loader
Foto

Povestea confiscării palatelor regale, la „Memorialul Durerii”

TVR 2 continuă noua serie a Memorialului – „Îmbogăţirea”, iar în această sâmbătă, de la ora 16:00, aflaţi povestea confiscărilor şi distrugerilor reşedinţelor regale din România de către comunişti.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Emisiunea este disponibilă online pe TVR+.

Prin noua serie „Îmbogăţirea”, Memorialul Durerii ne arată cum clădirile istorice –  patrimoniu cu o valoare inestimabilă – au fost confiscate şi distruse de autorităţile comuniste, sub pretextul „interesului naţional”. „Nu îmbogăţirea de azi, ci din anii ’50, ’60, când averile răpite ale deţinuţilor politici (case cu tot ceea ce era în ele) au trecut în mâna securităţii şi a nomenclaturii comuniste. E vorba de bijuterii, tablouri, colecţii, mobile şi alte obiecte casnice”, este argumentul noii serii de documentare.

Sâmbătă, 23 mai, Memorialul Durerii prezintă istoria reşedinţelor regale. Palatele au străbătut un veac agitat ocrotite de pronia cerească în Primul şi Al Doilea Război mondial, dar n-au scăpat în comunism de jaful şi urgia confiscărilor după detronarea Majestăţii sale, Mihai I al României.

„Jaful a fost făcut de instituţiile patronate de stat şi care, cumva, erau coordonate de Ana Pauker, Vasile Luca şi Gheorghe Gheorghiu Dej”, spune istoricul Alin Ciupală, unul dintre invitaţii acestui episod.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Istorii de bun gust (R)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2