loader
Foto

Galerie foto

"Cap Compas": Sub umbra muntelui

În Marea Egee, aproape de țărmul Asiei Mici, se ridică o insulă care pare a fi scrisă în alfabetul zeilor. Se numește  Samos – și este locul unde mitul și istoria se ating, unde natura și oamenii dau formă unei povești ce continuă de mii de ani. Sâmbătă, de la ora 17:00, la TVR 2 și online pe TVR+

 

Cap Compas

(w882) cap compasAici s-a născut Pitagora, matematicianul care a schimbat felul în care gândim lumea. Tot aici, legenda spune că a văzut lumina zilei Hera, regina Olimpului, cinstita prin temple mărețe. Pe colinele și în porturile acestei insule au trecut negustori, filosofi, poeți și conducători, iar Samos a devenit, în timp, un punct de întâlnire între Orient și Occident.

(w882) cap compasDar insula nu trăiește doar prin trecut. Samos respiră prin prezentul său viu, prin satele pitorești cocoțate între livezi de măslini, prin tavernele unde mesele se lungesc odată cu poveștile, prin plajele ce se lasă descoperite între stânci albe și ape limpezi. În Vathy și Pythagorion, istoria antică se împletește cu ritmul vieții moderne, iar vizitatorul este invitat să pășească într-un muzeu viu, unde fiecare stradă, fiecare piatră are o poveste.

(w882) cap compasVinul de Samos, dulce și aromat, a devenit simbol al insulei, la fel cum ospitalitatea oamenilor este semnătura ei. În acest loc, simplitatea capătă gust, iar liniștea se transformă în experiență. Cascadele, pădurile de pin, bisericile ortodoxe așezate pe coline, dar și priveliștile care se deschid către mare alcătuiesc o hartă a frumuseții ce nu are nevoie de artificii.

(w882) cap compasExistă și o pagină românească în istoria acestei insule: Ion Ghica, marele nostru diplomat, a fost numit guvernator al Samosului în secolul al XIX-lea. Aici, el a lăsat urme de înțelepciune și așezare, devenind parte din memoria insulei.

(w882) cap compasCap Compas ajunge pe Samos pentru a descoperi această punte între mit și realitate. Este o invitație la drum și la reflecție: să mergem împreună pe urmele zeilor și ale oamenilor, să gustăm vinul și pâinea insulei, să ascultăm liniștea ei și să lăsăm ca frumusețea simplă să ne atingă.

(w882) cap compasSamos nu este doar o destinație de vacanță. Este un univers de povești, de revelații și de întâlniri. O insulă care rămâne în suflet, mult după ce pașii au părăsit țărmul ei.

(w882) cap compasCap Compas vă poartă acolo unde marea, muntele și omul se unesc într-o poveste unică – povestea insulei Samos.

Producător Elena Dinu
Credit foto: Elena Dinu
.

8:00 Repere sacre

Duminica a 28-a din timpul de peste an Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Ciprian Dumea Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti ATENTIE: POSIBILE PRELUNGIRI

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1243

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA “O toamnă bogată în inima Transilvaniei.”

Cultivarea vitei de vie a fost povestea frumoasă a doi frati , transformată în realitate , cu doar 49 de arii de plantatie.Traditia locului si terroir-ul zonei a transformat-o , cu multă muncă si determinare ajungând acum la 10 ha. S-a investit în partea de procesare în cramă , achizitionând tehnologii moderne pentru monitorizarea si controlul fiecărui parametru , obtinându-se vinuri de inaltă calitate. Tânărul Sergiu , fiul unuia dintre frati ,si-a făcut propria vinificatie, implementând stiluri noi si biotehnologii care să-l ajute în oenologie.În podgorie a mecanizat majoritatea lucrărilor înlocuind astfel lipsa fortei de muncă. În Crama PODGORIA SAVU se produc vinuri albe si roze trase la sticlă. Si-ar dori un utilaj care sa facă selectarea boabelor șsi apoi să dezvolte partea de turism viniviticol.Cartea lui de vizită este calitate deosebita a vinului.Va participa in ianuarie la un concurs in Anglia , cu un vin reprezentativ.

Participă : ing. Sergiu Nicolae Savu-manager podgorie si cramă , Ciumbrud-Alba

Ovidiu Negrea Oprean-presș. Asoc. TARA VINULUI ALBA

*Târgul din Ighiu-o emblemă a Albei.

Legume din grădină , proaspete șsi procesate

Toamna.....atât de bogată a umplut tarabele din târg cu cele mai frumoase legume.

O familie ,al cărui sotț a lucrat in Germania , cultivă de putin timp , tot felul de legume pe care le procesează , obtinând borcane cu zacusca , butoiase cu murături, sticle cu bulion șsi ,mai nou , dulceată de ardei iute si ceapă.

Ovidiu si Georgiana au o fetită de 9 ani si un baietel de 6 ani , care îi ajută în gospodărie.

Preparatele lor au atestat de PRODUS MONTAN.

Participă : Georgiana-legumicultor șsi procesator-com. Valea Lungă-Alba

*ROSIE....SI TARE IUTE

Familia Koncz este vestită pentru boiaua de ardei. Paprika lor se produce din ardeii pe care îi cultivă pe 2 ha în Lunca Muresului. Csaba , ajutat de sotia sa Mirela , continuă afacerea incepută de tatal său.Produce răsaduri in sera lui pe care le plantează apoi în câmp. La recoltare , pe vreme uscată, ardeii vor fi însirati pe sfoarä , feriti de soare , apoi uscati in cuptor cu lemne , iar după aceea , ardeii , cu seminte cu tot , se macină între două pietre de moară , procedeu traditional si BIO.

Produce cam o tonă de boia pe sezon , desfăcând-o prin târguri si piete , cu sprijinul G.A.L.-ului Pe Muresșsi pe Târnave. Produce boia dulce si iute , dar șsi...afumată.

Participă: ALINAKoncz Csaba-legumicultor si producător boia , Ĺunca Muresului-Alba

*O AFACERE DULCE....DULCE DE TOT !

O afacere de familie , cu multă muncă si pasiune , în Stupina ALEX.

Mierea pe care o produc albinele lor este foarte curată , făra pesticide ßi insecticide.

Produsele apicole sunt expuse la vânzare in târg-ceara , polen , propolis , păstură , venin de albine , lăptisor de matcă si miere....de mai multe feluri.

Au certificat de PRODUS MONTAN.

Participă : Mihaela Pitea-apicultor Stupina ALEX , sat Găbud , com.Noslac-Alba

*NIMENI NU MAI VREA SĂ FIE CIOBAN ,,,!

Un stand din târg este cel al familiei Tibrean, crescător de ovine turcane , unde intreaga familie este implicată , fiul ocupându-se cu agricultura , fîica este medic veterinar , ginerele este inginer zootehnist iar sotia este mâna dreaptă mergând prin târguri si piete cu produsele lor....brânzeturi , caș de oaie , cârnati Virsli si Sloi de oaie , mai ales la Teiusșsi Aiud.

Participă : Mariana Tibrean-crescător de ovine si procesator , com. Stremț-Alba

*TRECUT , PREZENT ȘSI...MAI ALES VIITOR !...

Valorificând potentialul local , Virgil , cu studii si o carieră impresionante , a început afacerile în Pomicultură , iar apoi , cu resurse proprii si fonduri europene , a revitalizat fostul IAS din Aiud , unde a replantat prin reconversie 38 ha de vită de vie , soiuri albe si rosii , după 2019. A plantat 1,5 ha cu Șiraz si 1,5 ha cu Pinot Noir , restul cu soiuri roze si cu majoritar albe. In cei 6 ani a investit in rezervoare de inox cu temperatură controlată,

intr-o linie modernă de imbuteliere izobarică , avănd o capacitate maxima de 260.000 l.

Mai nou a inceput sa producă vinuri aromatizate si spumante , cu ajutorul doar a unui oenolog si a doi angajați.

Participă : dr.ing. Virgil Alexandru Maiier-proprietar podgorie și cramă , Aiud-Alba

Ovidiu Negrea Oprean-preș. Asoc. ȚARA VINULUI-Alba

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
Creativitatea românească pe podiumul TVR: moda a strălucit în Studiourile Pangrati

Televiziunea Română a găzduit în Studioul Pangrati evenimentul „Romanian Fashion Week”, organizat de Federația Patronatelor din Industriile ...

Cristina Soare, despre televiziune, natură, familie şi pasiuni

Televiziunea a venit în viața ei fără să fie un plan prestabilit şi a devenit locul unde s-a simțit „acasă”. Cristina Soare, jurnalista care ne ...

Festivalul Internațional George Enescu, un eveniment de referință în lumea muzicii clasice, și-a extins și în acest an aria de acoperire la nivel ...

 

#tvr2