loader
Foto

Galerie foto

Răsvan Popescu, la „Mic dejun cu un campion”: „Asta fac eu. Transmit emoţii. Pun oamenii pe gânduri” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic Dejun cu un Campion”, în ediţia de sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 10:00, a fost Răsvan Popescu – scriitor şi jurnalist, scenarist, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Un articol de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”

După apariţia a 11 cărţi, mii de articole de presă, numeroase scenarii pentru film şi o importantă activitate de realizator de radio şi televiziune, Răsvan Popescu a venit la „Mic Dejun cu un Campion” cu satisfacţia celui mai recent volum publicat, „În torent”, de la care Daniela Zeca Buzura şi-a propus să înceapă dialogul cu invitatul din această dimineaţă.

„Sunt un matinal. Scriu de la şase dimineaţa. Îmi place să mă trezesc devreme. Azi, în mod special pentru a nu întârzia la întâlnirea cu Dvs. aici, la Cărtureşti. Este un loc care-mi place şi aceasta este o emisiune pe care o urmăresc’’ , a mărturisit, fără rezerve şi false politeţi, Răsvan Popescu.

CITIȚI ȘI: SCRIITOAREA TATIANA NICULESCU, LA „MIC DEJUN CU UN CAMPION”. EDIȚIILE SĂPTĂMÂNII 3-9 APRILIE | VIDEO

(w882)

„Romanul („În torent” – n.red.) mă reprezintă. Este o poveste a mea şi a celor care au însemnat ceva în viaţa mea profesională. O carte dificilă, în straturi, construită pe relația dintre autor și personajele sale. În viaţă, torentul ne duce unde vrea el, iar noi suntem puşi în situaţia de a găsi ieşirea din diferite conjuncturi. Am lansat-o la Gaudeaumus, anul trecut. M-a surprins câtă lume a fost prezentă la acest eveniment. Am cititori fideli, care mă urmăresc de mulţi ani. M-am bucurat’’.

(w882)

Aniversează 40 de ani de la absolvirea liceului şi 60 de ani de viaţă, două borne între care încape un destin. Inginer geolog de profesie, cu stagiu de specialitate de doi, trei ani în zona minieră grea din Valea Jiului, cu tenacitatea şi pasiunea neostoită a celui căruia îi era frică să nu scape niciun detaliu relevant pentru cărţile sale viitoare, Răsvan Popescu descoperă o lume cu multe contraste şi nuanţe sensibile ce se vor aşterne, mai târziu, în paginile ce vor prinde contur în atâtea titluri ce vor vedea lumina tiparului.

Este chiar „remarcat” pentru asta, pentru că, în lumea aceea subterană şi întunecată de cărbune şi praf, nimeni nu şi-ar fi imaginat că tânărul acela, care-şi făcea notiţe tot timpul, aduna material documentar pentru a scrie literatură, ci, mai degrabă, trebuie să fi fost un turnător la Securitate, care trebuia să raporteze cu fidelitate întâmplările fiecărei zile. Aşa se face că „activistul” lotului i-a spart dulapul, în căutare de dovezi. A găsit carnetul şi l-a citit. A rămas dezamăgit şi a raportat că toate sunt nişte prostii. Mare deziluzie şi, totuşi, acel om simplu a fost primul cititor al acelor însemnări ce aveau să devină o carte de succes.

---

Mai jos, înregistrarea emisiunii:

 

 

---

„De partea bună a ierbii”, „Omul cu cioc şi ghiare”, „Peştele cu aripi”, „Protestul brazilor de Crăciun”, „Pisica pe acoperiş”, „Cutia cu maimuţe”, „O lume fără cer”, „Jurnale” - sunt tot atâtea titluri pe care vă îndemnăm să le căutaţi – unele sunt probabil epuizate - pentru că ele reflectă, cu acuitate, idei de o profundă actualitate.

Cu o scriitură care îmbină mijloacele literare cu metodele documentare riguroase ale unui jurnalist exersat, Răsvan Popescu - „sunt un scriitor venit din jurnalism” - este astăzi o voce şi un condei recunoscute de breaslă şi public.

„Literatura nu este o etajeră poleită unde ne refugiem când nu mai avem încotro. E viaţa pusă în raft, dar care iese de acolo, revine şi devine un companion redutabil. Literatura este spaţiul în care mă simt bine, în care mă exprim aşa cum vreau eu. În rest … mă duc la serviciu’’.

(w882)

Este ceea ce se numeşte „un intelectual mediatic”, adică o personalitate care are un profil bine definit. Recunoaşte fără menajamente că presa a fost dragostea dintâi, la care s-a întors abia după Revoluţia din 1989, când era un tânăr de 27 de ani. Deşi a activat şi înainte – un exemplu poate fi „Viaţa studenţească” – totuşi, rigorile, de multe ori absurde, pe care partidul le impunea presei l-au îndepărtat pentru o vreme de pasiunea sa.

De la producţia literară, nu o dată cărţile sale au fost punctul de plecare pentru scenarii puse în operă de către importanţi regizori de la noi: Lucian Pintilie, Dan Piţa, Radu Gabrea, Nicolae Mărgineanu.

(w882)

Câteva bune exemple sunt „Trop tard”, regizat de Lucian Pintilie, film inclus în scelecţia finală la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în 1996; „Terminus paradis”, recompensat cu premiul juriului la prestigiosul festival de la Veneţia sau „Ceva bun de la viaţă”, regizat de Dan Piţa, distins cu premiul UCIN pentru scenariu.

Răsvan Popescu a fost correspondent BBC între 1992 și 1996; apoi, între 1996 și 1998, a activat la TVR.

Voiam să fac televiziune. Lucrasem în presa scrisă, în radio. Televiziunea era un pas mai departe. Am venit cu echipa lui Stere Gulea. A fost luna mea de miere cu publicul. Ziaristul este prietenul publicului, pentru că el dezvăluie temele arzătoare ale zilei. Teme care interesează. Dar, când trece de partea autorităţii, devine antipatic’’.

A fost vicepreşedinte, apoi preşedinte şi membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, calitate în care a exprimat o remarcă anume pentru instituţia în care a activat cu ani în urmă: „TVR nu este forţat să alerge după comercial. De aceea, poate avea producţii - cum este şi această emisiune - care satisfac o misiune importantă, care este a unei televiziuni publice de relevanţă naţională’’.

Cândva era valabil principiul după care s-a călăuzit o viaţă: „Sunt mândru că fac o profesie cinstită, care caută adevărul. Există loc pentru toate: şi pentru presa de informare, şi pentru cea tabloidă, şi pentru cea de scandal. Este greu să scrii, să faci presă de calitate. Documentarea, sursele, verificarea lor au nevoie de timp şi timpul nu mai are răbdare. Azi, media şi-a uitat originile, aleargă după spectacol. Trebuie să ne întoarcem la fundamente. Undeva am greşit”. Sunt de acord cu asta.

(w882)

A activat în politică, în timpul mandatului lui Ion Iliescu. „A fost o lecţie grea. România se confrunta cu probleme foarte mari. Încotro ne îndreptam? Erau bolile copilăriei democraţiei. Lucrurile s-au tranşat, odată cu regimul Constantinescu. Se fixase direcţia, dar problemele au continuat. A meritat să mă implic. A fost modul meu de a participa la schimbare’’.

Şi, pentru că aminteam la început despre cea mai recentă carte semnată de Răsvan Popescu, dorim să încheiem cu o ştire de ultimă oră: romanul „În torent” a primit de curând Premiul de Excelenţă acordat de Uniunea Scriitorilor şi de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România - filiala Iaşi.

O recomandare care certifică, încă o dată, dacă mai era nevoie, invitaţia de astăzi de la „Mic dejun cu un campion”, alături de Daniela Zeca Buzura, într-o conversaţie mai mult decât plăcută.

(w882)

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR 2, sâmbătă, 8 aprilie 2023, de la ora 10:00 (reluare luni, 10 aprilie ora 8:00); la TVR Internaţional - sâmbătă, 15 aprilie 2023, de la ora 9:30; la TVR Moldova - duminică, 9 aprilie 2023, ora 9:00; la TVR Cultural - duminică, 9 aprilie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

14:00 Azi pentru maine

Redifuzare

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, si universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

Producător Alexandru Munteanu

Realizator Radu Găină

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

*Limba si literatura română

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

 

#tvr2