loader
Foto

Cercetătorul și șamanul

Sikkim este un mic stat din nord-estul Indiei protejat de înălţimile himalayene, unde trăieşte o populaţie izolată: Lepcha. Biologii vin aici să învețe de la șamani tainele plantelor medicinale.

 

În urmă cu jumătate de secol, regele Sikkim-ului le-a oferit un teritoriu de 78 de kilometri pătraţi pentru a-i ajuta să-şi conserve limba şi cultura, în special cunoştinţele despre plante medicinale. Iar aceasta a rămas comoara lor bine păzită.

Lepcha sunt considerați un trib mongoloid, iar limba lor este un amestec între nepaleză și sikkim. Ei își spun ”Rong” - copiii iubiți ai lui Róng și ai lui Dumnezeu.

Unii cercetători afirmă că această populație ar fi migrat din Thailanda, pentru că au o cultură în multe aspecte similară. Cei mai mulți sunt buddhiști, unii au adoptat creștinismul, iar alții păstrează încă practicile șamanice și credința lor cunoscută sub numele de Mun.

Șamanii țin ceremonii în care onorează munții și lacurile și știu să folosească plantele pentru vindecare. Peisajul în care trăiesc este încorporat credințelor lor, astfel că unele comunități se închină celui de-al treilea cel mai înalt munte din lume, Kanchenjunga (8.586 metri), pe care îl consideră zeitatea lor protectoare. Ei păstrează credința conform căreia strămoșii lor ar fi fost creați din zăpada de pe vârful acestui munte.

(w882)

Cunoștințele tribului Lepcha despre lumea naturală sunt o resursă valoroasă, pe care știu să o onoreze. Lepcha se închină în fața măreției naturii și cred într-o lume a spiritelor.

Șamanii, respectați ca maeștrii spirituali, veghează asupra sănătății locuitorilor. Iar biologii, interesați de experiența lor, vin aici să-și aprofundeze cunoștințele despre medicina tradițională.

Marți, 17 septembrie, de la ora 11, TVR 2 a difuzat documentarul ”Sikkim, le chercheur et le chaman”, (Franţa-Germania, 2010). Realizator: Werner Kiefer

Info: lib.icimod.org/ The International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD);

aventure.co.uk/ What Makes the Lepcha People Unique?

Foto: Pixabay/ Kanchenjunga. Sikkim

 

 

3:45 Duelul pianelor (R)

Producător :Iuliana Marciuc

Redactor : Dana Ilie

(Reluare)

5:25 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

*Limba si literatura română

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
TELEȘCOALA: germană, lecția 2 / VIDEO

TELEȘCOALA: germană, lecția 2 / VIDEO

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

Miercuri, 18 septembrie, Andreea Rusen ne-a propus a doua lecţie a cursului de limba germană, într-o nouă ediție a emisiunii "Teleșcoala", ...

TELEȘCOALA: Limba română, clasa a VIII-a - textul epic (recapitulare) / VIDEO

Alexandra Tatu, profesoară de limba română, ne-a propus recapitularea textului epic, în ediția emisiunii "Teleșcoala", difuzată de TVR 2, ...

Fructele Raiului

Fructele Raiului

publicat: miercuri, 18 septembrie 2024

Armenii susțin că acest fruct rezumă istoria și geografia națiunii lor: puțin austeră pe dinafară, dar atât de bogată pe dinăuntru.  Această ...

 

#tvr2