loader
Foto

Galerie foto

Poveştile celor mai vechi farmacii şi a tatuajelor din România, sâmbătă, la TVR 2

În ediţia din această săptămână a emisiunii „Locuri, oameni şi comori”, Emilia Nicolaescu ne poartă într-o călătorie fascinantă prin lumea medicală a secolelor XVI-XVII. Sâmbătă, 26 martie, de la 18:30, la TVR 2,  TVR+ şi de la 20:30, la TVR HD.

 

Locuri, oameni şi comori

Ediția este disponibilă online pe TVR+

De când datează primele farmacii în Transilvania şi ce conţineau ele, cum erau trataţi bolnavii în secolele XVI-XVII, ce instrumente foloseau spiţerii şi cât de eficient era praful de mumie egipteană, veţi rămâne uimiţi să aflaţi la Locuri, oameni şi comori de sâmbătă, 26 martie de la ora 18:30 pe TVR 2 şi de la 20:30 pe TVR HD.

Primele doua farmacii din ţară, cea de la Sibiu şi de la Cluj, ne-au dezvăluit toate secretele! Apoi am ajuns în lumea tatuajelor. Tatuajele s-au născut odată cu omul şi cu nevoia lui de artă. Au apărut în antichitate şi mereu au transmis un mesaj. În România, primul care le-a studiat a fost dr. Nicolae Minovici. În acest episod, aflăm povestea unor oameni, doar interpretând desenele de pe pielea lor. O expoziţie inedită a Muzeului Municipiului Bucureşti în care puteţi vedea fragmente de piele umană tatuată.

Nicolae Minovici (1868-1941) a fost autorul primei lucrări dedicate tatuajelor din spaţiul românesc, iar teza sa de  licenţă, „Tatuajurile în România”, publicată în anul 1898, rămâne o lucrare de referinţă pentru medicina românească.

„Moda tatuajelor în societatea românească o putem considera prezentă încă din timpul culturilor neolitice, dar în Evul Mediu tatuajul era întâlnit numai la nivelul păturilor superioare (element cultural preluat prin filieră orientală) și probabil la o serie de personaje mai extravagante precum Petru Cercel (1583-1585, domnitor al Țării Românești) sau Gratiani Gaspar (1619-1620, domnitor al Moldovei). Odată cu modernitatea, moda tatuajelor s-a răspândit în toate structurile sociale, cu precădere cele urbane”, spunea istoricul Adrian Majuru, la deschiderea expoziţiei „Pentru o istorie a simbolurilor: tatuajul în România“.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea noii producţii.

 

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 46

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2