loader
Foto

Părintele Dan Damaschin, la „Reţeaua de Idoli”: „Să mai facem și voluntariat sau acte de filantropie” | VIDEO

Invitatul Irinei Păcurariu la „Reţeaua de Idoli”, în ediţia difuzată luni, 20 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2, este un preot unic prin ceea ce face. Dan Damaschin este preot misionar la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă, din Iaşi și este recunoscut ca fiind una dintre cele mai active persoane din România care luptă împotriva sărăciei.

 

Irina Păcurariu
Rețeaua de idoli

„Ritmul în care trăiește, ia decizii, se mişcă, face lucrurile să se întâmple sau chiar ritmul în care vorbeşte este cu mult peste cel în care un om obişnuit îşi duce viaţa. Se spune despre preotul Dan Damaschin că este cea mai eficientă instituţie de servicii sociale din acestă parte de lume. A fost numit părinte pentru mai mult de 10.000 de copii, deşi sunt deja mai mulţi cei de care are grijă”, spune realizatoarea Irina Păcurariu despre invitatul său la „Rețeaua de Idoli”.

​Misiunea Părintelui Dan Damaschin începea cu ani în urmă când, văzând o femeie care voia să își avorteze copilul, a ajutat-o să aleagă viața. De atunci, a salvat și ajutat mii de oameni şi a devenit un model de sprijin comunitar.

În vara anului 2023 a organizat un festival de trei zile în care cei mai iubiţi artişti români au cântat pentru ca planurile părintelui să se împlinească. Festivalul s-a numit „INIMO” şi tot aşa se numesc și ghetuţele pe care le-a făcut marcă a binelui. Fiecare poate cumpăra o pereche şi astfel rămâne cu încălţările de piele şi încălţa cu ghete şi un copil.

(w882)

Dan Damaschin este preot misionar la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă, Iaşi și este deja recunoscut ca fiind una dintre cele mai active persoane din România care luptă împotriva sărăciei. A construit zeci de case pentru familiile sărmane, îmbrăcă iarna mii de copiii, vara îi duce la mare, ține la școală copiii care vor să învețe carte și protejează în centrele sale femeile abuzate acasă de soți.

În lupta împotriva sărăciei și a inechității sociale, Dan Damaschin este sprijinit de mii de români care donează bani sau bunuri asociației pe care preotul o conduce. „Nimic nu este al meu, totul este al acestor mame și al acestor copii. Tot ce fac reprezintă nevoile acestor oameni”, spune preotul.

În aceste zile, preotul Dan Damaschin face calcule ca să termine investiția într-o clinică medicală care va oferi servicii gratuite tuturor persoanelor din categorii vulnerabile, oameni care n-au avut niciodată acces la un CT, n-au făcut o radiografie, o ecografie sau nu ştiu ce este un RMN. Încă face apel la sprijin, pentru a finaliza lucrările și pentru a termina ratele pentru echipamente. Întreaga investiţie depăşeşte cu mult un milion de euro şi știe că acest cost este unul foarte mare, dar contiuă să spună că viaţa unui copil sau a unei mame nu poate fi cântărită în tot aurul din lume!

Povestea sa, munca pe care o depune zi de zi, dar și planurile de viitor ale preotului Dan Damaschin le-ați descoperit la „Reţeaua de Idoli”, în ediţia de luni, 20 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2.

(w882)

„Irina Păcurariu: Mă uit la oamenii din curte și mă gândesc că e incredibil că au o ușă la care să bată. Dar te și sperii și te întristezi că e atât de multă lume care are nevoie de ușa aceasta. România are un serviciu social, ar trebui ca el să funcționeze...

Părintele Dan Damaschin: După mine, aș desființa serviciul social al țării, nu statul român trebuie să se ocupe de copiii noștri sărmani de mame, ci noi oamenii, creștinii. Ar trebui să avem o astfel de sarcină ca pe lângă cele opt ore de program să mai facem și voluntariat sau acte de filantropie”.

7:50 Documentar 360°GEO

* Castorul-un constructor redutabil (La revanche du castor, 2020) Redifuzare

*Odinioară foarte prezent în Europa, castorul era cât pe ce să dispară. Vânat pentru carne şi pentru blană, el era acuzat şi de provocarea de inundaţii prin ridicarea de baraje pe cursurile râurilor. Reapariţia acestui redutabil constructor este însoţită adeseori de conflicte cu oamenii.

Realizator: Bernadette Hauke

Redactor: Delia Clonaru

8:45 Teleshopping

 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2