*Anul 26 *Editia 1248
Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !
Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.
*UNDEVA ÎN ROMÂNIA-ULEI DE MĂSLINE...DAR..PE PATRU PICIOARE !
Într-o comună din Dâmbovita , o tânără familie si-a construit , pe 2 ha , o fermă , pentru cresterea suinelor , din rasa Mangalita-blondă.Si-a înconjurat spatiul cu 2 rânduri de garduri , cu 7 m între ele, cel exterior , mult mai înalt. ȘSi-a construit adăposturi cu podele betonate-pentru a fi curătate mai usor...dar a organizat locul unde vor creste scroafele si purceii , cu pământ curat , bine udat , unde vor râma suinele ,care au nevoie de seleniu si potasiu , scormonind terenul si afânându-l ,cu picioarele în noroi. Sunt hrănite cu iarbă, lucernă, porumb boabe, orz ,triticale si tot felul de rădăcinoase. Cultivă si 25 ha de teren pentru hrana animalelor. Au si o mică subventie de la stat pentru fiecare scroafă gestantă.Si-a cumpărat la început 9 scroafe si un vier certificat cu origine de rasă pură de la un crescător din Harghita. Mai târziu a cumpărat un alt vier pentru a evita consangvinizarea. Acum creste cca 300 de capete de porc....somon.Scroafele fată 4-6 purcei , pe care-i vinde , toti cu certificat de origine ,păstrănd un număr costant în fermă.Bine hrănite suinele iau în greutate ,8-10 kg / lună si sunt sacrificate când ajung la 130-150 kg.Face analize de sânge des , pentru a verifica baza geneticii.Are scroafe si de 4 ani. ȚTine în tarcuri separate , scroafele , porcii la îngrăsat si purceii.
Raluca se ocupă de ferma de suine , de curătenie , de hrană iar sotul de moară si de cultura cerealelor...dar principala ei grijă sunt cei 4 copii pe care îi au.Face parte din Asociatia crescătorilor de suine autohtone Mangalita si Basna din Arad.
Participă:Raluca Bâzganu-crescător suine , com. Contesti , Dâmbovita
*SECRETUL REUSITEI ,,Vinul insoteste omul... de la bucurie , la tristete ,,
Este Octombrie si trecerea prin Podgoria Recas , într-o zi de sărbătoare , ne bucură ochiul cu imaginea viei în zeci de nuante cu frunze aurii si arămii.Recolta anului a fost bună , cam 11,5 t/ha , dar putea să ajungă la 13, dar grindina si seceta nu le-a ingaduit. Momentul recoltarii strugurilor este o șstiintă si o arta , trebuie ales atunci când procentul de zaharuri este cel mai ridicat iar vinul obtinut nu va pierde din calitate.In Recasș totul este performantă , de la îngrijirea butasilor de vie , la recoltare si la tot procesul de vinificatie. Îngrijirea butasului , în perioada ierbicidării care se face acum , trebuie făcută atent , cu solutii de diminuarea ierburilor , pentru că aici se tine cont de productia BIO a strugurilor...chiar si bolile si dăunătorii se înlătură doar cu produse acceptate ECO.Lucrarile de toamnă cu tăierile de rodire pregatesc recolta viitoare...,,pentru calitatea ei folosindu-se doar produse Premium.
În Cramă , o premieră , o instalatie de imbuteliere care face 12-13.000 N de sticle /oră , cam 200 de sticle / minut si alaturi un nou depozit pe măsură cu 6 milioane de sticle , care are o capacitate de până la 14 milioanede sticle. În fiecare an , Recasul adaugă ceva ,în capacitătile de productie si de depozitare , pentru că vinul lor certificat Vegan , cu o diversitate gustativă ,este contractrat la export. Milioanele de euro investiti le-au adus premii nationale șsi internationale.
Participă: ing. Gheorghe Iova-manager Podgorie si Cramă , Recas-Timisș
Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc