loader
Foto

Galerie foto

Tallin, „picătura de frumos a Nordului Europei”

Tallin este mărturia îmbinării perfecte a trecutului cu viitorul. Duminică, 22 noiembrie, ajungem împreună cu echipa „Cap compas” în fermecătoarea capitală a Estoniei. De la 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Oraşul Tallin are vocaţia şi destinul pe care le au porturile, strâmtorile, vadurile sau aşezările situate la intersecţia drumurilor şi a intereselor comerciale. Mulţi turişti vin aici dinspre Finlanda şi este împământenită oarecum concepţia că Tallin ar fi o destinaţie secundară din cadrul unui tur mai extins prin ţările nordice. Dar această idee este contrazisă atât de realitate,  cât şi de experienţa fiecărui vizitator în parte.

Tallin este fermecător pentru călătorii care optează pentru amenajări medievale. Călătorii, vânzătorii, vizitatorii de o zi sau pasionaţii pentru autenticul de tip medieval, toţi megieşi în freamătul urbei şi doritori de a cunoaşte mai mult şi mai multe din acest evantai urbanistic, sunt personajele acestui carusel în care poţi adasta în magazine şi chiar într-una dintre cele mai vechi farmacii europene care funcţionează neîncetat începând din secolul al XV-lea.

Casa Stenbok este sediul guvernului Estoniei şi am putea spune că în egala măsură este unul dintre cele mai cautate obiective, iar cu greu ai putea spune că are vârsta de aproape 2 secole şi jumătate.
Planurile de construcţie au fost iniţiate în vremea stăpânirii Rusiei ţariste şi de la bun început contele Jakob Pontus Stenbock, un nobil local care avea pământuri în insula Hiiumaa, a iniţiat cu ajutorul arhitectului Johann Caspar Mohr proiectul ridicării unui edificiu reprezentativ pe colina Tompeea.

Biroul premierului estonian Taavi Rõivas este simplu şi primitor, precum un loc din cotidianul nostru domestic. Ţinându-se cont de programul primministrului, a fost asigurat accesul liber al echipei de filmare în cabinetul în care se iau hotărârile importante pentru ţară.  Estonia are deja 10 ani de când este membră a Uniunii Europene şi, în răstimpul scurs de la aderare, a făcut paşi importanţi pentru a deveni un model şi pentru a implementa modele de eficienţă.


Clădirea guvernului estonian este şi leagănul unor tehnici inovative în materie de guvernare. Încă din anul 2000, guvernul estonian a adoptat un sistem digital renunţând la documente printate şi concentrându-se pe ceea ce astăzi este cunoscut ca e-Cabinet sau guvernarea prin facilităţi informatice. Astfel s-a ajuns ca actul decizional să fie asociat unor terminale de diferite tipuri de la telefoane mobile şi până la computere de birou, iar miniştrii să fie în timp real conectaţi.

Şi dacă există guvern digital avem şi Estonia digitală. Estonia bussines to bussines sau guvern către afaceri precum şi adaptări de ordin digital în ceea ce priveşte viaţa cotidiană au devenit sintagme ale bazelor unei vieţi mai bune, unde interacţiunea este cuvântul de ordine al Estoniei digitale.  Oamenii şi lucrurile, sănătatea publică şi căile de acces, infrastructura şi comerţul, toate se adună într-un buchet al tehnologiei pus în slujba cetăţeanului.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

20:00 Planuri diabolice

Film* Planuri diabolice (Evil doctor-SUA, 2018) PREMIERĂ

Regia: Brian Skiba

Cu: Dina Meyer, Jen Lilley, Corin Nemec

*Thriller. Matt şi Aubrey, un cuplu tânăr şi de succes din lumea show-business-ului californian, se pregătesc de venirea pe lume a primului lor copil şi apelează la un medic renumit din Los Angeles, Natalie Barnes. Dar, dincolo de faţada profesionistei amabile şi impecabile, doctoriţa e o veritabilă sociopată, care-şi manipulează pacienţii şi care va încerca să-l seducă pe Matt şi s-o ucidă pe soţia lui.

*

Redactor: Vlad Ţurcan

21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2