loader
Foto

Poveşti tulburătoare, actori şi regizori de renume, în filmele săptămânii la TVR

Monica Bellucci, Vanessa Redgrave, Kate Winslet, dar şi simpaticul Bud Spencer ne însoţesc la final de săptămână în filmele Televiziunii Române. Nu lipsesc producţiile ce pun în valoare geniul cineastic al lui Federico Fellini.

 

Bătaie. Dar nu orice bătaie! Un adevărat spectacol, cu pumni din belşug şi mese rupte, cu răufăcători aruncaţi printre uşile batante ale tavernelor. Şi, mai presus de toate, cu umor. Cine poate rezista carismaticului „Piedone”? Îl întâlnim în fiecare sâmbătă seară, la TVR 1.

În 25 martie, de la ora 21.00, Bud Spencer ne linişteşte: „Se rezolvă, amigo” („ Si puro fare ... amigo” - Italia, Franţa, Spania, 1972), spune el, în comedia western regizată de Maurizio Lucidi şi în care îi are ca parteneri pe Jack Palance şi Renato Cestie.

Fugărit de un pistolar care vrea să-l însoare cu sora lui – pe care, chipurile, o dezonorase – aventurierul Coburn îi întâlneşte în pustietate pe bătrânul Anderson şi pe nepotul acestuia. Bătrânul îşi dă sufletul în faţa lui, dar nu înainte de a-i încredinţa copilul şi actul de proprietate al casei lui. Micul Chip e moştenitorul unei dărăpănături, dar şi al terenului de dedesubt, care, după cum vor afla, musteşte de petrol. Aşa că băiatul şi protectorul lui devin curând ţinta multor indivizi lacomi de avere.

(w882) Se rezolva

Pentru cei care preferă dramele, oferta serii de sâmbătă TVR 2 este una cât se poate de atractivă: Kate Winslet are rolul principal în producţia „O răzbunare cu gust” („The dressmaker” – Australia, 2015), difuzată în premieră, de la ora 20.00.

În 1926, într-un orăşel obscur din Australia, o fetiţă de zece ani pe nume Myrtle este învinovăţită de moartea unui coleg de şcoală şi trimisă la un centru de reeducare. 25 de ani mai târziu, în 1951, Myrtle se întoarce acasă, prezentându-se drept Tilly, croitoreasă specializată în haute-couture şi îi fascinează pe localnicii australieni cu creaţiile ei vestimentare. Tilly nu-şi aminteşte ce anume s-a întâmplat în ziua aceea fatală care i-a schimbat cursul vieţii, dar e hotărâtă să afle şi să se răzbune pe cei care au trimis-o departe de casă şi de mama ei.

Filmul în regia lui Jocelyn Moorehouse îi mai are în distribuţie pe Judy Davis, Liam Hemsworth şi Hugo Weaving.

(w882) TheDressma

Tot o premieră vedem la TVR 2 şi duminică seară, de la ora 22.00, la „Filmul de artă”. Nume mari ale cinematografiei mondiale formează castingul thriller-ului bazat pe fapte reale „Martor şi acuzator” („The Whistleblower” – Canada, Germania, 2010) regizat de Larysa Kondracki: Rachel Weisz, Monica Bellucci, Vanessa Redgrave, Benedict Cumberbatch sau David Strathairn.

La sfârşitul anilor '90, Kathryn Bolkovac (Rachel Weisz), o poliţistă din Nebraska, se alătură unei misiuni de menţinere a păcii în Bosnia, sperând să contribuie la reconstrucţia unei ţări devastate de război. Femeia îşi riscă slujba şi propria viaţă încercând să aducă la lumină un imens scandal sexual, în care sunt implicate personalităţi americane şi oficiali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite.

(w882) The_Whistl

Weekend Fellini la TVR Cultural

Filmele lui Federico Fellini îmbogăţesc grila de programe TVR Cultural încă de la relansarea postului. Şi în 25 martie, la ora 22.00 vedem „Giulietta şi spiritele” („Giulietta degli spiriti” – Italia, 1965), dramă ce o pune în valoare – ca multe dintre producţiile ce îi poartă semnătura – pe soţia cineastului, actriţa Giulietta Masina.

Aristocrată trecută de prima tinereţe, Giulietta recurge la un întreg arsenal de viziuni, amintiri, misticism, pentru a reuşi să suporte infidelitatea soţului său.

Filmul a fost laureat cu Globul de Aur, pentru cel mai bun film străin, şi nominalizat de două ori la Oscar, pentru decoruri şi costume.

Din distribuţie mai fac parte Sandra Milo, Mario Pisu şi Valentina Cortese.

CITIȚI ȘI: UN DOCUMENTAR FASCINANT DESPRE FELLINI, ÎN 26 MARTIE, LA TVR CULTURAL | VIDEO

(w882) Giulietta

Profund îndrăgostit de viaţă, Fellini şi-a căutat rostul de-a lungul întregii vieţi. Explorarea neîncetată a altor dimensiuni ale vieții a afectat întreaga cinematografie a regizorului pasionat de ezoterism și supranatural. Fellini iubea magicienii, ghicitorii, astrologii, psihanaliza Jung-iană, mediumii, cărțile de tarot, clarvăzătorii, interpretarea viselor și tot ceea ce îi permitea să deschidă o gaură în acel mister ascuns în spatele morții.

Duminică seară, la TVR Cultural vedem, de la ora 22.00, documentarul „Fellini şi spiritele” („Fellini degli spiriti”, Italia-Belgia, 2020), realizat de Anselma Dell’Olio.

Producţia cercetează pasiunea sa pentru ceea ce el definea ca „mister” – ezotericul, lumea nevăzută, continua căutare a altor dimensiuni, călătorii şi orice poate purta departe mintea şi gândul. Filmul include numeroase materiale nedifuzate din arhivele Rai și ale „Istituto Luce”, secvenţe cinematografice, interviuri cu regizorii Damien Chazelle și William Friedkin, cu Terry Gilliam și colaboratorii lui Fellini, Fiammetta Profili și Filippo Ascione, precum şi cu prietenul său apropiat, jurnalistul Sergio Zavoli sau academicienii Andrea Minuz și Aldo Tassone.

Documentarul a fost selecţionat în Festivalul de la Cannes în 2020, centenarul naşterii reputatului regizor.

11:30 Prietenii de la radio

Sezon nou

Producător: Valentina Ionescu

Transmisiune directă

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Valentin Teodosiu:

Actor de teatru, film şi televiziune, voice over pentru documentare, desene animate şi posturi TV, Valentin Teodosiu, invitatul Danielei Zeca ...

La „Istorii de bun gust”, „Marele templu de dincolo” al Iuliei Hasdeu, între adevăr şi legendă

Noua ediție a „Istoriilor de bun gust”, difuzată joi, 8 iunie, de la ora 21.00, ne-a invitat la TVR 2 să pătrundem într-o lume plină plină de ...

Ediţia emisiunii "România în bucate", realizată de colegii de la TVR Craiova, difuzată marţi, 6 iunie, ora 17:30, la TVR2 și TVR+.