loader
Foto

Galerie foto

Scoicile din Marea Neagră, vedete la „Istorii de bun gust”

În fiecare joi, de la ora 22:00, la TVR 2 suntem invitaţi să descoperim „alt fel de gătit”, cu rețete culinare inedite, unele chiar „din alte vremuri”, dar şi cu istorii spectaculoase.

 

Istorii de bun gust

Știați că „Le Figaro” scria, în 1988, că cel mai bun gust al scoicilor este al celor pescuite pe intervalul Mării Neagre al României? E adevărat că nu-s ușor de scos midiile, bunătățile de pe fundul marii, dar, aici, la Marea Neagră, putem testa toate mărimile, în toate perioadele anului.

Realizatoarea Camelia Moise, cercetătorul și antropologul culinar, Iulia Drăguţ, Chef Radu Zarnescu, preşedintele Asociației profesionale Euro-Toques România și Ilie Jeciu, unul dintre cei mai cunoscuţi scafandri români, cu 20 de ani de experienta, ne invita sa gătim scoici din Marea Neagră în Constanta, la unicul restaurant-muzeu cu specific marinăresc din Europa.

În Dobrogea întâlnim un spațiu deosebit, o intersecție de culturi în care fiecare dintre cei care trăiesc aici și-au pus amprenta asupra traiului și asupra gastronomiei locale. Din aceasta zona vin scoicile și rapanele pe care Chef Radu Zarnescu le va găti în această ediție a „Istoriilor de bun gust”. „Mâncarea este un act cultural, o poveste pe care ne-o spunem zilnic, de ce putin trei ori pe zi, un ritual si chiar un rit, pentru ca este si parte de religie”, explică Iulia Drăguţ.

(w882)

Pentru preparatul de astăzi se vor folosi scoici de captură, scoase proaspete din apă de scafandrii. „Carnea scoicilor este foarte bună, mai ales dacă provin din Marea Neagră, de pe teritoriul românesc. Iar pregătire este simplă. Mai delicată fiind rapana”, spune Chef Radu zărnescu.

„Ce conteaza foarte mult este ordinea în care gătim ingredientele… ordinea în care se pun împreună și, bineînțeles, aparatul de gătit. Am ales un grătar rapid, cu capac. Alegem o oală mai mare, pentru că trebuie să ținem cont că scoica are cochilie. Punem ardei iute, usturoi și roșii, primele pe care le călim împreună în uleiul de măsline încins. Când obținem o emulsie din ulei de masline, zeama de la ardei iute, usturoi și roșii se adaugă scoicile, vinul și condimentele. Dacă sosul este tulbure, înseamnă că ordinea nu a fost respectată”, adaugă el.

Ideea unui restaurant-muzeu îi aparține scafandrului Ilie Jeciu, care spune că întotdeauna l-au atras obiectele marinărești vechi. Fost scafandru militar, apoi în comercial, de câțiva ani scafandrul Ilie Jeciu culege scoici.

(w882)

„Gustul scoicilor diferă în farfurie, în funcție de momentul în care au fost pescuite. Una este să le consumi la câteva ore de la pescuire… gustul se schimbă în zile”, spune Ilie Jeciu

Despre viața sa ca scafandru, spune „Suntem străini în mediul respectiv și trebuie să tratăm totul cu cea mai mare atenție”. Iar printre lucrurile inedite pe care le a descoperit în scufundările sale se numără epava unui submarin din Cel de al Doilea Război Mondial, găsit lângă Costinești, la o adâncime de 39 de metri.

23:55 Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine,Croaţia, 2023

Concert *

*O capodoperă magnifică a muzicii sacre baroce timpurii, interpretată în Galeria de Artă modernă a Croaţiei din Zagreb, în decembrie 2023.

Dirijor: Tomislav Fačini

Corul Televiziunii Publice din Croaţia

Ansamblul instrumental Concerto dei venti.

Interpreţi: Marija Andrejaš, Lea Sušanj Lujo, Pavle Mašić şi Izidor Erazem Grafenauer

(Reluare)

1:40 Ivana cea groaznică -România, Serbia, 2019

Film* Ivana cea groaznică -România, Serbia, 2019

Regia: Ivana Mladenović

Cu: Ivana Mladenović, Luka Gramić, Gordana Mladenović, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu, Anca Pop

*Dramă. Actrita sârbă Ivana lucrează si trăieste în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să îsi petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orăselul natal, înconjurată de familie.

Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local-Festivalul de muzică Podul Prieteniei-si, desi nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la Bucuresti si pe măsură ce bârfele legate de povestea sa de dragoste cu un băiat mult mai tânăr se împrăstie în oras, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2