loader
Foto

"Pentru Europa, vara 2024 va fi, probabil, mai caldă decât normal, în special în sudul şi sud-estul continentului" | VIDEO

Interviu în exclusivitate „E Vremea Ta”, la TVR 2. Realizatoarea Cristina Dănilă a sintetizat concluziile buletinului climatic referitor la luna aprilie a acestui an şi a discutat cu Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări climatice, despre ce îi îngrijorează pe experţi. A doua parte a interviului poate fi urmărită în emisiunea „E Vremea Ta” luni, 20 mai, de la ora 18:50.

 

Andrei Bărbulescu
E vremea ta!

La nivel global, aprilie 2024 este cea mai caldă lună aprilie din istoria înregistrărilor. Temperatura medie a aerului la suprafață a fost de 15,03 grade, cu 0,67 grade peste media perioadei 1991-2020 pentru aprilie. Europa a avut a doua cea mai caldă lună aprilie, media fiind depăşită cu 1,49 grade. Starea planetei a fost tema principală a emisiunii „E Vremea Ta” de luni, 13 mai. Realizatoarea Cristina Dănilă a aflat ce îi îngrijorează pe experţii în domeniul climei şi a realizat un interviu cu Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări climatice. A doua parte a interviului poate fi urmărit în emisiunea „E Vremea Ta” luni, 20 mai, de la ora 18:50.

"Este a 11-a lună consecutiv cu temperaturi record, iar pentru oceane a fost chiar mai mult. Iar cauza principală este nivelul ridicat al emisiilor de gaze cu efect de seră”, spune Carlo Buontempo.

​Prognoza pe termen mediu arată că pentru Europa, vara acestui an va fi, probabil, mai caldă decât normal, în special în sudul şi sud-estul continentului. De asemenea, se pot produce evenimente severe ca cel recent din Dubai.

Şi starea oceanelor terestre este îngrijorătoare. Acestea sunt extrem de importante pentru planetă - nu numai că absorb aproximativ un sfert din dioxidul de carbon produs de oameni, dar absorb și aproximativ 90% din excesul de căldură. Din martie 2023, temperatura medie de suprafață a oceanelor globale a început să crească din ce în ce mai mult peste norma pe termen lung, atingând în august un record absolut pentru întreg şirul de măsurători. Iar în primele luni ale anului 2024, temperatura de suprafață a mării a atins un nou maxim mediu zilnic global. Această încălzire a oceanelor, determinată de om, are un impact considerabil asupra vieții marine și poate chiar să modifice ciclul sezonier al temperaturilor mării. Poate cea mai semnificativă consecință a încălzirii record recente a fost albirea în masă a coralilor la nivel global.

Ediţiile de luni ale emisiunii "E Vremea Ta" sunt dedicate, încă de la debutul emisiunii, în anul 2016, problemei schimbărilor climatice şi sunt realizate de Cristina Dănilă, care în 2022 a fost primul jurnalist român care a participat la o Conferinţă ONU privind schimbările climatice - COP27 (Egipt). Dintre rubricile permanente fac parte starea planetei, starea oceanelor şi buletinele climatice elaborate de Serviciul Copernicus starea planetei, dicţionarul schimbărilor climatice, interviuri cu specialişti români şi străini din domeniul climei şi ultimele studii publicate pe plan global. În fiecare luni, aflăm şi cea mai recentă măsurătoare a concentraţiei medii zilnice de dioxid de carbon din atmosferă – principalul indicator al crizei climatice.

Nu rataţi luni, 20 mai, de la ora 18:50, în emisunea "E Vremea Ta!", a doua parte a interviului realizat de Cristina Dănilă cu Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări climatice şi veţi afla ce îi îngrijorează pe experţii în domeniul climei şi care sunt prognozele pentru vara care va începe în curând.

(w882)

DESPRE EMISIUNEA "E VREMEA TA!"

7 zile din 7, emisiunea E Vremea Ta aduce ştiri din domeniul climei, mediului şi alte domenii conexe, precum sportul și transportul, efectele vremii şi climei în schimbare asupra sănătăţii noastre, vremea din străbuni şi stil de viaţă sănătos, prognoza săptămânii ce urmează, horoscop şi turism, noutăţi din domeniul ştiinţei şi evenimente speciale.

Toate edițiile pot fi vizionate pe YouTube, iar telespectatorii sunt invitați să posteze fotografii de natură ori cu fenomenele observate, pe pagina de facebook a emisiunii.

O sinteză a ediţiilor zilnice poate fi urmărită în fiecare sâmbătă dimineaţă, la TVR Info, în Retrospectiva E Vremea Ta (producător Alina Pagu).

Echipa „E Vremea Ta”:

Prezentatori: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

Realizatorii ediţiilor zilnice: luni - Cristina Dănilă, marţi şi miercuri - Laurenţiu Mandu, joi - Adrian Bănuţă, vineri şi duminică – Roxana Iordache, sâmbătă - Raluca Arvat.

Producători: Raluca Stroe Brumariu, Cristina Dănilă

7:50 Documentar 360°GEO

* Georgia-din dragoste pentru vin (Géorgie, pour l’amour du vin, Franţa-Germania, 2009) Redifuzare

*În epoca sovietică, Georgia era considerată pivniţa cu vinuri a URSS-ului. După prăbuşirea comunismului, vinul a rămas unul dintre principalele produse pentru export ale ţării, până la declararea embargoului de către Moscova, ceea ce a dus la scăderea considerabilă a exportului.

Dar viile din Caucaz continuă să producă din plin şi Georgia caută noi pieţe de desfacere. Reportajul-documentar prezintă o regiune viticolă în plină transformare, prinsă între tradiţii milenare, moştenirea sovietică şi regulile moderne ale economiei de piaţă.

Realizatori: Pierre Goetschel, Irma Inaridze

Redactor: Adriana Vulpe

8:45 Teleshopping

 
„Mi-a fost dor de voi!

După un sezon cu provocări, confruntari între vedete, jocuri, întrebări şi dedicații muzicale, Paul Surugiu-Fuego ne invită duminică, 9 iunie, un ...

Familii muzicale şi emoţii puternice la

Duminică, de la ora 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o gală plină de emoţie, de vorbe de suflet, de momente speciale, dar și de dezvăluiri unice.

Păsările din România au rubrica lor, la „E vremea ta!” | VIDEO

„E vremea ta!” are o rubrică nouă, dedicată speciilor de păsări din România. În fiecare marţi, de la ora 18:50, vă invităm să ne urmăriţi pe TVR ...

 

#tvr2