OPINIE: Reeducarea furnizorului
joi, 16 iulie 2020
De la începutul lunii iunie am încercat să-i conving pe consumatorii casnici de gaze să impună furnizorilor un preț mai mic în noile contracte,  începute la 1 iulie, odată cu liberalizarea pieței de gaze naturale.
Gaz- gaze- furnizor de gaze- conducte gaze
Alte legături
D’ale lu’ Mitică

Pentru că  în ultimele luni prețul livrării gazelor de către producători a scăzut cu peste o treime, la fel ar trebui să scadă și facturile.

Ținta mea principala în postările din pagina de Facebook a emisiunii D’ALE LU’ MITICĂ nu ținea doar de economiile din facturi, cât de un nou tip de atitudine, prin implicarea românilor în modelarea pieței; să înceteze creșterea nejustificată a tarifelor. O bună ocazie de potolire a lăcomiei „băieților“ din energie.

Am detaliat procedura concretă de cercetare a noilor prețuri și de schimbare a furnizorului. Cu beneficiile și riscurile aferente. Puțini s-au străduit să își asume că e în puterea lor să schimbe tariful din următoarele facturi. Majoritatea preferă să-i lase pe alții să riște, chiar dacă asta o să-i coste usturător la iarnă.

Furnizorii mari au mizat pe faptul că oamenii nu reacționează și contractele se prelungesc automat la vechile prețuri. Deși noii furnizori vin cu prețuri mult mai mici, adaptate la scăderile internaționale. Cu toate că Agenția Națională de Reglementare în Energie dă garanții ferme pentru toți furnizorii și asigură o procedură clară prin care nimeni nu va rămâne fără gaze, oamenii nu vor să riște. Rămân în captivitatea vechiului furnizor pentru că „nu ne putem pune cu ei.“ Sau, mai jalnic, rămân în șmecheria păguboasă de tipul: „lasă-i pe alții să riște și dup-aia, om vedea…“

Cei 70-80 de furnizori din lista garantată de ANRE propun prețuri între 109 și 326 lei pentru un MWh. Tariful de pe ultima factură se plasează undeva pe la mijloc. Rațiunea unui tarif triplu față de oferta minimă a listei vine nu doar din tupeu și lăcomie, cât din intenția de a face din tariful mediu de 160 lei o soluție acceptabilă. Câtă vreme producătorii vând gazele cu o treime mai ieftin, nu e în regulă că furnizorii să păstreze prețurile neatinse.

Cu greu, am găsit consumatori care și-au urecheat furnizorul ca să coboare prețul. De pildă, Gheorghe Stelian Rancea din Siliștea Snagovului, comuna Gruiu, a obținut în noul contract o reducere de 16 % de la vechiul furnizor. Familia Călărașu din aceeași localitate, a încercat fără succes să obțină o reducere serioasă de la cei mari; în final a ales un furnizor mai mic, care i-a oferit cu 27% mai puțin pe prețul unitar.

Toată această liberalizare ne va fi utilă doar dacă reacționăm cât mai mulți și împingem piață spre prețuri mai mici; dacă nu, furnizorii vor forța spre prețurile de mare obrăznicie din capătul listei ANRE cu tarife de 326 lei/Mwh.

Ideea e următoarea: dacă facem mulți un efort, îi reeducăm pe furnizorii noștri. Dacă așteptăm să facă ordine statul, pierdem vremea. Reacția celor datori să ne protejeze față de prădătorii din zona furnizării de energie e dezolantă. Se complac sub pretextul că bieții furnizori ar fi făcut contracte de achiziție la sfârșitul anului trecut cu prețuri mari și de aceea nu pot reduce acum. ANRE nici măcar nu a cercetat în prealabil contractele - cadru oferite consumatorilor de către furnizorii de gaze. În urma corespondenței avute cu ANRE, am primit doar o căruță de cuvinte prin care încercau să se ascundă în spatele degetului, ca să camufleze realitatea că nu își asumă explicit vreo penalizare a furnizorilor care ar putea mări nejustificat prețurile după încheierea contractului. Nu mai pun sare pe rană să va aduc aminte ce lefuri colosale au cei de la ANRE și ce mulți sunt!

În plus, parlamentarii datori să monitorizeze ANRE și piața de energie, invidioși pe profitul uriaș al furnizorilor, au găsit o singură soluție: să mai pună o taxa la încasările lor. Nu s-au gândit să forțeze reducerea prețurilor, deci să ușureze soarta consumatorului care plătește. Marea lor găselniță e o taxă nouă prin care statul să căpușeze căpușele private, lăsate de capul lor, în așa-numita liberalizare. Ca să stoarcă împreună buzunarele oamenilor din câteva milioane de gospodării.

Prin urmare, să nu așteptăm schimbarea prin intermediul instituțiilor; să ne-o asumăm noi!

Vestea bună e că putem schimba furnizorul și acum. Oricând. Nu chiar instant, ci începând cu luna următoare. Protocolul de transfer, cu elaborarea documentelor și regularizarea durează 21 de zile de la data cererii, iar decontul final de lichidare poate ajunge până la 42 de zile. Important este că puteți să schimbați furnizorul fără explicații, fără penalități. Pur și simplu!

Dacă în sfârșit va hotărâți să aveți un preț mai mic, grijă la semnarea contractului, să va fie clar tariful FINAL. Cereți garanții pentru respectarea prețului și termenelor. Nu vă lăsăți înecați în marea de cifre din care se compune tariful final. Atenție la cei care adaugă un abonament. Unele adăugiri sunt minore, altele nu.

De fapt, ținta finală nu e să schimbați furnizorul, ci prețul. Până să alegeți un alt furnizor, puteți începe cu notificarea celui actual. Spuneți-i acum, în scris, că prețul pe burse al gazelor a ajuns sub 30 de lei pe MWh și că e de neacceptat să mai plătiți 160 lei pe MWh - sau cât aveți în facturi. Domoliți disperarea lor de a pune deoparte profituri tot mai mari în conturile din Franța, din Germania, din Cipru ori Insulele Virgine. Principalii doi furnizori din România dețin peste 90 % dintre contractele cu consumatorii casnici; cel care domină jumătatea de nord a României e din Germania, cel care domină sudul e din Franța. Iar furnizorul care vine iute din urmă e asociat cu un ceh și cu un fond de investiții cu conturile în off-shore.

Pe-acolo vă ajung banii. Luptați-vă pentru ei, să mai rămână ceva și în buzunarele voastre. ​

Camelia Robe

 • 17:00
  Levintza prezintă
  În cel de-al doilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTĂ , de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare şi realizatoare celebră de costume, prezintă o emisiune dedicată celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei şi meseriilor modei. Emisiunea este o incursiune în culisele modei, cu colecţii pline de creativitate, portrete de designer şi manechine, tendinte şi istoria modei. Levintza prezintă este singura emisiune de modă din România, un spaţiu video dedicat celor mai importante şi creative colecţii, săptămânilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare plăcută! Prezentator: Doina Levintza Realizator: Doina Levintza Producător: Claudia Nicolau Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL
 • 17:30
  Documentar
  * Case şi idei (Of Houses and Ideas, Faites comme chez eux-Franţa, 2014) Producători executivi: Jean Moncaut şi Severin Delpon Realizator: Frederic Planchenault Suntem musafirii unor pasionaţi de decoraţiuni interioare, care ne deschid larg uşile caselor lor şi ne dau o mulţime de idei ca să le punem în practică la noi acasă. De data aceasta, suntem invitaţi să facem ca ei ! Episodul 15 Azi facem o primă vizită la Bordeaux, ca să descoperim o veche casă cu o ambianţă boemă şi elegantă. Continuăm la Neuilly, unde admirăm un duplex decorat în stil contemporan, şi la Marsilia, unde proprietara şi-a decorat casa cu propriile creaţii şi cu amintiri din călătorii. Redactor: Ştefan Asavei
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial*(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 44 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Lungul drum al dragostei
  Film* Lungul drum al dragostei (LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Premieră Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Proaspăt căsătoriţi, Missie şi Willie LaHaye hotărăsc să-şi ducă planul la bun sfârşit, construindu-şi viitorul prin forţe proprii. Lăsând în urmă ferma din prerie a părinţilor lui Missie, cei doi tineri pornesc mai departe în inima Vestului american neexplorat. În noul lor orăşel îi aşteaptă multă muncă şi multe încercări, dar şi promisiunea unei vieţi pline de iubire şi de aventură. Redactor: Ştefan Asavei
 • 22:00
  Răzbunarea pistolarului
  Film* Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. După ce a rătăcit multă vreme prin deşertul Arizonei, aventurierul Cole Brandt ajunge într-un orăşel unde face legea tiranicul Travis McCain. Inevitabila confruntare a celor doi va avea loc, mai ales când McCain o ameninţă pe femeia de care Brandt e îndrăgostit. Redactor: Corina Feleagă
 • 00:00
  Drag de România mea!
  Prezintă: Paul Surugiu-Fuego Producător Codruţa Prunariu Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 02:55
  Răzbunarea pistolarului
  Film * Răzbunarea pistolarului (THE GUNDOWN-SUA, 2011) Regia: Dustin Rickert Cu: Peter Coyote, Andrew Walker, William Shockley, Sheree J. Wilson Western, film de acţiune. Redactor: Corina Feleagă
 • 04:35
  Lungul drum al dragostei
  Film *(LOVE'S LONG JOURNEY-SUA, 2005) Regia: Michael Landon Jr. Cu: Erin Cottrell, Logan Bartholomew, William Morgan Sheppard * Dramă -după un roman al scriitoarei americane Janette Oke. Redactor: Ştefan Asavei