loader
Foto

„Un bulgăre de humă”, povestea unei prietenii care a rămas în istoria literaturii

Sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 23.10, telespectatorii TVR Internațional au urmărit singurul lungmetraj care aduce în prim-plan prietenia dintre Mihai Eminescu și Ion Creangă.

 

Filmul românesc la TVRi

TVRi a difuzat filmul „Un bulgăre de humă”, regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu în colaborare cu dramaturgul Mircea Radu Iacoban.

Telespectatorii i-au ”cunoscut” pe Mihai Eminescu şi Ion Creangă şi începuturile prieteniei rămase în istoria literaturii române.

Cu harul moştenit de la strămoşi, Ion Creangă considera că basmele, snoavele şi povestirile sale sunt o simplă sursă de amuzament. Mihai Eminescu îl va convinge că deţine un mare talent şi îl va îndruma să îşi aştearnă gândurile pe hârtie.

În film, este redată şi povestea de dragoste dintre marele poet român şi Veronica Micle.

(w882) huma

Pelicula a fost realizată în 1989, anul centenarului morţii lui Mihai Eminescu, a poetei Veronica Micle şi scriitorului Ion Creangă şi se bucură de o distribuţie de excelență cu Dorel Vişan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim şi Maria Ploae în rolurile principale. În film mai joacă Emilia Dobrin, Carmen Tănase, Marcel Iureș.

„Respectul pe care îl avem în mod firesc faţă de marile personalităţi Ion Creangă şi Mihai Eminescu a devenit, în momentul realizării acestui film, extrem de inhibant. Acesta a constituit principalul handicap pe care l-am avut de trecut. Pentru a deveni personaje de film, Eminescu şi Creangă trebuiau să coboare de pe statui, să prindă viaţă împrumutând chipurile unor actori: să vorbească, să se mişte şi să evolueze într-un chip cât mai firesc”, spunea regizorul Nicolae Mărgineanu.

***

Mai multe informații despre programul filmelor la TVRi aflați aici.

7:00 Generaţia Fit

Redifuzare

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:25 România…în bucate (R)

TVR Moldova

Gatim romaneste

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", a fost acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2