loader

Noi poveşti pescăreşti, duminică, pe TVR 2

Caravana „Pescar hoinar” s-a întors, pe 3 noiembrie, cu o nouă captură de peşti din Delta Dunării.

 

EUGEN ROIBU
VICTOR ŢĂRUŞ
Pescar hoinar

Ediţia din 3 noiembrie a emisiunii este disponibilă pe TVR +

Duminică, 3 noiembrie, echipa emisiunii va traversa Delta de la Sud către Nord, de la Murighiol la Crişan, pe braţul Sulina. Pescar hoinar pleacă în descoperirea unor noi locuri, obiceiuri şi curiozităţi locale şi, după câteva partide de pescuit, ajunge şi la Festivalul Borşului de Peşte, eveniment organizat de ANTREC Tulcea.

„A fost un eveniment care a adunat în centrul geografic al deltei reprezentanţi ai etniilor conlocuitoare din cea mai cosmopolită zonă a ţării pentru etalarea tradiţiilor gastronomice, artistice şi culturale, care dau Dobrogei o notă specială de diversitate şi armonie...”, spune Eugen Roibu, realizatorul emisiunii.

În acest an, Pescar Hoinar va difuza ediţia cu numărul 500, după 11 ani de difuzare neîntreruptă. Şi pentru că din 2003 până astăzi, expediţiile în Delta Dunării au ocupat peste două treimi din sumarele Pescar hoinar, am ales şi în sezonul de toamnă – iarnă 2013 expediţii mai lungi sau mai scurte, pe trasee clasice sau inedite, în labirintul lacustru dintre braţele marelui fluviu”, continuă Eugen Roibu.

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1246

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri.

*SECRETUL SUCCESULUI-Fenomen antreprenorial....în Banat

După anul 1993 , o familie din Gătaia-Timis , a reusit să-si facă o fermă si o firmă de prestări servicii în agricultură , plecând de la 5 ha de teren șsi un tractor U 650 CP.După 33 de ani cei doi frati ai familiei cu origini slovace au

deja un grup de firme, având în portofoliu 13 brand-uri , printre care o Cooperativă agrozootehnică....alături de afaceri in transporturi, constructii , spatii comerciale si o statie de betoane. Detin 20.000 de ha teren arabil , cultivate cu rapită ( 7650 ha ), reprezentând 1/3 din culturi , grâu (6000 ha ) , orz (1500 ha ) , porumb siloz , lucernä , iar restul secară , floarea soarelui ,

triticale , sorg , mustar , mazăre iar porumb , o suprafată mai mică din cauza secetei prelungite din zonă. Detine utilaje performante ,pe care le înlocuieste permanent cu tehnică de vârf , fiind cei mai performanti si integrati operatori agricoli din România.

Are la irigat 400 ha la porumb șsi se vor extinde la 800 ha , si la porumbul pentru siloz. Vor face irigatii aducând apă din Bârzava. Depozitarea cerealelor si oleaginoaselor se face în 10 silozuri mari , cu uscător , cu peste 60.000 tone capacitate si în magazii si hale cu conditii de aerare de peste 40.000 t. Ingrăsămintele pentru cultura mare sunt din ce în ce mai

scumpe si mai dificil de procurat.

Unul din frati s-a implicat si in zootehnie , având si studii de specialitate. A construit grajduri moderne pentru 3000 capete de bovine de lapte din rasa Holstein , având la muls 1100 de vaci. Seful fermei zootehnice este medic veterinar si tine mult la furajarea animalelor , la calitatea apei , la aerarea si ventilarea grajdurilor ,dar si la sănătatea picioarelor vacilor de lapte.

Furajarea este făcută 85 % cu plante din fermele lor-siloz de porumb

cam 30.000 t , semifân de lucernä 15.000 t , fân , paie si cereale...alături de roturi , premixuri si aditivi furajeri. Ea se face separat , pe fiecare grupă de animale , o singură dată pe zi , după ce se curătă grajdurile , când vacile se duc la sala de muls , care are 50 de posturi ,având o igienä ireprosabilă Colaborează si cu o firmä specializată din Cehia pentru hrana animalelor. Seful fermei zootehnice are o grijă deosebită atât pentru spatiile viteilor nou-născuti cât si pentru cei mai mărisori care au cușete speciale individuale cu automate pentru lapte , fiind hrăniti astfel timp de 60 de zile,aducând un spor de 0,9 kg /zi. Au o genetică americana pentru vacile Holstein care dau cca 40-42 l /zi /vacă si vor să ajungă la 45 l / zi.

Se mulg acum de 3 ori /zi. Laptele colectat în tancuri cu răcitor cu o

capacitate de 65.000 t este predat apoi unui procesator.

Fermierii nu au folosit fonduri europene sau ajutoare de la stat , doar

prin fonduri proprii sau prin credite bancare. Nu se gândesc momentan la prelucrare dar șsi-ar dori în viitor sa creasca si bovine de carne.Dejectiile rezultate alimentează o statie de biogaz pentru producerea energiei termice șsi electrice , dar au si panouri fotovoltaice , astfel ferma vrea să fie independentă energetic.Deseurile de la statia de biogaz sunt neutralizate prin fermentare biologică , apoi sunt împrăstiate pe terenurile agricole.

Vând si juninci cu genetică atestată Holstein , folosind material sexat.

Toată familia , parintii cu cei doi frati , care unul are două fete iar celalalt tot două fete si un băiat mai mic sunt implicati in afacerile grupului.Daiana , cea mai mare , inginer agronom dar si absolventa de Politehnică,cu 3 masterate , are 26 de ani , dar de la 3 ani îi plăcea să fie pe tractor ,iar de la 16 ani s-a implicat în cultura mare. Si sora ei mai mică Andreea ,de 17 ani , ii va fi alături.

Cu atătia urmasi fermele grupului MAXAGRO vor deveni tot mai mari ,mai puternice șsi.....mai MAX-IME !

Participă :ing. Daiana Zifceak-fermier , director Grup MAXAGRO

com. Gătaia , jud. Timisș

dr. vet. Laurențiu Căprioru-sef fermă zootehnică

ing. Iosif Șargan-dir. tehnic , sef fermă cultură mare

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinarPoveşti cu morunaşi şi bibani

*Poveşti cu morunaşi şi bibani... Sezon Nou

*O nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... Ştefan a poposit, din nou, pe malul bătrânului fluviu. A pescuit la feeder, încercând să aducă în faţa aparatului de filmat mrene şi morunaşi... rezultatele au fost mai mult sau mai puţin surprinzătoare... morunaşii au fost activi şi s-au lăsat păcăliţi de nada şi momelile hoinarului şi au venit, unul după altul, la poză. A avut o partidă frumoasă, cu driluri pline de adrenalină şi capturi pe măsură, dar nu a pierdut ocazia de a rememora emoţiile trăite în Anglia, la pescuit de calamar şi nu numai. La rândul ei, Iulia a învăţat secretele pescuitului pe Lacul Morii, alături de Ştefan Dinu, pescar cu experienţă la street fishing. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
Dorina Florea: „Am învățat că oricât de mult aș ști, știu, de fapt, prea puțin! Și că mereu trebuie să învăț!”

„Știri sau Știri, deocamdată”! Cu asta se ocupă Dorina Florea, la TVR. Dar, cândva, pasiunea ei pentru călătorii s-ar putea împleti în mod ...

Infuzie de tinerețe, talent și folclor autentic, la „Drag de România mea!”

Fiecare gală a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vine cu noutate, diversitate şi unicitate. Sâmbătă, ora 20.00 şi duminică, ora ...

Marina Almăşan: „Lumea îmi spune deseori că eman o energie pozitivă. Ce poate fi mai frumos?”

A intrat în echipa TVR în 1990, iar de atunci numele său s-a lipit definitiv de cel al instituţiei care i-a dat ocazia să-şi materializeze ideile ...

 

#tvr2