loader
Foto

Galerie foto

Best of „Mic dejun cu un campion” cu neurochirurgul Leon Dănăilă

Pe 27 februarie, ați revăzut  o ediţie de colecţie a Micului dejun cu academicianul Leon Dănăilă,  pionier al microneurochirurgiei pe creier şi deţinătorul a 18 brevete de inventator şi a 10 de inovator.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Cei care îl cunosc pe Leon Dănăilă nu sunt deloc surprinşi de felul în care-şi abordează „celebritatea”: cu modestie, dezinvoltură şi, am putea spune, cu detaşare.

Născut „unde se atârnă harta-n cui”, la Dărăbani, cea mai nordică localitate din judeţul Botoşani, într-o familie mai mult decât modestă, băiatul s-a dovedit de mic, un geniu. Autodidact, pasionat de medicină, fără să bănuiască ce somitate va ajunge, Leon Dănăilă urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi şi, pentru a înţelege mai bine procesele complexe ale funcţionării creierului, a frecventat şi cursurile Facultăţii de Filosofie – Psihologie din Bucureşti.

A lucrat ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti şi la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti de unde a ajuns printr-un concurs extrem de dificil direct la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Bagdasar-Arseni din Bucureşti. De aici se transferă la clinica de specialitate de la Spitalul „Gh. Marinescu” unde activează şi astăzi, în ciuda venerabilei sale vârste, fiind mereu alături de echipa pe care a format-o în ani de operaţii complexe, multe dintre ele premiere medicale în domeniul neurochirurgiei.

Leon Dănăilă este un pionier al microneurochirurgiei pe creier efectuate cu laserul prin microscopul operator. Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenţii chirurgicale din care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul.

„Ce ne-a impresionat de la prima vedere la acest om micuţ de statură, cu coamă leonină, sprâncene mereu ridicate a mirare şi mâini fine, este vivaciatea expresiei sale, conversaţia dezinvoltă şi plină de sevă a moldoveanului sadea, iubirea de oameni, pasiunea pentru meserie, ironia detaşată cu care rememorează contextele negative ale vieţii, simţul valorii personale şi sinceritatea necenzurată a reacţiilor”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii Mic dejun cu un campion.

Activitatea sa ştiinfifică este recunoscută fără dubiu ca un progres medical semnificativ la nivel mondial, iar cercetările pe care le-a realizat cu pasiune întreaga viaţă au o valoare naţională  şi internaţională de excepţie. Este deţinătorul a 18 brevete de inventator şi a 10 de inovator referitoare la descoperirile din domeniul neurochirurgiei, practicii medicale şi a tehnicii operatorii.


Aceste performanţe au avut drept rezultat reducerea semnificativă a mortalităţii postoperatorii de la 51%, la doar 4%, în cazul neurinoamelor de acustic şi, de la 49%, la 4% în cazul anevrismelor intracerebrale, ceea ce îl situează pe doctorul Leon Dănăilă printre cei mai străluciţi neurochirurgi din lume.

Este invitat să participe la burse, stagii de perfecţionare, colocvii şi simpozioane internaţionale la care se prezintă cu articole în premieră mondială. Ordinele, distincţiile, premiile şi medaliile cu care a fost răsplătit acoperă doar într-o manieră exemplificativă meritele sale incontestabile. Printre aceste notabile distincţii se numără gradul de Ofiţer al Ordinului Naţional „Serviciu Credincios”,  Premiul Academiei de Ştiinţe Medicale pentru activitatea de Cercetare - Inovare din domeniul medicinei (2000) sau titlul de senator pe viaţă al World Nations Congres ABI din Statele Unite ale Americii (2003).

„Am avut impresia evidentă că alături de noi se află un OM care nu pare conştient că Dumnezeu i-a pus în minte, suflet şi în mâinile sale salvatoare, viaţa a mii de oameni. Un SFÂNT care nu este împovărat de onorurile şi de titlurile sale academice – multe la număr, de recunoştinţa iluştrilor cărora le-a ’’umblat prin creier’’ dar care poate fi mişcat de surâsul unui copil ce se uită la salvatorul său cu ochii neprihăniţi ai celui care nu ştie că a trecut pe lângă moarte”, adaugă Ileana Ploscaru Panait.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 27 februarie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 1 martie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 5 martie, ora 9:00)


Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (duminică, 21 februarie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 23 februarie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 27 februarie, ora 9:00)

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii

 

 

1:10 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală (R)

*O istorie care nu se învată la scoală

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)

2:00 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2