loader
Foto

„Parlez-vous francophonie?” de Ziua Internațională a Francofoniei

Deși Bucureștiul a rămas „Micul Paris” doar în poveștile din altă epocă, iar franceza nu prea se mai aude pe stradă sau în familie, ne simțim în continuare francofoni. Din 1994, România s-a alăturat Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), care reunește 93 de state și guverne, iar pe 20 martie marcăm Ziua Internațională a Francofoniei.

 

În aceeași zi, sub egida Organizației Națiunilor Unite (ONU), este celebrată și Ziua Limbii Franceze. Ambele sărbători sunt dedicate locuitorilor țărilor francofone, dar și celor din țări unde limba franceză este mai puțin răspândită.

În fiecare an, pe 20 martie, țările membre OIF organizează concursuri, ateliere, conferințe științifice, dezbateri și alte evenimente dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei, ținând cont de sloganul ediției. Cel din acest an este „Mă educ, deci sunt activ!”, deoarece „educația creează cetățeni conștienți, pregătiți pentru a face față provocărilor.”

Televiziunea Română difuzează ştiri dedicate acestei zile şi realizează, în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez, emisiunea-concurs „Parlez-vous francophonie?”. Prezentată de Roman Chrétien, emisiunea având ca tematică limba franceză și francofonia va fi difuzată pe 20 martie, la TVR 2, de la ora 20:00. Concurenții sunt adolescenți din licee bilingve din Botoșani, Constanța, Baia Mare, Ploiești, Dej, Brașov și București.

(w882) Parlez-vou

Prima etapă a concursului s-a desfășurat la nivelul fiecărui liceu și a constat în redactarea unei scrisori de motivație, un interviu și evaluarea rezultatelor școlare la limba franceză. Competiția din studioul TVR include două semifinale, fiecare cu câte patru concurenți, și o finală, cu același număr de participanți. Câștigătorul va ajunge, în această vară, în Franța, la Vichy, pentru un stagiu lingvistic de 15 zile.

(w882) Parlez-vou

Termenul de „francofonie” a fost introdus în 1880 de geograful Onésime Reclus, pentru a desemna ideea unei comunități de vorbitori de franceză, una dintre cele mai vorbite limbi din lume, după chineză, engleză, spaniolă și arabă. Conform statisticilor, există peste 300 de milioane de vorbitori de limbă franceză, iar franceza este limba oficială în 33 de țări și teritorii de pe cinci continente. Totodată, este una dintre cele două limbi de lucru ale Secretariatului General al Organizației Națiunilor Unite și a aproape tuturor organizațiilor internaționale.

20 martie este data la care, în 1970, delegaţii din 21 de state au semnat, la Niamey (Niger), tratatul de creare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), devenită, în 2005, OIF. ACCT era o organizație interguvernamentală bazată pe o limbă comună – franceza – având drept scop promovarea diversității culturale și intensificarea cooperării culturale și tehnice între statele membre. În cei peste 55 de ani de activitate, organizația s-a modernizat și s-a extins spre domenii precum cele politice și de cooperare, dezvoltând rețele de reprezentare și parteneriate. Astăzi, OIF este un actor important pe scena internațională și un model de diversitate. Numărul membrilor a crescut la 56, printre care și România (din 1994), alături de 32 de țări și guverne cu statut de observator și 5 membri asociați.

Emisiunea „Parlez-vous francophonie?” poate fi urmărită pe TVR 2 pe 20 martie, ora 20:00, și în reluare pe 21 martie, de la ora 17:00.

surse: www.francophonie.org, tvr.ro  

9:30 Zile de poveste

(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

*Ep. 21: Anul 1348 î.Hr. Akhenaton şi prima religie monoteistă

10:00 Teleshopping

 
În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr2