în propriile puteri!”, spune Nicoleta Nona Ionescu, profesoară de chimie, iar pentru profesorul de matematică Gabriel Vrînceanu, un sfat util este acela pe care şi-l repetă de fiecare dată:

„Cel mai important examen este cel de viață, în care trebuie să gândești și să acționezi astfel încât, atunci când te uiți în urmă să nu ai de ce să te rușinezi. Este important să îți asumi ceea ce faci și să fii conștient că un examen este mai mult o competiție cu tine însuți decât cu alții și că important este ceea ce ai adăugat ca plusvaloare vieții tale decât rezultatul examenului. Totuși, punctual, referindu-mă la examenul de bacalaureat, acesta este un examen de maturitate, nu din perspectiva neapărat a vârstei, cât a modului în care îți stabilești un obiectiv și depui efortul corespunzător de a-l atinge. Consider că reușita la examen este a tuturor celor care cu adevărat își doresc promovarea examenului”.

5:00 Cap compas (R)

Producător: Elena Dinu

(Reluare)

5:25 Cum vă merge ? (R)

Producător: Cătălin Heson

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", a fost acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2