loader
Foto

Setúbal şi Évora, la „Cap compas”

Echipa „Cap compas” ajunge în Portugalia, unde începe un traseu de expediţii de la ţârmul oceanului până în inima ţării. Duminică, 27 noiembrie, de la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Setubal
este un oraş care îşi dezvăluie tainele încetul cu încetul. Nu epatează prin motive de exclamare sau superlative şi poate tocmai din această pricină discreţia devine fermecătoare. Monumentele reprezentative se găsesc la fiecare pas - doar trebuie să ştii să le cauţi sau mai bine zis să le găseşti. Nu trebuie să ai o hartă deoarece - precum majoritatea oraşelor de la ţărm de mare - toate drumurile duc în acelaşi loc, adică, spre port.

(w882) Barca setu

Urcând la Posada, îţi poţi da seama de măreţia oceanului care îmbrăţisează pământurilele Portugaliei. Termen generic pentru fortăreaţa asezaţă pe înălţimi, Posada a devenit de jumatate de secol încoace termenul propriu prin care este desemnat un lanţ hotelier portugehez care şi-a ales locaţii în locuri relevante din punct de vedere istoric.

(w882) Centru set

Setubal compensează faptul că este un oraş mic prin importanţa simbolică şi se remarcă printr-un şarm aparte, cu un peisaj urbanistic riguros organizat, cu casele care nu depăşesc două etaje, cu clădiri cosmetizate, vopsite în culori vii, aliniate pe străzi pavate, având la fiecare balcon revărsate flori, care lasă un aer de prospeţtime şi parfum peste făpturi.

(w882) Priveliste

Portugalia este recognoscibilă prin obiectele realizate din plută.Ingeniozitatea artizanilor parcă nu are limite iar graniţa între kitch şi arta comport nebănuite nuanţări. Portugalia este una dintre ţările din bazinul mediteraneean cu cea mai mare pondere în materie de furnizare a plutei. Unele statsitici o poziţionează pe primul loc cu o producţie de aproape 100 de mii de tone anual. Pe locul secund se află Spania şi mult mai departe cu cantităţi mici ţările magrebiene, Franţa şi Italia.

(w882) Copac plut

Pluta este precum măslinul o moştenire lăsată copiilor copiilor cultivatorilor. Un arbore de plută poate atinge şi vârsta de 300 ani. Pieţele locale şi fiecare colţ de stradă din oraşele cu potenţial turistic întâmpină vizitatorii cu cele mai surprinzătoare obiecte realizate din plută. Bucuria ochiului se completează fericit cu cea a atingerii lucrurilor fine. De multe ori, acest tip de marfă populară rivalizează cu obiecte îndelung stilizate de artişti renumiţi sau tind să ocupe un loc bine meritat pe podiumul obiectelor de lux chiar dacă preţurile rămân accesibile oricărui buzunar.

(w882) sticle din

Evora există ca articulare urbanistică încă din zorii civilizaţiei iar în anul cuceririi de către romani, adică prin 57 idHs, era o cetate de sine stătătoare precum o capitală provincială. Pe străduţele din Evora te poţi simţi precum într-o medina maghrebiană, deşi Andalusia şi cuceririle maure sunt departe în spaţiu şi în timp. Templul roman din Evora este o marcă atât vizuală şi materială a oraşului cât şi a ţinutului. A fost dedicat zeiţei Diana care întruchipa atributele castităţii şi care era asociată cu vânătoarea.

(w882) Evora 2

Evora surprinde plăcut la orice colţ de stradă. Ca turist, experimentezi un soi de atemporalitate peregrin printre evuri şi epoci graţie monumentelor reprezentative ale oraşului. Zona marchează amintirile prin gusturi, memorii vizuale şi simţăminte care pot defini în acet loc un turism cultural, gastronomic şi tematic.

(w882) Cladiri ev

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

10:00 Teleshopping

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 94

Redactor: Vlad Ţurcan

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2