loader
Foto

Chef Luca Montersino ne dezvăluie ”Secrete din rețete”, în premieră la TVR 2

Radioteleviziunea publică din San Marino a realizat această serie de zece episoade, în care gazda – cunoscutul chef italian Luca Montersino – ne face cunoscute unele dintre cele mai interesante şi utile tehnici ale haute cuisine.  

 

Luca Montersino nu este numai unul dintre cei mai apreciați bucătari din lume, un valoros consultant, creator de conținut media, scriitor (a publicat 22 de volume ce includ rețete), ci și un pasionat profesor ce împărtășește secrete valoroase ale bucătăriei italiene în cele mai bune școli dedicate artei gastronomice. El este inițiatorul primei academii gastronomice interactive în mediul online.

În 2004, Luca Montersino își începea aventura în lumea antreprenoriatului prin deschiderea unui prim laborator apreciat pentru folosirea produselor de patiserie sănătoase, la îndemâna oricui, chiar și a celor care suferă din cauza intoleranței la gluten. Au urmat multe altele în Torino, Roma, Florența, Tokyo și New York.

El a fost inițial patiser și apoi s-a măiestrit și în celelalte domenii ale gastronomiei, realizând că, indiferent ce ar face, pasiunea va fi mereu la baza carierei sale. Iubește să cerceteze, să cunoască în profunzime natura materialelor, ingredientelor pe care le folosește. Deși consideră că italienii nu ar trebui să își piardă tradițiile, este deschis inovațiilor, nu se teme să-i reinventeze pe clasici.

În seria” Luca Montersino: secrete din reţete” (Kitchen Montersino, San Marino, 2023), pe care o difuzează în premieră TVR 2 din 8 februarie, de la ora 14:45, descoperiți rețete numai bune de încercat, sfaturi prețioase și tehnici secrete. În primul episod sunteți inițiați în arta preparării savuroaselor produse siciliene de patiserie Cannoli. În al doilea episod, difuzat duminică, 9 februarie, de la ora 14:45, chef Montersino prepară somon marinat şi afumat.

Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 14:40, chef Montersino ne învață cum se prepară aluatul “Sfogliatine” (pentru cremă de ananas și foitaj cu cireșe negre) și duminică, 23 februarie, de la 14:50 ne oferă câteva sfaturi legate de prepararea vitei marinate (salată de țelină verde și alune, vită marinata și spumă de parmezan). Sâmbătă, 1 martie, de la ora 14:45, o să aflaţi cum se prepară Risotto cu cremă de sfeclă, fondue de parmezan şi lămâi confiate.

***

Regia: Eleonora Pozzi

Cu participarea: Luca Montersini, Romina Imbrescia

Foto: Shutterstock/ Open recipe book/ Colaborator foto: ra2 studio

Info: lucamontersino.com

17:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016), sezon 2, 20 eps)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.9 Casa de Mateus-Portugalia

În nordul Portugaliei, în apropierea fluviului Duero, domeniul Casa de Mateus şi palatul său baroc, situat în centrul podgoriilor, sunt în proprietatea familiei Conţilor Albuquerque de mai bine de trei secole.

Bogăţia domeniului se datorează producţiei de cereale şi celei viticole. Fastul proprietăţii este îmbogăţit de grădinile ceremoniale. Ele sunt perfect conservate, întreţinute şi în continuă evoluţie.

Dialogul şi echilibrul între arhitectură, grădinile ceremoniale şi parcelele de viţă de vie şi livezi, contribuie la crearea sentimentului că vizitezi o perlă rară din istoria artei grădinilor din Portugalia şi din Europa.

17:30 România... în bucate

Sezon Nou

TVR Timişoara

* Sarea în bucate

* Mâncare ciobănească: Pastrama de oaie, bulzul si balmosul, îi aduc de-mpreună la Sarea în bucate pe ciobanii care au făcut ca în Blajova din judetul Timisș, traditiile ciobănesti să nu se piardă. Localitatea are o traditie aparte a păstoritului. Cu aproape 30 de ani în urmă, în sat au venit ciobani din zona Sibiului, care au adus cu ei mestesugul cresterii oilor șsi retete autentice de stână. Ion a venit pe jos din Ardeal cu 100 de oi, până în Banat. Pe atunci, la Blajova oamenii dădeau la stână câteva capete de fiecare familie. Astăzi, nici o casă nu mai țtine oi, în afara ciobanilor care îsi au propria stână. Fără acestia, păstoritul din zonă ar fi dispărut. Poftiti de vizionati!

Emisiune realizată de TVR Timişoara

Prezentator: Dan Liuţ

Producător: Florin Mihoc

Producator: Alice Saceanu

 
Călătorie... pe bogăţie! Miercuri seară, ne plimbăm „Hai-Hui... cu Marina”, prin Monaco

Echipa Marina Almăşan – Cătălin Soci ne invită la plimbare prin lumea prinţilor şi prinţeselor, unul dintre locurile favorite ale bogaţilor ...

Miracolul fertilizării in vitro, tema discuţiei la „Puternici, împreună”

Infertilitatea nu mai este o catastrofă! Românii care doresc să devină părinţi au şansa să fie incluşi în Programul Național de Fertilizare In ...

„Tu votezi România!”: Campania electorală pentru alegerile locale parțiale, la TVR

Televiziunea publică va difuza o serie de programe dedicate alegerilor din 7 decembrie, sub genericul „Tu votezi România!”

 

#tvr2