loader
Foto

„România în bucate”, de luni până vineri la TVR 2

Al şaptelea sezon al emisiunii „România în bucate” aduce la TVR 2, de luni până vineri, de la ora 17:30, secretele bucătăriei tradiționale din fiecare regiune a României.

 

România în bucate

Edițiile emisiunii sunt realizate de studiourile regionale ale TVR, dar şi de TVR MOLDOVA. Ele vor inspira telespectatorii cu rețete culinare apetisante.

Iată câteva dintre preparatele pe care le puteţi descoperi de-a lungul săptămânii care urmează.

În prima zi, trecem granița Banatului și „rătăcim” prin Munții Apuseni, la „Sarea în bucate”, alături de Dan Liuţ şi echipa sa de la TVR Timişoara. Acolo ne așteaptă cu masa pusă, nimeni altul decât Nicolae Furdui Iancu. Îl găsim la Sohodol, județul Alba, la casa în care s-a născut. „Vă spunem sincer, că eram destul de crispați de întâlnirea cu dumnealui. Prezența-i agreabilă și caldă, ne-a spulberat însă, orice fel de emoții. Ne-a deschis casa mai veche de 200 de ani, ne-a scos untură din cămară și ne-a lăsat să gustăm din amintirile copilăriei sale atât de dragi. Adevărul este că numai un loc atât de spectaculos ca Sohodolul, putea să dea un așa mare OM. Iar acum, e rândul lui să dea Sohodolului strălucirea binemeritată acestui spațiu miraculos”, spune Dan Liuţ.

(w882)

Marţi, TVR Craiova ne aşteaptă la „Țăst Show”. În această săptămână, prezentatorul Doru Ciolacu ne invită la Runcu, în județul Gorj, unde a pregătit un adevărat festin vânătoresc: ciorbă de coaste de ciută, acrită cu zeamă de varză, mâncărică de crăițe și mușchiuleț de cerb pe jar.

(w882)

Pentru pasionaţii preparatelor culinare „ca-n Ardeal”, în fiecare miercuri, emisiunea „Cooking Show”, de la TVR Târgu Mureş, pregăteşte bucate delicioase. În această săptămână, prezentatorii Costin Miron și Bogdan Moraru îi invită pe telespectatorii TVR 2 să afle reţeta „Ruladei din burtă de porc intens aromată, la cuptor, cu mix de legume (porchetta)”, dar şi cum se fac „Ciocănele la cuptor în sos dulce-acrișor, cu garnitură de spanac înăbușit la capac”.

(w882)

Dacă este joi, putem viziona „Descriptio Moldaviae”, emisiunea culinară realizată de TVR Iaşi. Prezentatoarea Raluca Aftene şi producătorul Vasile Arhire ne aduc în această săptămână „Dulce de Bucovina”(Pampuşte /gogoşi bucovinene). Pe Rarău, până şi în luna lui marte, pădurile sunt pudrate cu zahărul zăpezilor, la fel ca... pampuştile pe care le pregătesc bunicile nepoţilor. Rodica, din Câmpulung Moldovenesc, ne învaţă să facem bulgăraşi de bunătate, rumenţi şi tăvaliţi prin dulcele gust al copilăriei. Cunoaştem şi un bunic de poveste, pe Moş Vladimir al Pojorâtei. În casa lui, cu scoarțe vechi de două veacuri şi alte comori, intrăm să ne minunăm. Ne oprim şi la una dintre păstrăvariile din satul Valea Putnei, de la poale de Rarău, ca să aflam secretele unei delicatese locale: păstrăvul afumat în cobză de cetină.

(w882)

Iar de la TVR Moldova, prezentatoarea Beatrice Turculeț ne va învăţa cum se prepară o reţetă de sezon: „Urzici cu mămăligă”, gătită în mod tradiţional de Olesea Cojocaru din Butuceni, Orheiul Vechi.

(w882)

***

Program de difuzare:

TVR 2 și TVR MOLDOVA - de luni până vineri, la ora 15.30

TVR Internaţional - de luni până vineri, la ora 13.30

Emisiunea este disponibilă și online, pe TVR + şi pe canalul oficial de YouTube al TVR.

***

Producător: Cristina Murgu

16:05 Istorii de bun gust

Se spune, despre pădurile Bucovinei, ca sunt precum impunatoarele catedrale naturale, unde fiecare arbore este, de fapt, stâlpul semetț a carui menire este doar cea de a sustine bolta albastruie a cerului. Lumina soarelui se strecoară delicat printre frunze, pictând mirific joc de lumini si umbre ce dansează pe pământul acoperit de un covor moale de muschi. Oamenii din Bucovina au o legătură specială cu pădurile lor. Bucovinenii le respectă șsi le pretuiesc, stiind că sunt o parte esentială a vietii lor. Modul lor de trai, inca din cele mai vechi timpuri, este strâns legat de natură, de istorie, iar folclorul bucovinenilor abundă în povesti si legende despre inaintasi, ape, păduri si animalele ce vietuiesc inluntrul lor. Rusii, ucrainienii, evreii si polonezii, cu totii si-au lasat amprenta asupra Bucovinei. De-a lungul istoriei, pamanturile Bucovinei au fost calcate de toate aceste nationalitati ce au influentat acest loc blagoslovit, prin arhitectura, pictura, gastronomie, traditii, port popular si obiceiuri. Printr-o viată armonioasă, alături unii de altii. Prin comuniune. ȘSi, prin frumusete.Atestată documentar din anul 1400, localitatea Ciocăneşti este unică atât în ţară, cât şi în Europa. A devenit renumită pentru traditia de încondeiere a ouălor, care ani mai târziu a inspirat locuitorii să-si picteze casele în acelasi stil. Cele mai multe dintre gospodării sunt pictate cu motive tradiţionale, regăsite si pe ouăle încondeiate. Ornamentele au devenit atât de populare, încât autorităţile au decretat în 2014 ca toate casele să fie decorate cu motive tradiţionale. In aceasta editie am stat de vorba cu o decoratoare de case, cu unul dintre ultimii plutasi de pe Bistrita, o vrâncioaie a gatit o mancare traditionala si altcineva ne-a povestit despre frumoasele oua incondeiate.

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

17:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016), sezon 1, 20 eps)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.9: Het Loo-Olanda

În secolul al XVII-lea, Wilhelm de Orania şi soţia sa Maria au cumpărat domeniul Het Loo. Pe cele 650 de hectare de parc şi de pădure urma să se creeze o grădină excepţională inspirată din cele baroce care se concepeau la acea vreme în Franţa.

Din păcate, în secolul al XIX-lea, grădina regală a fost complet transformată în parc în stil romantic. Abia în anul 1970, după ce a fost achiziţionată de statul olandez, s-a luat decizia să i se redea aspectul originar. Din 1984, grădina este deschisă pentru public.

 
Monica Ghiurco: „Când mă încearcă gândul că nu mai pot, abia atunci încep să dau ce e mai bun”

Monica Ghiurco este genul de om care nu trece neobservat. Nu doar pentru că o recunoști ușor de la TVR, unde și-a construit în timp o carieră ...

SuperBlog 2025: Creativitatea umană își afirmă puterea în era AI

Într-o lume în care inteligența artificială câștigă teren și conținutul generat automat pare să domine mediul digital, bloggerii din comunitatea ...

Paul Surugiu - Fuego: „Asumați-vă riscuri și trăiți fără regrete! Vă spune un om care asta face mereu”

Într-o lume grăbită, în care autenticitatea pare tot mai rară, Paul Surugiu - Fuego rămâne un reper de emoție sinceră şi un mesager al valorilor ...

 

#tvr2