loader
Foto

Punţi şi valuri, de la Kerch la Simferopol

Echipa „Cap compas” revine pe micul ecran cu ediţii noi. Sâmbătă, 25 noiembrie, ajungem la ţărmurile estice ale Mării Negre. Emisiunea s-a difuzat de la ora 15.00, la TVR 2.

 

Cap Compas

Oraşul Kerch, cu aproape 150 de mii de locuitori, ne invită să-i admirăm panorama indiferent de vreme. Este cel mai vechi oraş din Crimeea.

În antichitate, Kerch se numea Panticapaeum şi făcea parte din regatul Bosporan. Multe civilizaţii şi-au lăsat amprente particulare în această zonă. De un secol şi jumatate, legătura peste strâmtoarea Kerch a fost o provocare pentru ruşi, britanici şi nemţi. Rareori se iveşte în calea unui jurnalist oportunitatea de a intra într-o zonă cu reguli stricte.

(w882) Cap compas

Podul de la Kerch, construcţie despre care se vorbeşte la timpul prezent, va fi legătura de la Marea Neagră între Rusia continentală şi peninsula Crimeea. Podul este legat de cetatea Ak Burun, un punct strategic din Crimeea, care apăra în vechime intrarea în Marea Azov.

(w882) Cap compas

Muntele Mitridate era zona forte a oraşului Kerch. Aici a fost centrul în care pulsa viaţa cetăţii. Pe muntele Mitridate se aflau odinioară străzi, case, prăvălii şi mici palate. Nu mai există nimic din vechiul Kerch, care a fost devastat de către britanici în războiul Crimeei. Acum, în oraş, cam toate sunt adunate la un loc în zona centrală.

(w882) Cap compas

Şcolile, universităţile, monumentele comemorative, celebra Biserică Sfântul Ioan Botezătorul, care este un monument reprezentativ din cel de-al VIII-lea veac creştin, fac din zona centrului un loc remarcabil. Întâlneşti un amestec de stiluri arhitectonice şi de culori.  Oameni de departe veneau odinioară pentru a se aşeza şi pentru a prospera.

În continuarea călătoriei noastre, ajungem la Adzhimushkay, o fostă carieră de piatră devenită, în tragedia războiului, un labirint al catacombelor şi al sacrificiului oamenilor. Aici s-au baricadat mai întâi grupuri de partizani care au rezistat atât cât au putut.

(w882) Cap compas

La ocuparea oraşului de către nemţi, s-au refugiat şi civili în cele două sisteme de catacombe şi galerii. Aceştia au fost prinşi ca într-o capcană şi au fost ţinuţi sub asediu 170 de zile. Captivii au ajuns la tehnici de supravieţuire duse la extremă, bând apă din condensul pietrelor galeriilor şi mâncând resturi din cadavre, ca într-un final să sfârşească gazaţi. Din 13 mii de persoane, se pare că au supravieţuit maximum 300.

(w882) Cap compas

Din coasta intrării în galerile de la Adzhimushkay, se zăreşte marele Kurgan. Un mormânt tumular al unui rege din vechime - se pare că ar fi din secolul al IV-lea, înainde de Hristos.

O altă lume se deschide la peste 200 de km, spre centrul peninsulei. Capitala Crimeei este oraşul Simferopol, nodul comercial şi cultural cel mai important. Zona centrală este de fapt un mozaic de străzi şi intersecţii care oferă oportunitatea descifrării vieţii cotidiene a localnicilor.Teatre, instituţii de învăţământ, clădiri cu funcţionalitate publică, restaurante cochete. Asemenea oricărui colţ din Crimeea şi Simferopol a fost un vad râvnit de multe puteri de-a lungul timpului.

(w882) Cap compas

Catedrala, dedicată cneazului Sfânt Alexandru Nevsky, este un spaţiu definitoriu pentru memoria locului. Se poate zări din mai toate colţurile oraşului măreţia închinată învingătorului suedezilor pe râul Neva. În multe oraşe mari există câte o catedrală dedicată lui Alexandru Nevsky, omul despre care la moartea sa, petrecută la mijlocul veacului al XIII-lea, Mitropolitul de atunci al Vladimirului a spus că soarele Rusiei a apus.

(w882) Cap compas

Moscheea Kebir Jami ne duce cu gândul la vremurile altor neamuri şi orânduiri, dar mai ales la Oraşul Alb. Kebir Jami este cel mai vechi edificiu religios din Simferopol. A fost proiectată în anul 1508 de către arhitectul Abdurrahman bek Ali. Clădirea, mică şi discretă, se află aici din veacul al XVI-lea. În alte vremuri, a fost chiar reşedinţa demnitarilor locali tătari.

Legenda spune că era atât de curată încât, fiind mai deschisă la culoare decât clădirile din apropiere, a fost denumită Moscheea Albă. De la Moscheea Albă până la oraşul alb nu a mai fost decât un pas.

Populaţia de religie musulmană reprezintă 15% din totalul locuitorilor din Crimeea. În urcarea către munţi şi pe calea spre mare, se ridică o moschee nouă. Nu va fi o a doua Kebir Jami, ci un ansamblu care poate adăposti câteva mii de credincioşi la rugăciune.

(w882) Cap compas

Construirea unui nou aeroport este o altă provocare pentru autorităţi. Se estimează că acesta va putea asigura tranzitul a 7 milioane de pasageri anual.

(w882) Cap compas

* Peninsula Crimeea este teritoriul reprezentat de Republica Autonomă Crimeea, conform Constituţiei Ucrainei respectiv Republica Crimeea, după asumarea unilaterală a independenţei.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

 

12:40 Teleshopping

13:00 Cultura minorităţilor

*Germani

Producător: Alexandru Mihăilescu

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2