loader
Foto

Galerie foto

Poveşti din spatele camerei de filmat, cu Sanda Ţăranu

Sezonul trei al răsfăţului la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania Danielei Zeca Buzura, a continuat în această sâmbătă, de la 9:30, la TVR2 (13:00, la TVRHD). Ne-am întâlnit cu un profesionist al televiziunii: Sanda Ţăranu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Nu am făcut disidenţă. Sunt o muncitoare, nu o luptătoare şi atunci, cred că aşa cum a hotărât Dumnezeu, a fost bine”
, îi mărturisea Sanda Ţăranu, la întâlnirea de la Cafe Verona, Danielei Zeca Buzura chiar înainte de a începe filmările.

„Mi se pare imposibil ca oricine din ţara asta să n-o cunoască pe Sanda Ţăranu. Chiar dacă au trecut anii şi s-au succedat atâtea generaţii dar, măcar din amintirile părinţilor, imaginea chipului ei zâmbitor şi carismatic s-a păstrat în memoria colectivă. Sigur că pentru cei care au acum în jur de 40 de ani, obişnuinţa de a o fi văzut pe posturile Televiziunii Române este încă prezentă”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

„Nu, nu sunt un campion. Vă rog să nu-mi mai spuneţi aşa!”, se apăra Sanda Ţăranu în debutul conversaţiei noastre. Dar ce altceva ar putea fi după o carieră de televiziune de peste 35 de ani! Care „vedetă” a zilelor noastre nu ar fi invidioasă? Câtă iubire, apreciere şi încredere a investit publicul în cea care, seară de seară, încerca, numai ea ştia cum, să ne facă să ne simţim bine. Chipul acela luminos, cuvintele adresate nouă, telespectatorilor, fără prompter, fără egalitatea aceea insensibilă a glasului care astăzi ne face să nu mai reţinem nimic din mesajul celor care se perindă pe sticlă, rămân.

Sanda Ţăranu era aşteptată pentru că se adresa fiecăruia în parte. Valul de simpatie pe care publicul i-a arătat-o atâţia ani, s-a construit în timp. Prezenţa ei era firească. Mulţi ar spune că este, fără îndoială, apanajul celor care studiază arta scenică şi, da, Sanda Ţăranu nu a lăsat nimic la voia întâmplării. Este vocaţia ei de profesionist veritabil.

Totul trebuia să se potrivească. Decorul, vestimentaţia, coafura, postura corpului, lumina, volumul sunetului şi... privirea. Sigur. Privirea. În ochi se concentra adresarea directă către un public care privea la Televiziunea Română şi se informa citind printre rânduri. Un public inteligent care-şi formase capacităţi subtile de receptare. Iar realizatorii de programe din TVR ştiau asta şi emisiunile lor ajungeau la public dincolo de furcile caudine ale cenzurii. Iar vehiculul prin care erau prima dată lansate pe piaţă era crainicul TV, gazda Televiziunii Române, Sanda Ţăranu.

Printre alte colege de breaslă, atrăgătoare şi cu prestanţă, ea a rămas un brand. Dar pentru aceasta şi-a sacrificat timpul şi familia. Şansa unui soţ, precum Nicolae Ţăranu – un apreciat bariton al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” – a unei acceptări şi a unei iubiri perfecte i-au oferit Sandei Ţăranu liniştea exercitării unei meserii extrem de stresante. Dar, trebuie să recunoaştem că angoasele, nemulţumirile, tensiunea prin care ea trecea n-au fost niciodată sesizate dincolo de micul ecran.

Sanda Ţăranu este un om dedicat instituţiei de elită din care a făcut parte. Chiar şi după ce nu a mai apărut la televizor, ea a continuat să realizeze emisiuni de televiziune. Aşa este programul, foarte apreciat de public, Un zâmbet pentru vârsta a treia. Contrar titlului, nu era o emisiune pentru seniori, ci una pentru toţi aceia care, necunoscându-i invitaţii datorită vârstei lor tinere, aveau acum şansa să întâlnească valori umane şi intelectuale autentice.

Iar rolul său în Consiliul de Administraţie al TVR a avut – conform mărturisilor sale – unicul scop de a avea în continuare programe valoroase la TVR, respect pentru public, cât mai puţine compromisuri şi perpetuarea încrederii telespectatorilor într-o instituţie de marcă a audiovizualului românesc. Cât a fost utopie în aceste idealuri? Asta numai telespectatorii pot spune, urmărind Televiziunea Publică şi destinul ei care se joacă mereu la ruletă.

„Eu fac parte din generaţia care a crescut cu Sanda Ţăranu. Pe atunci nici nu visam că o să lucrez vreodată în această instituţie pe care am văzut-o construindu-se chiar peste gardul casei mele de atunci. Mi se părea monstruos că «maidanul» împădurit prin care scurtam zilnic drumul către şcoală fusese îngrădit şi buldozerele luaseră locul frunzişului, iar armata – pentru că este obiectiv strategic – era dislocată în zonă pentru a fi construit bine, repede şi cu toate condiţionările unei construcţii cu multiple funcţionalităţi. Aici avea să se înalţe ceea ce aveam să găsesc într-un ghid al Bucureştiului din anii ’65 numit drept «Palatul Culturii». Aşa era catalogat turnul Televiziunii Române.

De aici, programele TVR ajungeau în toată ţara. Iar gazda acestora era Sanda Ţăranu. Nu ştiam că absolvise IATC – Facultatea de Teatru. Când am văzut-o în Mofturi 1900’, regizor Jean Georgescu, mi s-a părut că am făcut o descoperire personală şi că trebuie să spun asta tuturor. Eram doar un copil îndrăgostit de teatru. Mulţi ani după aceea am înţeles că a avut de făcut o alegere grea. Că nu a mai urmat cariera de actriţă pentru a lucra în televiziune. Întâlnind-o la Mic Dejun, acum îmi pare bine, că nu-i pare rău”. (Ileana Ploscaru Panait).

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 23 aprilie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 26 aprilie  ora 16:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 30 aprilie, ora 9:00)

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

 

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.7

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2