*Anul 26 *Editia 1229
Nu mai aveți loc la oraș ? Încercați la țară !
Emisiune pentru actuali și viitori tineri fermieri.
SECRETUL REUȘITEI
De la glie.....în farfurie
Un bucovinean mândru dar foarte priceput și muncitor , inginer de meserie , a vrut să
trăiască , cu familia lui , doar cu produse sănătoase , din zona unde locuiește , crescute
și procesate după gustul pe care și-l amintește din bucătăria bunicilor.
Împreună cu soția au înființat în 2014 o fermă agricolă cu specific zootehnic.
Au adus bovine din rasa Angus , negre și roșii , din Austria și Germania , după o selecție riguroasă.
Pe parcursau cumparat tauri de montă cu valoare genetică garantată. Vacile lui sunt crescute liber pe pășune și nu au coarne. Le-a făcut totuși și grajduri , la început unulde 2000 mp , apoi ,
mărindu-și efectivul , un altul de 5000 mp.Spațiile sunt specializate pe vărste-maternitate ,
tineret , pentru îngrășare și o zonă pentru montă. Fermierul are tot ce-i trebuie , depozite de furaje
aproape ecologice ,asigurănd animalelor silozuri de lucernă și porumb și fânuri de lucernă.
Produce pe cele 150 de ha de teren necesarul de hrană , iar pe celelalte 150 de ha de pajiști ,
locuri de pășunat și spații verzi pe care le curăță anual si le reînsămânțează cu mixturi de plante
parcelându-le cu garduri electrice-pentru pășunat , pentru adăpat și pentru odihnă.
În zona de adăpat a făcut forări aprobate pentru cele peste 450 de bovine de carne.
S-a extins apoi și cu o fermă de suine din rasa Bazna , la început cu 100 de capete , ajungând acum la peste 500 , cu scroafe mari gestante aduse di n Harghita cu certificate de origine ,
crescute în sistem semi-intensiv. Porcii se sacrifică în abatorul propriu când ajung la peste 90 kg.
Tot aici , dar pe alte linii diferite , se sacrifică și bovinele , doar atât cât este necesar pentru măcelărie , carmangerie și pentru făbricuța de mezeluri.
Totul trebuie să fie proaspăt , fără nici un fel de adausuri și se distribuie in magazinele proprii.
Nu face nici un rabat de la calitate , de la iarba pe care o pasc bovinele pâna la preparatele proaspete și afumate cu lemn de cireș si de fag.
Participă
ing. Cosmin Vasile Păstrăv-fermier si investitor , com.Bălăceana ,jud.Suceava
ec. Mihai Axinte-șef fermă bovine
ing.Ovidiu Olariu-șef fermă suine
ing. Valentin Horvat-șef fabrică mezeluri
E BINE DE ȘTIUT
Păstrarea calității produselor din carne...la prețuri accesibile.
Gastronomia românească este la mare preț în unitatea de producție a unui experimentat antreprenor din Buftea. În magazinul de la poarta fabricii se gasesc produse de măcelărie ,
de carmangerie și preparate si mezeluri fierte și afumate din carne de porc , vită , ovine ,pui,
curcani , rațe , chiar vânat și pește , toată materia primă fiind achiziționată de la ferme românești ,
cu avize sanitar-veterinare. Cum în ultimul timp se cresc mai puține animale în țară , el a fost nevoit să ia și pùțină materie primă din țării vecine , refrigerată , niciodată congelată.
Făbricuța de mezeluri are o capacitate de 3 tone pe zi , pe care le distribuie in 10 mici magazine din zonă dar si în București și Ploiești. Oferă si servicii de catering si are si un mic restaurant lângă fabrică , în câmp.Este ajutat de peste 140 de salariați.
Încearcă permanent să mentină prețurile la un nivel accesibil, pentru a-si păstra clienții fideli.
Și-a montat panouri fotovoltaice pentru a face față prețurilor crescute la energie, mai ales pentru
spațiile frigorifice. Și-ar dori să obțină carnea de porc dintr-o viitoare fermă de suine.
Participă Eduard Pavel-manager Companie de procesare a cărnii , Buftea-Ilfov
Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc