loader
Foto

Galerie foto

Prof. univ. dr. Dafin Mureşeanu: "Ca medic şi ca scriitor voi putea ajuta lumea!"

Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne-a invitat la un "Mic Dejun cu un Campion" de colecţie alături de prof. univ. dr. Dafin Mureşeanu, profesor, medic neurolog, scriitor, membru corespondent al Academiei Române, fondatorul Institutului RoNeuro Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice din Cluj-Napoca.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Am avut prilejul de câteva ori să avem ca invitaţi la Mic Dejun medici remarcabili a căror carieră profesională era dublată de o statură intelectuală demnă de admiraţie. În acest contingent de top se inserează şi medicul, scriitorul, profesorul clujan Dafin Mureşeanu. De aceea, mărturisirea că prin vocaţia de medic şi talentul de scriitor poate să-şi ajute semenii, nu a mirat pe nimeni. Dar, recunoaşte că e foarte dificil de găsit o punte între cele două repere.

"Zburător în lumea ideilor", atât de metaforic este exprimată o filozofie de viaţă ce se revendică din pasiunea pentru neuroştiinţă, cercetare, pedagogie şi har de povestitor. Iată din câte direcţii de manifestare se poate vorbi despre o experienţă de viaţă completă.

(w882)

"Universul se află într-o vibraţie continuă şi astăzi trebuie să împăcăm – nu ştiu dacă vom şi reuşi – cele două mari lumi: lumea umanistă şi lumea tehnotronică ce capătă din ce în ce mai multă putere. Nu avem unde fugi. Aceasta este realitatea. Doar înţelepciunea şi şansa de a nu ne îndepărta prea mult de originea noastră ne va mai ajuta să ne ţinem calea dreaptă’’.

Forţa, energia şi conştiinţa misiunii sale l-au ţinut aici pe Dafin Mureşeanu deşi a călătorit, a studiat, a predat, putea rămâne oriunde în altă parte a lumii. ’’Sunt un spirit universal, dar, din moment ce acum mă pot întoarce oricând, de ce să plec? Profunzimea trăirilor este dată de absenţa frustrării. Acest spaţiu mental, cultura din care provin mă atrag şi mă fixează aici, în România, la Cluj’’.

(w882)

În condiţiile în care salarizarea în domeniu a crescut în ultimii ani, totuşi, peste 40.000 de medici au plecat iar fenomenul nu poate fi oprit. Este un proces devastator nu doar pentru sănătatea naţiunii, cât pentru structura populaţiei. Exodul de creiere bine pregătite are un preţ imens pentru viitor. Iar simptomele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât se observă mai nou că studenţii pleacă încă din prima parte a rezidenţiatului. Mirajul unui loc în care respectul şi condiţiile de muncă sunt mai agreabile nu poate fi destrămat cu vorbe şi promisiuni. Occidentul sau alte meridiane ale lumii au destule probleme. Altele decât aici. Aşa încât putem spera la o revenire dar, acest fenomen care se manifestă şi la alte profesii, şi, mai ales, la categoriile tinere de populaţie bine pregătite trebuie să pună în mişcare o politică de stat coerentă şi pe termen lung.

(w882)

’’Suntem într-o căutare continuă şi ne proiectăm toate elementele noastre existenţiale predominant în viitor, uitând să trăim prezentul. Dar prezentul este foarte important şi trebuie materializat din toate punctele de vedere’’ – motivează Dafin Mureşeanu un posibil substrat al acestei tendinţe colective ce se manifestă din ce în ce mai apăsat în societatea românească.

La Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Dafin Mureşeanu, în baza experienţei acumulate în străinătate, a pus bazele unei instituţii unice în România şi nu numai: Institutul RoNeuro fondat după un model american. Tot profitul este reinvestit continuu în laboratoarele de cercetare pentru că acestea sunt privite ca o matrice de progres şi dezvoltare absolut necesară. Deşi a fost conceput pentru ţările cu o dezvolare mult mai înaintată decât cea a României, şi a fost greu de inserat într-un spaţiul cultural, economic şi politic autohton, totuşi invitatul nostru nu a abdicat de la visul său. Scepticismul era mare la început dar pasiunea, ambiţia, optimismul, determinarea, empatia cu pacienţii şi, nu în ultimul rând felul în care comunică şi convinge l-au ajutat pe Dafin Mureşeanu să aibă rezultatele scontate. ’’Omul este în centrul atenţiei, nu profitul sau eficienţa. E un falanster medical şi uman. Vrem să menţinem o direcţie umanistă a medicinei’’.

În 2009 a fost recompensat cu Premiul ’’Gheorghe Marinescu’’ al Academiei Române pentru contribuţia internaţională la dezvoltarea conceptelor în neuroprotecţie şi neuroplasticitate, două puncte cardinale ale neuroştiinţei. Accidentele vasculare cerebrale sunt atât de frecvente şi foarte puţini pacienţi sunt conştienţi de urmările lor. Deşi cercetările au început de câteva decenii nici astăzi ştiinţa nu poate da toate răspunsurile. De aceea, un astfel de proiect, o astfel de instituţie este atât de necesară. ’’Nu putem ignora înaintaşii. Am învăţat de la ei. Progresul este continuu. Avem multe mijloace. Dar, în primul rând trebuie să avem încredere în noi şi în forţa echipei. Nu ne certăm. Avem proiecte comune. Ne preţuim profesional. Suntem o familie mare în care fiecare are un rol esenţial. Şi lucrăm cu o materie în mare parte necunoscută. Toate sistemele din creier funcţionează într-o manieră unitară şi sincronă aidoma universului’’.

(w882)

Alte premii şi distincţii: Premiul „Carol Davila”, acordat în 2011 de Academia Oamenilor de Știință din România, Premiul ’’Octavian Fodor’’ pentru cea mai bună activitate ştiinţifică a anului, acordat în 2010 de către Universitatea de Medicină şi Farmacie ’’Iuliu Haţiegan’’ din Cluj şi, pentru întreaga sa activitate, a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul național ’’Serviciul credincios’’ în grad de Cavaler.

Dafin Mureşeanu este o prezenţă atât de plăcută şi reconfortantă! Cu o cadenţă a ideilor ce impresionează prin claritate şi finalitate, vorbeşte despre aspecte ale profesiei pe care, prin limpezimea expunerii nu se poate să nu le înţeleagă fiecare dintre noi. Nu este aici doar prestaţia sa de pedagog exersat ci, mai mult decât atât, cea de povestitor înzestrat care dublează cu har, personalitatea omului de ştiinţă.

Pentru că Dafin Mureşeanu a publicat mai multe volume printre care: ’’Experimentul’’, apărut la Editura Limes, în 2016 în prefaţa căruia Constantin Cubleşan nota: ’’Dafin Mureseanu este un povestitor înnăscut. Are ştiinţa depănării cuvântului cu măsură, cu eleganţă, într-o evocare a faptelor de viaţă, care, sub pana sa, devin poveste şi povestire’’ iar Mircea Petean făcea o caracterizare foarte potrivită: ’’...avem de a face cu un prozator lucid, un virtuoz perfect conştient de ceea ce se întâmplă cu sine şi cu naraţiunea sa, care manevrează cu dexteritate ironia şi autoironia, umorul (uneori de-a dreptul abisal, ’metafizic’), simţul critic, spiritul vizionar’’. Alte volume: ’’Sosia’’, 2010 şi ’’Norul’’, 2019 ambele la Editura Rao; iar dintre lucrările de specialitate enunţăm: ’’Patologie neurologică’’, vol I (co-autor cu Ioan Mărginean) apărută în 1997 la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă; ’’Factorii neurotrofici’’, Editura Libripress, 2002; ’’Medicamentele medicului de familie’’ (co-autor cu Barbu Cuparencu), Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2007 şi una dintre cele mai recente: ’’Curs de neurologie’’ (autor şi coordonator) publicată la Editura Universităţii de Medicină şi Farmacie ’’Iuliu Haţieganu’’ din Cluj-Napoca, în 2023.

(w882)

Aşadar, sâmbătă dimineaţă, la 10:00 fix, la TVR2, ca de obicei dorim să ne fiţi alături în compania Danielei Zeca Buzura şi a domnului profesor Dafin Mureşeanu, sosit special de la Cluj la invitaţia noastră pentru a petrece cu folos cele 45 de minute ale unui "Mic Dejun de colecţie".

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 4 noiembrie 2023, de la ora 10:00; la TVRInternaţional sâmbătă, 4 noioembrie 2023, de la ora 12:00; la TVRMoldova duminică, 5 noiembrie 2023, ora 9:00; la TVRCultural, duminică, 5 noiembrie 2023, ora 10:00 şi la TVR+.

22:00 Filmul de artă

Alcarras -Spania, Italia, 2022 PREMIERĂ

Regia: Carla Simón
Cu: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset

*Premiul Ursul de Aur-Festivalul de Film de la Berlin, 2022

*Nominalizare la premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film european al anului

*Dramă. Inspirat din viața familiei regizoarei și realizat numai cu actori neprofesioniști cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani, filmul spune povestea familiei Solé, o familie numeroasă de fermieri dintr-un mic sat din regiunea Catalonia, Alcarràs. Anul surprins în film ar putea fi ultimul în care cele trei generații își petrec timpul împreună, culegând piersici din livada familiei. Noile planuri pentru teren, care includ tăierea piersicilor și instalarea de panouri solare, provoacă o ruptură în această familie mare, unită, tulburată de un viitor incert.

Redactor: Gabriela Onea

0:10 Muzica timpului tău

Shawn Mendes / Wonder

Ariana Grande / Positions

Marron 5 / Nobody's Love

m&t: Adam Levine, Ryan Ogren, Michael Pollack, Nija Charles, Rosina Russell, B Ham, Kareen Lomax, Jordan K. Johnson, Stefan Johnson, Jacob Kasher Hindlin

Tallisker LA Vision-Somewhere

BLACKPINK-How You Like That

M&t: 24, R. Tee, Danny Chung, TEDDY

Drake-Toosie Slide

M&t: Aubrey Graham, O. Yildirim

Olivia Rodrigo / Drivers License

3 Sud Est x Andia / Inseparabili

m: Laurențiu Duță, Alexandru Pelin, Vlad Lucan

t: Laurentiu Duta, Alexandru Pelin, Mihai Budeanu

Lidia Buble / Ești frumoasă

m: Adriana Opriș, Dia Marius, Ionuț Bacula "Papu", Vlad Manolache, Alex Parker

t: Adriana Opriș, Dia Marius, Ionuț Bacula "Papu", Vlad Manolache

Marcel Pavel / Zâna mea frumoasă din povești

m: Marcel Pavel

t: Stelian Arau

Claudia Pătrășcanu / Cine-i de vină

m: Zoe Flavia, John Cozma, Vizi Imre, Chopsticks, Cristian Sanda

t: Zoe Flavia,Vizi Imre, Cristian Sanda

@fristei / Timpul vindeca totul

m: Alexandru Pelin, Vlad Lucan

t: Alexandru Pelin

Feli / Frunze cad

m: Felicia Donose, Florin Boka, Roland Kiss, Șerban Cazan, Lucian Nagy

t: Felicia Donose

Felix Noa / Floare rară

m: Felix Popescu, Achim Marian, Cristian Marcel Treanță

t: Felix Popescu

BiBi / Încă un dans

m: Vlad Flueraru, Șerban Cazan, Gabriel Stanoiu

t: Vlad Flueraru, Șerban Cazan, Bianca Mihaela Lixandru (BiBi)

Producător: Valentina Ionescu

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2