loader
Foto

Seria de reportaje „Identităţi” difuzează povestea revistei Secolul 21

Pe 21 septembrie,  aţi putut afla, la TVR 2, istoria revistei româneşti care a primit „Premiul pentru cea mai bună revistă de literatură și artă din lume”, decernat cu ocazia Bienalei UNESCO. Partea a II-a e difuzată miercuri, 23 septembrie, de la 14:30.

 

Cultura minorităţilor

Partea I este disponibilă online pe TVR+

Partea a II-a este disponibilă onlinepe TVR+

Revista Secolul XX (din 2001 a devenit revista Secolul 21) este una dintre cele mai grăitoare dovezi ale rezistenţei prin cultură în timpul regimului comunist, care ne arată că în oceanul de restricţii şi decepţii din acea vreme au existat şi „insule”.

Revista  și-a obținut în timp o adevărată faimă națională și internațională: în noiembrie 1987, la Paris, ea a fost încununată cu „Premiul pentru cea mai bună revistă de literatură și artă din lume”, decernat cu ocazia Bienalei UNESCO organizată la Centrul Cultural „Georges-Pompidou”.

Faima internațională a revistei Secolul 20 este legată în mod deosebit de numele redactorului ei șef Dan Hăulică, al artistei plastice Geta Brătescu și al poetului Ștefan Augustin Doinaș. Ea este primul periodic românesc lansat în mod oficial într-o instituție pan-europeană, numărul „Europele din Europa” fiind prezentat oficial în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din iunie 2000. Înainte de 2001 revista Secolul 21 s-a numit Secolul 20. Secolul 20 a fost întemeiată ca o revistă de literatură universală editată de Uniunea Scriitorilor din România. A început să apară, lunar, din ianuarie 1961, în format de carte.

Primul redactor șef a fost Marcel Breslașu între anii 1961-1963, urmat fiind vreme de aproape trei decenii (1963-1990) de Dan Hăulică. Primul secretar general de redacție a fost Dinu Săraru (pînă în 1963).

„Cultura ESTE o urgență, este elementul dinamic apt să dea un sens acestor eforturi”, spunea regretatul Dan Hăulică, într-un interviu acordat Televiziunii Române în 1990.

7:00 Generaţia Fit

Redifuzare

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:25 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

din 25 aprilie //

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2