loader

O poveste „Nu există nu se poate!” pentru cei care cred că nu mai există speranță

Avea planuri, idealuri și visa să urce, alături de ansamblul său de dansuri populare, pe marile scene din Paris. Andreei Lichi visul i-a fost năruit la numai 14 ani. O poveste de viață tulburătoare despre încercări, credință și voință.

 

Invitata Andreei Marin în cea de-a patra ediție a emisiunii „Nu există nu se poate” a trecut printr-un grav accident. În viață a fost ținută de aparate, iar apoi părinții au devenit extensia ei, fiindu-i mâini și picioare...

„Cred că, dacă Dumnezeu a decis să mă lase în viață, aș putea fi un ajutor pentru oamenii încercați. Să le alin suferința, dacă voi deveni psiholog, dar și să mă implic în diferite activități, tocmai din dorința de a le fi de folos celor din jur”, sunt cuvintele Andreei Lichi, tânăra de 20 de ani, care, adolescentă fiind, a trecut printr-un accident de circulație și a rămas cu dizabilități majore. „Oricând o situație te poate pune într-o stare la limită, însă ambiția, voința și puterea pot face orice lucru posibil, iar eu știu prin tot ceea ce am trăit că: Nu există nu se poate”, adaugă Andreea Lichi.

Cum este viața în România dacă ai neșansa să treci printr-o astfel de experiență? „Lipsa implicării instituțiilor publice este cea mai mare problemă și vine la pachet cu lipsa de empatie a oamenilor. Pentru că, până nu ajungi în situația asta, sau într-o situație care să te limiteze fizic, nu te întrebi dacă cineva ar avea nevoie de o rampă iar tu ai putea să-i pui una. Accesul la educație mi s-a părut întotdeauna esențial în viața oricui, iar la facultate nu am o rampă și trebuie ca eu, sau părinții mei, să se roage de colegi să ne ajute ca să poată ridica scaunul cu rotile câteva trepte... ”, adaugă tânăra.

În ciuda problemelor fizice, Andreea Lichi este studentă la psihologie, model Atipic Beauty, face voluntariat, coordonează un grup de socializare, suport pentru tinerii cu și fără dizabilități și speră să aducă sprijin celor ce au nevoie. Mai mult, a fost și coprezentatoare a unui festival de muzică ușoară pentru copii, iar de curând a publicat o carte, „Suflet de porțelan”. „Titlul îl doream cu ceva despre suflet și atunci m-am gândit la porțelan, care este fragil și dacă se sparge nu-l mai poți lipi la fel. Vor rămâne cicatrici”, a spus Andreea Lichi.

(oar_w460)

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1248

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA-ULEI DE MĂSLINE...DAR..PE PATRU PICIOARE !

Într-o comună din Dâmbovita , o tânără familie si-a construit , pe 2 ha , o fermă , pentru cresterea suinelor , din rasa Mangalita-blondă.Si-a înconjurat spatiul cu 2 rânduri de garduri , cu 7 m între ele, cel exterior , mult mai înalt. ȘSi-a construit adăposturi cu podele betonate-pentru a fi curătate mai usor...dar a organizat locul unde vor creste scroafele si purceii , cu pământ curat , bine udat , unde vor râma suinele ,care au nevoie de seleniu si potasiu , scormonind terenul si afânându-l ,cu picioarele în noroi. Sunt hrănite cu iarbă, lucernă, porumb boabe, orz ,triticale si tot felul de rădăcinoase. Cultivă si 25 ha de teren pentru hrana animalelor. Au si o mică subventie de la stat pentru fiecare scroafă gestantă.Si-a cumpărat la început 9 scroafe si un vier certificat cu origine de rasă pură de la un crescător din Harghita. Mai târziu a cumpărat un alt vier pentru a evita consangvinizarea. Acum creste cca 300 de capete de porc....somon.Scroafele fată 4-6 purcei , pe care-i vinde , toti cu certificat de origine ,păstrănd un număr costant în fermă.Bine hrănite suinele iau în greutate ,8-10 kg / lună si sunt sacrificate când ajung la 130-150 kg.Face analize de sânge des , pentru a verifica baza geneticii.Are scroafe si de 4 ani. ȚTine în tarcuri separate , scroafele , porcii la îngrăsat si purceii.

Raluca se ocupă de ferma de suine , de curătenie , de hrană iar sotul de moară si de cultura cerealelor...dar principala ei grijă sunt cei 4 copii pe care îi au.Face parte din Asociatia crescătorilor de suine autohtone Mangalita si Basna din Arad.

Participă:Raluca Bâzganu-crescător suine , com. Contesti , Dâmbovita

*SECRETUL REUSITEI ,,Vinul insoteste omul... de la bucurie , la tristete ,,

Este Octombrie si trecerea prin Podgoria Recas , într-o zi de sărbătoare , ne bucură ochiul cu imaginea viei în zeci de nuante cu frunze aurii si arămii.Recolta anului a fost bună , cam 11,5 t/ha , dar putea să ajungă la 13, dar grindina si seceta nu le-a ingaduit. Momentul recoltarii strugurilor este o șstiintă si o arta , trebuie ales atunci când procentul de zaharuri este cel mai ridicat iar vinul obtinut nu va pierde din calitate.In Recasș totul este performantă , de la îngrijirea butasilor de vie , la recoltare si la tot procesul de vinificatie. Îngrijirea butasului , în perioada ierbicidării care se face acum , trebuie făcută atent , cu solutii de diminuarea ierburilor , pentru că aici se tine cont de productia BIO a strugurilor...chiar si bolile si dăunătorii se înlătură doar cu produse acceptate ECO.Lucrarile de toamnă cu tăierile de rodire pregatesc recolta viitoare...,,pentru calitatea ei folosindu-se doar produse Premium.

În Cramă , o premieră , o instalatie de imbuteliere care face 12-13.000 N de sticle /oră , cam 200 de sticle / minut si alaturi un nou depozit pe măsură cu 6 milioane de sticle , care are o capacitate de până la 14 milioanede sticle. În fiecare an , Recasul adaugă ceva ,în capacitătile de productie si de depozitare , pentru că vinul lor certificat Vegan , cu o diversitate gustativă ,este contractrat la export. Milioanele de euro investiti le-au adus premii nationale șsi internationale.

Participă: ing. Gheorghe Iova-manager Podgorie si Cramă , Recas-Timisș

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

Sezon Nou

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
„Tonomatul DP2” – ritmul generației Alfa, în direct la TVR 2

În fiecare vineri dimineață, de la ora 10.00 la 11.30, Studioul Muzical al Televiziunii Române prinde viață într-un show plin de energie, culoare ...

„Istorii de bun gust”, între joacă, bucate și tradiție

Călătoria prin gusturile de odinioară ajunge în Vatra Moldoviţei. Aici, realizatoarea Camelia Moise şi dascăliţă Ilaria Pușca ne invită să ...

Gala “GHEORGHE GHEORGHIU 50” la “Drag de România mea!”

Cea de-a cincea ediţie a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vine cu o surpriză inedită, o celebrare aparte a unuia dintre cei mai ...

 

#tvr2