loader
Foto

Galerie foto

STEPAN PROJECT- „Undeva în Europa”, pe 1 ianuarie la TVR 2

Joi, 1 ianuarie 2015, de la ora 23.40, la TVR 2 ați urmărit spectacolul extraordinar multimedia susţinut în Piaţa Operei din Timişoara de grupul Stepan Project, de Opera Naţională Română din Timişoara şi de Teatrul Naţional din Timişoara.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Ilie Stepan, liderul celebrului grup (folk, apoi rock) timişorean Pro Musica, a continuat să cânte şi în nume propriu. Grupul de studiou Stepan Project, cu o geometrie variabilă care a presupus de-a lungul a două decenii zeci de instrumentişti şi solişti, coruri şi, nu în ultimul rând, artişti multimedia, a lansat astfel discurile „Sensul vieţii” (1996), „Undeva în Europa” (2001, dublu CD) şi „Lumina” (triplu CD şi DVD). Votate de fiecare dată printre discurile anului, opusurile trilogiei se constituie într-un pas înainte al muzicii progresive autohtone, ca şi al ideii de fuziune muzicală. Retrospectiv, cel mai important concert de ilustrare a acestora rămâne „Undeva în Europa”, un spectacol multimedia gen „operă rock”, susţinut în 31 decembrie 2006 în Piaţa Operei din Timişoara.

Un show derulat pe trei scene, pus la cale de regizorul Ştefan Iordănescu, plecând de la muzica primelor două discuri Stepan Project (desfăşurată în premieră live), cu aportul baletului şi soliştilor Operei Naţionale Române din Timişoara şi cu actori ai Teatrului Naţional Timişoara, plus un arsenal tehnic impresionant.

(w882) STEPAN pro

Despre muzica sa şi punerea ei în scenă, Ilie Stepan spunea: „Mi-am regăsit multe idei din trilogia discografică, dar mai mult, s-a creat o punte, un arc peste toţi anii de când n-am mai cântat în balconul Operei (20 decembrie 1989, n.n.), tot în faţa unei sute de mii de timişoreni. În realizarea trilogiei au fost pauze, reveniri, renunţări şi tot ce ţine de creaţie. Lucrarea are o dimensiune cosmogonică pe de o parte, la care se adaugă cea ancestrală – cu tot ce ţine de muzica veche, din care se simte identitatea noastră (cam preţios spus, dar asta e) – cu toate acele muzici arhaice. Există şi o conotaţie şi o explorare în profunzime ale zonei urbane, de zi cu zi, cu bunele şi relele vieţii. Sunt un om cu credinţă în Dumnezeu, care pentru a arăta binele trebuie să compare (în acceptul actului artistic) şi dimensiunea contemporană, în toată această fuziune de genuri şi stiluri. Ca gen muzical, este prezentă şi muzica de operă. Totul plecând şi întorcându-se la rock, pentru că la origine sunt un muzician rock, produs al gândirii hippie, al şcolii flower–power dacă vrei, ăsta e interiorul meu. Ce-a urmat după Pro Musica a fost o fuziune, dar pornind cu rockul ca element primordial.”

(w882) Horea Cris

În spectacol, alături de chitaristul Ilie Stepan au cântat Horea Crişovan – chitară, Doru Apreotesei – claviaturi, Vasile Dolga – baterie şi Mario Florescu – percuţie (Stepan Project), la care s-au adăugat în diversele acte baritonul Cristian Rudic, Cristina Romândaşu şi Alin Radu - primi solişti ai Baletului Operei Române din Timişoara şi actorul Ion Rizea. Aflat la originea reunirii grupului Pro Musica de la sfârşitul anului 2014, muzicianul Ilie Stepan nu a pus punct proiectului de studiou (trilogia urmând să fie relansată în integralitatea ei, la jumătatea anului viitor), în acest moment lucrând la adaptarea lucrării pentru un concert cu orchestră simfonică.

(w882) STEPAN pro

14:00 Istorii de bun gust (R)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Educatie fiananciara

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2