Scriitoarea Adriana Babeţi; „Să fii împăcat cu tine este o formă de fericire” | VIDEO
vineri, 20 mai 2022
Invitata Danielei Zeca Buzura la „Mic Dejun cu un Campion”, ediția de sâmbătă, 21 mai, de la ora 10:00, a fost prof. univ. dr. Adriana Babeţi – prozatoare, eseistă, critic literar, profesor universitar de literatură comparată la Universitatea de Vest.

„A fost întotdeauna cea mai bună dintre noi cei hărnicuţi, norocoşi, gălăgioşi, orgolioşi şi mai bine organizaţi’’, scria Mircea Mihăieş despre Adriana Babeţi, iar citindu-i eseurile, articolele şi proza o aşezăm şi noi între autorii de primul raft’’ – consemnează Daniela Zeca Buzura despre invitatul acestei ediţii de la Mic Dejun cu un Campion.

Adriana Babeți este una dintre cele mai cunoscute și apreciate scriitoare contemporane. Este autoarea sau coautoarea unor volume mult apreciate de public şi de criticii literari. Dovada? Epuizarea lor rapidă de pe raftuirle librăriilor, în cele mai multe cazuri reeditarea acestora dar şi numeroasele premii ce i-au recompensat excelenţa.

„Ceea ce nu m-a părăsit niciodată, ca înger al fericirii, a fost cartea” spune Adriana Babeţi. Şi o credem pentru că dedicaţia şi expertiza sa au trecut dincolo de momentul fast al întâlnirii de la Café Verona trecând la o analiză foarte pertinentă din perspectică culturală şi istorică a spaţiului european în tensiunea actualei conjuncturi. Cu toate instrumentele unui scriitor dăruit, elocinţa unui profesor exersat şi firescul unui om neatins de orgolii, Adriana Babeţi ne-a convins că trebuie să rămânem realişti, informaţi şi lucizi.

(w640)

Dintre multele premii şi distincţii care i-au punctat activitatea profesională amintim premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru roman sau pentru istorie şi critică literară precum şi Marele Premiu al Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România pentru întreaga activitate şi pentru cel mai bun studiu de comparatistică din ultimii douăzeci de ani, ’’Amazoanele. O poveste’’ în 2017. Dar, trebuie consemnate şi Premiul de excelenţă academică al Centrului Universitar Timişoara, 2014 şi Distincţia „Profesor Bologna” a Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţilor din România în 2015.

(w640)

Aşadar un prieten vechi, cu care plănuisem de ceva vreme o întâlnire faţă în faţă şi care, în sfârşit, s-a putut întâmpla spre mulţumirea tuturor celor care ne urmăresc în fiecare sâmbătă, la ora 10:00, la TVR2, în compania Danielei Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii.

Portret de artist: Cleopatra Coşuleţ – designer de bijuterie contemporană

O expoziţie inedită de bijuterie de artă şi dans contemporan/performance a avut loc la Goethe Institut din Bucureşti. ’’I LIKE JEWELRY – and THE JEWELRY LIKES ME’’ a avut ca sursă de inspiraţie un artist emblematic al artei contemporane, Joseph Beuys de la a cărui naştere s-au împlinit 100 de ani. Relaţia dintre bijuteria de autor şi corpul uman s-a concretizat într-un spectacol complex ce a inclus exponatele a 5 artişti contemporani, creatori de bijuterie conceptuală.

Goethe Institut prin programele sale curente de expoziţii, aduce laolaltă artişti din România şi Germania. Aşa încât, astăzi putem vedea la galeria de artă din Calea Dorobanţi creaţia Melaniei Isverding, a lui Gisbert Stach alături de cea a artiştilor români, Ana Barbu, Teodor Siminic şi Cleopatra Coşuleţ.

Realizate din materiale neconvenţionale după un concept ce îmbină forma sculpturală şi o bijuterie conceptualistă ce nu include expres niciuna dintre valenţele clasice ale acesteia ce fac referire la valoarea metalelor sau a pietrelor folosite, bijuteriile expuse se remarcă prin mesajul lor.

Cleopatra Coşuleţ a început prin pasiunea de a purta bijuterii. Spirit ludic şi creativ ea a făcut şi pasul următor şi a studiat la Şcoala de Bijuterie contemporană ’’Assamblage’’ din Bucureşti, apoi la Institutul ’’Krama’’ din Atena. Aşa a început aventura designului şi a unor colecţii cu totul surprinzătoare. Fiecare piesă este expresia concretă a unui gând trecător, un haiku poetic ce ia formă din materiale mai puţin obişnuite: sârmă, răşină şi alamă, pictate sau înnobilate cu foiţă de aur, mărgele şi fire, care, puse laolaltă, stârnesc imaginaţia şi dau un aspect atât de particular celor care o poartă.

Broşe, inele, brăţări, podoabe de cap, dar şi buchete de flori, cercei şi, câte şi mai câte, se pot crea din materiale sustenabile. Bijuteria de autor este o creaţie unicat, un obiect singular atât pentru artist cât şi pentru cel căruia i se potriveşte.

Colecţia ’’Incipit’’ expusă la Goethe Institut, face aluzie la ciclul naşterii şi morţii. Inele şi broşe sub formă de cocon ce se concentrează sau se desfac sub forme dictate de starea de spirit exprimă pe deplin această filozofie a renaşterii perpetue.

Aşadar, bijuteria contemporană este considerată o formă de expresie artistică în care corpul devine atât un suport cât şi un vehicul. Podoabele au o valoare emoţională şi estetică, se identifică cu personalitatea celor care le poartă. Întocmai ca un parfum bun, ele construiesc individualitatea unei imagini, îmbogăţesc o experienţă senzorială unică într-un mod cu totul surprinzător.

(w640)

Recomandarea de lectură: Adriana Babeţi a venit cu una dintre cele mai recente reeditări, a şasea mai exact, a volumului ’’Femeia în roşu’’ scris împreună cu regretatul Mircea Nedelciu şi Mircea Mihăieş, publicat la Editura Polirom. ’’… este considerată o carte de vârf a valului celui mai recent de literatură română, un roman postmodern. Un etalon al romanului românesc’’ scria criticul literar Ion Bogdan Lefter.

Cartea a fost predată Editurii Militare în 1988. Manuscrisul, desi aprobat iniţial, a fost retras din tipografie, cu interdicţia de a fi publicat. El a fost editat pentru prima oară în 1990 de Editura Cartea Românească. A fost premiat în 1991 de Uniunea Scriitorilor cu Premiul pentru proză. A fost reeditat în două ediţii (1997 şi 1998) de Editura ALL. În 1996 1997 a fost ecranizat de regizorul Mircea Veroiu, iar în 1998 a fost dramatizat de Cătălina Buzoianu şi jucat pe scena Teatrului Naţional din Timişoara. Din anul 2000, a intrat ca obiect de studiu în manualul de Limba şi literatura română pentru clasa a X a al Editurii Humanitas. (Sursa: Editura Polirom).

(w640)

Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 21 mai 2022, ora 10:00 şi luni, 23 mai 2022, ora 8:00; la TVR Moldova, sâmbătă, 28 mai 2022, ora 7:00 şi la TVR Internaţional în aceiaşi zi, la ora 8:00.

Un aticol de Ileana Ploscaru Panait

(w640)

 • 17:00
  Educaţie la înălţime
  Educaţie la înălţime şi… de la înălţime! Despre zone de vis şi oameni speciali, personalităţi şi pionieri ai lumii, despre mistere şi legende, mitologie, istorie şi geografie, despre parcuri naţionale şi case memoriale, dar şi despre muzee şi locuri speciale. Totul presărat cu reportaje, jocuri şi experimente care dau aripi profesorilor şi elevilor. Cu emisiunea Educaţie la înălţime, procesul de învăţare este plin de surprize şi poveşti captivante, iar informaţiile necesare la şcoală sunt mult mai uşor de înţeles şi reţinut de către elevi. Aşa că… vă aşteptăm în faţa micilor ecrane, în fiecare vineri, de la ora 17,00, pe TVR2, la un nou sezon al emisiunii Educaţie la înalţime, o emisiune relizată cu drona de specialişti şi profesionişti pentru toate şcolile din România şi Republica Moldova. * TURNUL EIFFEL Are peste 300 de metri înălţime, este pe schelet din oţel, oţel ce ar fi fost fabricat la Reşiţa, iar tehnologia folosită la construcţia sa a fost inventată de inginerul Gheorghe Pănculescu. Turnul Eiffel este cel care a fost inaugurat în 1889 cu prilejul expoziţiei Universale, organizată cu ocazia centenarului Revoluţiei franceze. Iar echipa de la Educaţie la înălţime nu putea să rateze unul dintre simbolurile Franţei. Vă aşteptăm vineri, 9 decembrie de la ora 17,00, pe TVR2 să vedeţi una dintre lecţiile eveniment prezentată de profesorii Irina Constantinescu și Marcel Bartic. O emisiune realizată de Asociaţia Însemne, în parteneriat cu Departamentul pentru o Dezvoltare Durabilă, Guvernul României. Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 50 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Pensionarii, la raport..." Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 22:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu din 05 decembrie / /
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 49 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan din 08 decembrie / /
 • 00:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  Mic dejun cu un campion
  Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 03:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:50
  Teleşcoala
  *Limba română pentru ucraineni Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:15
  Teleşcoala
  Limba semnelor române Producator: Sinziana Milosoiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 04:40
  Documentar 360°
  * Slovenia, regatul albinelor (LA SLOVÉNIE, LE ROYAUME DES ABEILLES, Franţa-Germania, 2020) Realizator: Therese Engels Redactor: Delia Clonaru