loader
Foto

Galerie foto

O întâlnire de suflet la "Mic Dejun cu un Campion": actorul Dorel Vişan

Sâmbătă, 22 decembrie, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura a pregătit telespectatorilor o ediţie specială în preajma Crăciunului, alături de actorul şi poetul Dorel Vişan, unul dintre maeştrii scenei şi ecranului românesc.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

’’Nu poţi despărţi comicul de tragic şi omul de artist’’ – spune Dorel Vişan, actorul care a debutat în ’’Păcală’’ şi a ajuns să-l interpreteze pe Iacob cu un dramatism de care sunt capabili cu adevărat doar Maeştrii scenei şi ai ecranului’’ – aşa sună aprecierea Danielei Zeca Buzura despre un monstru sacru al scenei şi ecranului românesc.

’’Teatrul este un altar laic. Cuvintele care nu se pot spune în biserică nu se pot spune nici pe scenă. Foarte multe aspecte din viaţa noastră de actori nu ţin neapărat de talent ci de cunoaştere. Cunoaştere de sine şi de ceilalţi, de viaţă, de istorie, de cultură, de credinţă profundă, de înţelegere sub toate formele ei’’.

(w882)

La cei peste 80 de ani, Dorel Vişan nu este un actor grăbit, cum spune refenul unui cântec îndrăgit. El şi-a definit viaţa şi cariera grăbindu-se încet şi temeinic, construind în primul rând o conştiinţă, un spirit şi un talent. A muncit mereu, cu trudă şi credinţă.

Unul dintre cei mai apreciaţi actori ai scenei şi ecranului românesc, Dorel Vişan este astăzi, un actor care-şi poate permite luxul de a refuza rolurile în care nu crede. Asta nu înseamnă că are mai mult timp liber. Dimpotrivă. Este invitat continuu să fie alături de public şi este apreciat cu asupra de măsură de tânăra generaţie care-i soarbe cuvintele şi nu-l lasă să plece din mijlocul lor. Semn al iubirii, aprecierii şi setei de înţelepciune pe care mulţi le credeau uitate.

(w882)

Dorel Vişan este un exemplu de viaţă şi de experienţă creatoare. Profund religios, şi-a orânduit viaţa simplu şi esenţial, crezând cu tărie în credinţa strămoşilor săi. A călătorit mult, în toată lumea, a jucat în numeroase roluri, unele dintre ele adevărate capodopere, a luat premii importante, şi-a crescut copii, a trăit neocolit de greutăţi şi evenimente care puteau îngenunchia un om nepregătit spiritual.

În 2003 i-au apărut ’’Psalmii’’, poezii cu o încărcătură spirituală aproape de neînţeles pentru lumea contemporană. De aici şi dramatismul accentuat al acestor versuri rostite cu mare cumpănire de Dorel Vişan. Cinci cărţi de poezie reprezintă ’’recolta’’ sa de scriitor. O viaţă dedicată scenei, scrisului, profesoratului încununată cu multe distincţii importante, ca şi cea mai recentă, Marele Premiu ’’George Apostu’’, decernat la Centrul Internaţional de Arte de la Bacău.

(w882)

’’Am uitat că funcţionăm ca oamenii de la începutul omenirii’’ – spune Dorel Vişan. ’’Omul e singura creatură făcută de Dumnezeu. Are gândire. Dar omul modern a ajuns să nu mai gândească cu toată fiinţa sa ci doar cu latura exterioară’’.

Astăzi, 22 decembrie, este ziua în care acum treizeci de ani se trăgea pe străzile Bucureştiului, iar locul în care filmăm Mic Dejun cu un Campion arăta ca un teatru de război. Dorel Vişan evocă alături de Daniela Zeca Buzura acele experienţe dramatice şi înălţătoare care ne-au marcat viaţa şi mărturisesc cum ar trebui să fim pentru a ne putea salva. ''Am făcut o revoluţie pentru ca să ne înnoim. Mă refer la o înnoire lăuntrică. Şi, din păcate, nu ne-am înnoit. Vedeţi? E un paradox. Acum se construiesc multe biserici. Şi, totuşi, credinţa e parcă mai slabă, nu s-a întărit. Şi credinţa ar trebui să se înnoiască pentru că omul actual e mai sălbatic decât cel primitiv’’.

Într-o zi gravă ca aceasta, când au trecut deja 30 de ani din decembrie 1989, la o ediţie specială de Crăciun ce urmează să deschidă un nou ciclu al vieţii prin Naşterea Domnului, cei doi interlocutori, Daniela Zeca Buzura şi Dorel Vişan, vin în faţa telespectatorilor cu o speranţă de înnoire. Sâmbătă, 22 decembrie 2018, de la ora 10:00 la TVR2 şi duminică, de la ora 9:00, la TVR3 - spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Difuzare TVR2: sâmbătă, 22 decembrie 2018, ora 10:00

Reluare TVR2: luni, 24 decembrie, ora 8:30

marţi, 25 decembrie, ora 5:00

Difuzare TVR3: duminica, 23 decembrie 2018, ora 9:00

Difuzare TVRI: luni, 24 decembrie 2018, ora 1:00

sâmbătă, 29 decembrie 2018, ora 9:00

Difuzare TVRM: sâmbătă, 22 decembrie 2018, ora 10:00

Emisiune premiată la Gala CENTENAR a Premiilor Naţionale de Televiziune (APTR), decembrie 2018

*** În cadrul acestui prestigios eveniment aflat la cea de-a XXVI-a ediţie, s-au decernat Trofeul şi Diploma CENTENAR pentru realizatori, creatori şi programe valoroase difuzate de televiziunile din România.

20:00 Un trecut secret

Film* Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016) PREMIERĂ

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller. Lily, fiica unei celebre scriitoare de romane poliţiste, este atacată de un individ în timp ce făcea jogging, dar un tânăr misterios, pe nume Mick, o salvează la ţanc. Între cei doi pare să se înfiripe o idilă, dar mama lui Lily şi şeriful local au îndoieli cu privire la trecutul lui Mick şi încep să facă investigaţii.

*

Redactor: Gabriela Onea

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2