loader
Foto

Reportaje din seria 360° GEO, de luni până vineri, la TVR 2

Începeți săptămâna în Africa, în căutarea locului de unde provine cunoscutul ceai Rooibos, plecați pe urmele pașnicilor bizoni din Montana și ale zveltelor vicunia din Peru, apoi vedeți cum se bucură suedezii de iarnă și aflați care este aurul alb al Marocului. Între 26 februarie și 1 martie, de la ora 10:30, revedeți reportajele 360° GEO  la TVR 2 și online pe TVR +.

 

Luni, 26 februarie

Rooibos – Ceaiul roşu din Africa de Sud (Rooibos, le thé rouge d’Afrique du sud, Franţa-Germania, 2019)

Excursie în lanţul muntos Cederberg, din Africa de Sud, unde renumitul ceai roşu cu nenumărate calităţi, care nu creşte nicăieri altundeva în lume, face parte din patrimoniul local şi ocupă un loc esenţial în viaţa locuitorilor.

(w882)

Preţuit pe tot mapamondul, ceaiul Rooibos certificat bio a dat un impuls economiei locale; el este totodată un mod de viaţă, un semn al identităţii şi mijlocul principal de subzistenţă al populaţiei.

Realizator: German Kral

Marți, 27 februarie

Bizonii – paşnicii uriaşi din Montana (Bisons, les doux géants du Montana, Franţa-Germania, 2017)

Animal emblematic din câmpiile americane, bizonul este ameninţat de fermieri, ale căror pământuri şi culturi le distruge în cursul migraţiei anuale din primăvară. Această călătorie nu este lipsită de riscuri: unii agricultori nu ezită să-i împuşte sau să-i împingă spre zone ale Parcului Naţional Yellowstone atunci când le traversează proprietăţile.

(w882)

Din fericire, de câţiva ani, Mike Mease, militant ecologist, împreună cu alţi voluntari, le-au devenit cei mai devotaţi aliaţi şi apărători.

Realizatori: Jadranka Kursar şi Adama Ulrich

Miercuri, 28 februarie

Peru – o lână cât o mină de aur (Pérou, une laine qui vaut de l’or, Franţa-Germania, 2018)

Mamifer rumegător din familia camelidaelor, ca şi alpaca al cărei strămoş este, vicunia/vigonia trăieşte pe înaltele platouri din Cordiliera Anzilor.

(w882)

Timp de secole, aceste animale zvelte au fost vânate pentru carnea lor. Ameninţate cu dispariţia, au devenit o specie protejată şi sunt capturate doar pentru a le fi tunsă preţioasa lână, foarte fină, călduroasă şi uşoară.

Realizator: Roberto Lugones

Joi, 29 februarie

Sărbătoarea luminii – iarna în Suedia (Les lumières scandinaves - un hiver autour de Stockholm, Franţa-Germania, 2020)

(w882)

Între fastuoasele decoraţii de Crăciun şi celebrarea Sfintei Lucia, sărbătoare a luminii, locuitorii din Stockholm concurează în inventivitate ca să învingă întunericul sezonului de iarnă.

Realizator: Heiko De Groot

Vineri, 1 martie

Uleiul de argan – aurul alb al Marocului ( L'huile d'Argan, l'or blanc du Maroc, Franţa-Germania, 2008)

(w882)

(w882)

Arganul creşte doar în sud-vestul Marocului. De secole, din fructele sale, femeile extrag un ulei foarte căutat pentru savoarea şi pentru efectele sale binefăcătoare asupra pielii.

(w882)

Cu două decenii în urmă, nici nu s-ar fi luat în discuţie ca o femeie marocană din provincie să lucreze în afara căminului. Acum, nenumărate dintre ele muncesc în cooperative.

Realizator: Roberto Lugones

ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Foto: ARTE, pexels.com, pixabay.com

5:50 Ferma (R)

Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!...

Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu

(Reluare)

6:40 Teleshopping

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", a fost acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2