loader
Foto

Reportaje din seria 360° GEO, de luni până vineri, la TVR 2

Începeți săptămâna în Africa, în căutarea locului de unde provine cunoscutul ceai Rooibos, plecați pe urmele pașnicilor bizoni din Montana și ale zveltelor vicunia din Peru, apoi vedeți cum se bucură suedezii de iarnă și aflați care este aurul alb al Marocului. Între 26 februarie și 1 martie, de la ora 10:30, revedeți reportajele 360° GEO  la TVR 2 și online pe TVR +.

 

Luni, 26 februarie

Rooibos – Ceaiul roşu din Africa de Sud (Rooibos, le thé rouge d’Afrique du sud, Franţa-Germania, 2019)

Excursie în lanţul muntos Cederberg, din Africa de Sud, unde renumitul ceai roşu cu nenumărate calităţi, care nu creşte nicăieri altundeva în lume, face parte din patrimoniul local şi ocupă un loc esenţial în viaţa locuitorilor.

(w882)

Preţuit pe tot mapamondul, ceaiul Rooibos certificat bio a dat un impuls economiei locale; el este totodată un mod de viaţă, un semn al identităţii şi mijlocul principal de subzistenţă al populaţiei.

Realizator: German Kral

Marți, 27 februarie

Bizonii – paşnicii uriaşi din Montana (Bisons, les doux géants du Montana, Franţa-Germania, 2017)

Animal emblematic din câmpiile americane, bizonul este ameninţat de fermieri, ale căror pământuri şi culturi le distruge în cursul migraţiei anuale din primăvară. Această călătorie nu este lipsită de riscuri: unii agricultori nu ezită să-i împuşte sau să-i împingă spre zone ale Parcului Naţional Yellowstone atunci când le traversează proprietăţile.

(w882)

Din fericire, de câţiva ani, Mike Mease, militant ecologist, împreună cu alţi voluntari, le-au devenit cei mai devotaţi aliaţi şi apărători.

Realizatori: Jadranka Kursar şi Adama Ulrich

Miercuri, 28 februarie

Peru – o lână cât o mină de aur (Pérou, une laine qui vaut de l’or, Franţa-Germania, 2018)

Mamifer rumegător din familia camelidaelor, ca şi alpaca al cărei strămoş este, vicunia/vigonia trăieşte pe înaltele platouri din Cordiliera Anzilor.

(w882)

Timp de secole, aceste animale zvelte au fost vânate pentru carnea lor. Ameninţate cu dispariţia, au devenit o specie protejată şi sunt capturate doar pentru a le fi tunsă preţioasa lână, foarte fină, călduroasă şi uşoară.

Realizator: Roberto Lugones

Joi, 29 februarie

Sărbătoarea luminii – iarna în Suedia (Les lumières scandinaves - un hiver autour de Stockholm, Franţa-Germania, 2020)

(w882)

Între fastuoasele decoraţii de Crăciun şi celebrarea Sfintei Lucia, sărbătoare a luminii, locuitorii din Stockholm concurează în inventivitate ca să învingă întunericul sezonului de iarnă.

Realizator: Heiko De Groot

Vineri, 1 martie

Uleiul de argan – aurul alb al Marocului ( L'huile d'Argan, l'or blanc du Maroc, Franţa-Germania, 2008)

(w882)

(w882)

Arganul creşte doar în sud-vestul Marocului. De secole, din fructele sale, femeile extrag un ulei foarte căutat pentru savoarea şi pentru efectele sale binefăcătoare asupra pielii.

(w882)

Cu două decenii în urmă, nici nu s-ar fi luat în discuţie ca o femeie marocană din provincie să lucreze în afara căminului. Acum, nenumărate dintre ele muncesc în cooperative.

Realizator: Roberto Lugones

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Foto: ARTE, pexels.com, pixabay.com

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

din 02 mai //

(Reluare)

8:00 Cuibul dragonilor: începutul erei războinicilor

Film animatie* Cuibul dragonilor: începutul erei războinicilor (Dragon nest: warriors' dawn-SUA, China, 2015)

Regia: Yuefeng Song

Voci: Alexandra Radu, Catinca Maria Nistor, Tamara Roman, Gabriela Bobeş

*Animaţie, film de aventuri. Pe continentul Altera, răul pândește din umbră, iar oamenii și elfii sunt nevoiți să se alieze pentru a învinge Dragonul Negru, care se trezește după o lungă perioadă de inactivitate. Un tânăr războinic şi prietenii lui trebuie să distrugă giuvaerul care-l hrăneşte pe dragon cu putere şi care ar putea oferi unui alt posesor o forţă magică imbatabilă.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Gabriela Onea

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2