loader

Octav Ginghină, un medic invitat la "Mic dejun cu un campion"

’’Contează mult pe cine ai alături. Echipa este cea mai importantă în meseria noastră’’, spune conf. univ. dr. Octav Ginghină, medic chirurg, doctor în ştiinţe medicale, invitatul Danielei Zeca Buzura la TVR2, pe 21 decembrie, ora 10:00.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă pe TVR+.

Octav Ginghină face parte dintr-o dinastie medicală. Un medic serios care s-a format în străinătate, o formulă la care a apelat pentru a beneficia de cele mai noi cuceriri ale profesiei.

El este unul dintre reprezentanţii tinerei generaţii de medici care s-au decis să se întoarcă în România pentru ca expertiza lor ca doctori şi experienţa pe care au câştigat-o departe de ţară să poată face diferenţa în viitor.

(w882)

’’În clipa în care am înţeles ce înseamnă chirurgia, imediat am devenit un pasionat iremediabil. Până atunci eram complet dezorientat. Nu ştiam exact încotro ar trebui să mă îndrept’’. A lucrat în mai multe spitale din Franţa şi Belgia şi, cu toate acestea, a părăsit aceste sisteme bine puse la punct pentru a se întoarce în România. Pentru că aici sunt atât de multe lucruri de făcut. Acum este medic la Spitalul Sf. Ioan din capitală, colaborează şi cu alte instituţii medicale, predă, operează non-stop. ’’E o luptă grea, dar nu renunţăm. Ce ne face nouă viaţa grea sunt cazurile în care nu reuşim să salvăm pacienţii. Este o presiune enormă şi uneori nu putem ieşi câştigători’’, spune medicul.

(w882)

Un om de o formaţie specială care şi-a luat în serios menirea şi care, la o vârstă relativ tânără este deja un performer căutat de pacienţi, respectat de studenţi şi de colegii de breaslă. Este co-autor a 6 cărţi publicate la edituri acreditate din România, a scris numeroase articole şi studii apărute în reviste de specialitate din ţară şi de circulaţie internaţională şi are depusă la OSIM o cerere de brevet naţional. Practica medicală l-a condus la observaţii care i-au facilitat inovaţii în domeniu. Şi, ca o recunoaştere a valorii sale, a fost acceptat ca membru în mai multe organisme profesionale din ţară şi din străinătate: Societatea de Ştiinţe Farmaceutice din România - Filiala Toxicologie; Colegiul Medicilor din Bucureşti; Societatea Regală de Chirurgie şi Colegiul Regal al Medicilor din Belgia; Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică; Asociaţia Internaţională de Chirurgie Hepato – Bilio - Pancreatică (IHAPBA); Societatea Europeană de Hernii (EHS); Societatea Europeană a Specialiştilor de Cancer al Sânului (EUSOMA); Societatea Internaţională de Cancer Gastric (ICGA).

’’Cancerul e o odisee de boli. Ştim încă prea puţin despre el. Este o boală tare vicleană. Nu are manifestări vizibile în stadiile iniţiale. Se descoperă de regulă destul de târziu când pacientul deja are boala. De aceea este importantă cercetarea. Şi noi, ca practicieni, trebuie să ne implicăm în cercetare. Medicina este o muncă de echipă. De aceea îmi încurajez studenţii să nu ocolească laboratorele. În toate specialităţile medicinei trebuie lucrat interdisciplinar. Chirurgii sunt ultima verigă din sistem. La ei se ajunge la final’’ spune invitatul Danielei Zeca Buzura.

(w882)

În rest este un om ca toţi ceilalţi. Îi plac sporturile dure, de contact, box şi rugby. Le şi practică când are timp. ’’Alături de prieteni, old boys ca şi mine am format un club în cadrul căruia jucăm, avem uneori şi turnee. Ne simţim bine împreună. Nu contează pe cine ai în faţă, adversarul sportiv, ci pe cine ai alături adică, dincolo de membrii echipei împotriva căreia joci suntem de fapt cu toţii prieteni care ne cunoaştem şi ne respectăm. E ca în chirurgie. Importantă e echipa’’, mărturiseşte dr. Octav Ginghină.

"Cu noi terapii şi aparatură, cu o disponibilitate ce poate friza anormalul într-o societate viciată, Ovidiu Ginghină speră într-o schimbare de mentalitate care să opereze nu doar un trup uman ci un corp social în ansamblul său. El este campionul acestei dimineţi la Mic Dejun. Sâmbătă de la ora 10:00 la TVR2", spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

16:05 Forta ideilor

Producător: Mihaela Craciun

(Reluare)

17:00 Simplu si rural

Sezon Nou

*Vorbim despre administratie performantă, provocările medicilor de la sate șsi magia bucătăriei Italiene: o editie despre dezvoltare, viziune si oameni care schimbă satul românesc!

Invitat pe Gabriel Stanciu, primarul Comunei Dragalina, un exemplu de bună administratie în mediul rural. A reusit să ducă rata de colectare a taxelor de la 27% la 92%, iar fondurile europene au devenit motorul modernizării comunitătii.

Stăm de vorbă si cu doamna Dr. Mihaela Teodorescu, medic specialist, care ne explică care sunt provocările medicilor din mediul rural șsi ce ar fi nevoie pentru ca oamenii să aibă acces la servicii medicale de calitate.

Celebrăm , Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume” la Facultatea de Management si Dezvoltare Rurală a USAMV Bucuresti.

Aflăm cum se împletesc gastronomia, traditia, filosofia șsi inovatia într-un eveniment special coordonat de conf. univ. dr. Marius Micu, Decanul Facultătii.

Discutăm si cu directorul Dinu Toma, dar șsi cu invitatul special, doamna Maddalena Borsato, care ne dezvăluie esenta bucătăriei italiene autentice.

La final, aducem multumiri domnului Decan Marius Micu pentru colaborarea constantă dintre Facultatea de Management si Dezvoltare Rurală si Televiziunea Română.

Producator: Gabriela Voinea

 
Gală de excepție cu artiști basarabeni la „Drag de România mea!”

Sâmbătă, ora 20.00 și duminică, ora 15.00 vă invităm să cunoaşteţi patru simboluri ale Republicii Moldova, artiști care au peste 35 de ani de ...

Povestea unei campioane olimpice şi Dobrogea contrastelor, la „Istorii de bun gust”

În ziua în care canotajul românesc aniversează 100 de ani, joi, 27 noiembrie, la TVR 2, de la ora 20.05, urmărim povestea unui sportiv olimpic ...

Emisiunea "E Vremea Ta"  a debutat la TVR2 în octombrie 2016, iar în prezent este programul cu cea mai bună audienţă dintre toate ...

 

#tvr2