loader
Foto

Galerie foto

Plimbări prin Madeira

„Cap compas” ne-a dat întâlnire în insula Madeira, în ediţia de sâmbătă, 12 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Cap Compas

De oriunde ai străbate Madeira, de la nord la sud sau de la est la vest, locurile şi priveliştile se schimbă.

Zilele au un farmec aparte. Sunt ca o invitaţie permanentă de a flirta cu apa translucidă şi cu albastrul inconfundabil care se continuă prin golf şi se alintă la margini de faleze înalte, configurând un paradis terestru de la ocean până pe crestele munţilor. Milioane de oameni vin să o viziteze anual. Turismul a devenit un motor al economiei naţionale.

Porto Santo

Locurile din această zonă nu seamănă deloc unul cu altul. De aici, poţi ajunge la casa navigatorului Cristofor Columb şi a soţiei sale Dona Filipa Moniz, fiica guvernatorului din Porto Santo. Cei doi au locuit aici doar pentru câţiva ani, mutându-se mai târziu pe insula cea mare a Madeirei.

(w882) cap compas

Se spune că din această zonă şi-a plănuit expediţia, în urma căreia a descoperit America. Pe departe casa aceasta este emblema culturală a insulei. Legenda spune că în nopţile cu lună plină, Columb se plimbă pe plajă, păşind agale pe nisipul de aur şi scurtând orizontul cu un soi de anticipare a viitoarei sale descoperiri.

Casa adăposteşte cărţile, hărţile şi graficele care documentează viaţa acestui temerar al lumii. În acest loc îşi ţineu proviziile sau se ascundeau din calea piraţilor. Numeroase surse afirmă că celebrul explorator a fost cel care a aclimatizat trestia de zahăr din Madeira în Caraibe, cu ocazia celei de-a doua călătorii întreprinse de el.

(w882) cap compas

Pe vremea aceea era în mare voga ca pe faimoasele şi frumoasele terase ale Madeirei să se cultive trestie de zahăr, un produs din ce în ce mai cautat şi care se preta foarte bine pentru solul insulei, dar mai ales pentru clima ei tropicală.

O plimbare prin oraşul descoperit de Zarco, a cărui istorie începe pe 21 august 1508, dezvăluie un loc încărcat cu energii pozitive, curat şi divers, care degajă acea atmosferă specifică oraşelor port.

Astfel a fost să fie Madeira unui reporter, o întâlnire personală cu pasiunea în mijloc de Atlantic.

(w882) cap compas

Vezi și articolul Mare, valuri, munţi, port - într-un cuvânt Madeira.

***

Filmul a fost realizat în colaborare cu Biroul de Promovare al Madeirei cu sprijinul TAP Portugal Romania.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

 

8:00 Documentar 360°GEO

* Chartres, arta vitraliului (CHARTRES, L’ART DU VITRAIL, Franţa-Germania, 2020) Redifuzare

*Într-unul dintre ultimele centre franceze ale artei vitraliului, Chartres, ne întâlnim cu maeştri sticlari pasionaţi, care ţin în viaţă tradiţia acestei tehnici. Printre ei, Jacques Loire, care nu şi-a pierdut defel creativitatea la 80 de ani împliniţi.

Catedrala Notre-Dame din Chartres impresionează prin monumentalitate şi prin splendoarea vitraliilor, vechi de mai bine de 800 de ani. La poalele sale se mai află câteva ateliere de pictură pe sticlă, care se străduiesc să salveze un patrimoniu cultural inestimabil.

Realizator: Jean-Baptiste Mathieu

Redactor: Gabriela Onea

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2