loader
Foto

Galerie foto

Tablele de la Troesmis: Din mâinile hoţilor, înapoi la muzeu

Sâmbătă, 16 aprilie,  Emilia Nicolaescu ne-a prezentat povestea fascinantă a plăcilor de la Troesmis, două dintre cele mai importante documente scrise despre istoria ţării noastre. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Locuri, oameni şi comori

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Procurorii de la Alba Iulia au identificat si recuperat Tablele de la Troesmis, singurul document de acest fel care se află acum în România şi care reprezintă legile municipale impuse de administraţia romană locuitorilor municipiului Troesmis, adica Turcoaia de astăzi din judeţul Tulcea.

Tablele din bronz, de dimensiuni considerabile (67 x 54 cm, greutatea de 26,41 kg -I, respectiv 59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg-II), au fost furate de hoţi direct din situl arheologic, scoase din ţară şi mai apoi vândute unei Case de licitaţii din Londra.

După ce au ajuns la o casă de licitaţii, administratorii acesteia au aflat că e vorba de bunuri provenite din furt şi au contactat autorităţile române. Epopeea artefactelor s-a încheiat acum, iar in fericire, cel mai preţios document epigrafic din vremea lui Marcus Aurelius  s-a întors acasă şi acum putem să admirăm Tablele de la Troesmis la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

Protagoniştii ediţiei din 14 aprilie sunt procurorul Augustin Lazăr de la Alba Iulia şi Ioan Piso, profesor la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea producţiei TVR.

 

 

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2