loader
Foto

Reportaje din seria 360° GEO, de luni până vineri, la TVR 2

Începeți săptămâna în Africa, în căutarea locului de unde provine cunoscutul ceai Rooibos, plecați pe urmele pașnicilor bizoni din Montana și ale zveltelor vicunia din Peru, apoi vedeți cum se bucură suedezii de iarnă și aflați care este aurul alb al Marocului. Între 26 februarie și 1 martie, de la ora 10:30, revedeți reportajele 360° GEO  la TVR 2 și online pe TVR +.

 

Luni, 26 februarie

Rooibos – Ceaiul roşu din Africa de Sud (Rooibos, le thé rouge d’Afrique du sud, Franţa-Germania, 2019)

Excursie în lanţul muntos Cederberg, din Africa de Sud, unde renumitul ceai roşu cu nenumărate calităţi, care nu creşte nicăieri altundeva în lume, face parte din patrimoniul local şi ocupă un loc esenţial în viaţa locuitorilor.

Preţuit pe tot mapamondul, ceaiul Rooibos certificat bio a dat un impuls economiei locale; el este totodată un mod de viaţă, un semn al identităţii şi mijlocul principal de subzistenţă al populaţiei.

Realizator: German Kral

Marți, 27 februarie

Bizonii – paşnicii uriaşi din Montana (Bisons, les doux géants du Montana, Franţa-Germania, 2017)

Animal emblematic din câmpiile americane, bizonul este ameninţat de fermieri, ale căror pământuri şi culturi le distruge în cursul migraţiei anuale din primăvară. Această călătorie nu este lipsită de riscuri: unii agricultori nu ezită să-i împuşte sau să-i împingă spre zone ale Parcului Naţional Yellowstone atunci când le traversează proprietăţile.

Din fericire, de câţiva ani, Mike Mease, militant ecologist, împreună cu alţi voluntari, le-au devenit cei mai devotaţi aliaţi şi apărători.

Realizatori: Jadranka Kursar şi Adama Ulrich

Miercuri, 28 februarie

Peru – o lână cât o mină de aur (Pérou, une laine qui vaut de l’or, Franţa-Germania, 2018)

Mamifer rumegător din familia camelidaelor, ca şi alpaca al cărei strămoş este, vicunia/vigonia trăieşte pe înaltele platouri din Cordiliera Anzilor.

Timp de secole, aceste animale zvelte au fost vânate pentru carnea lor. Ameninţate cu dispariţia, au devenit o specie protejată şi sunt capturate doar pentru a le fi tunsă preţioasa lână, foarte fină, călduroasă şi uşoară.

Realizator: Roberto Lugones

Joi, 29 februarie

Sărbătoarea luminii – iarna în Suedia (Les lumières scandinaves - un hiver autour de Stockholm, Franţa-Germania, 2020)

Între fastuoasele decoraţii de Crăciun şi celebrarea Sfintei Lucia, sărbătoare a luminii, locuitorii din Stockholm concurează în inventivitate ca să învingă întunericul sezonului de iarnă.

Realizator: Heiko De Groot

Vineri, 1 martie

Uleiul de argan – aurul alb al Marocului ( L'huile d'Argan, l'or blanc du Maroc, Franţa-Germania, 2008)

Arganul creşte doar în sud-vestul Marocului. De secole, din fructele sale, femeile extrag un ulei foarte căutat pentru savoarea şi pentru efectele sale binefăcătoare asupra pielii.

Cu două decenii în urmă, nici nu s-ar fi luat în discuţie ca o femeie marocană din provincie să lucreze în afara căminului. Acum, nenumărate dintre ele muncesc în cooperative.

Realizator: Roberto Lugones

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Foto: pixabay.com/jackmac34

16:05 Forta ideilor

Producător: Mihaela Craciun

(Reluare)

17:00 Simplu si rural

Sezon Nou

*Vorbim despre administratie performantă, provocările medicilor de la sate șsi magia bucătăriei Italiene: o editie despre dezvoltare, viziune si oameni care schimbă satul românesc!

Invitat pe Gabriel Stanciu, primarul Comunei Dragalina, un exemplu de bună administratie în mediul rural. A reusit să ducă rata de colectare a taxelor de la 27% la 92%, iar fondurile europene au devenit motorul modernizării comunitătii.

Stăm de vorbă si cu doamna Dr. Mihaela Teodorescu, medic specialist, care ne explică care sunt provocările medicilor din mediul rural șsi ce ar fi nevoie pentru ca oamenii să aibă acces la servicii medicale de calitate.

Celebrăm , Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume” la Facultatea de Management si Dezvoltare Rurală a USAMV Bucuresti.

Aflăm cum se împletesc gastronomia, traditia, filosofia șsi inovatia într-un eveniment special coordonat de conf. univ. dr. Marius Micu, Decanul Facultătii.

Discutăm si cu directorul Dinu Toma, dar șsi cu invitatul special, doamna Maddalena Borsato, care ne dezvăluie esenta bucătăriei italiene autentice.

La final, aducem multumiri domnului Decan Marius Micu pentru colaborarea constantă dintre Facultatea de Management si Dezvoltare Rurală si Televiziunea Română.

Producator: Gabriela Voinea

 
TVR, de Ziua Națională: transmisiuni speciale, parade militare, spectacole și producții dedicate identității românești

1 Decembrie la Televiziunea Română – acoperire completă a ceremoniilor din București și Alba Iulia, ediții speciale la TVR 1, TVR 2 și TVR ...

Gală de excepție cu artiști basarabeni la „Drag de România mea!”

Sâmbătă, ora 20.00 și duminică, ora 15.00 vă invităm să cunoaşteţi patru simboluri ale Republicii Moldova, artiști care au peste 35 de ani de ...

Povestea unei campioane olimpice şi Dobrogea contrastelor, la „Istorii de bun gust”

În ziua în care canotajul românesc aniversează 100 de ani, joi, 27 noiembrie, la TVR 2, de la ora 20.05, urmărim povestea unui sportiv olimpic ...

 

#tvr2