loader
Foto

Galerie foto

Cap Compas: Nestemate la marea de smarald

Sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 12:30, pe TVR2.

 

Cap Compas

Orice loc de pe pământ merită văzut și înțeles, însă unele au un acel vino-ncoace care le face să se poziționeze de regulă în topul preferințelor, indiferent de politicile de marketing ale operatorilor de turism.

De data aceasta, apa ne este ghid..

(w882)

Izmir, Kusadasi, Kas, Marmaris, Side sunt doar câteva orașe prin care vom ajunge și vom descoperi ce au ele unicat și cum se diferențiază unele de altele. Se spune că ziua se naște după apusul soarelui și că din întuneric se plăsmuiește lumina. Atunci este momentul când ziua se reinventează ca într-un joc al copilăriei, pregătind fiecăruia ceva de neuitat.

Istoria Izmirului este neglijată de majoritatea cărților și ghidurilor de călătorie, deși este menționat în Biblie atunci când se vorbește despre cele Șapte Biserici ale Revelației. Numit anterior Smyrna, orașul are o istorie urbană însemnată datând de mii de ani. La începutul secolului al XX-lea era considerat cel mai bogat oraș al Imperiului Otoman.

Coasta Mării Egee a Turciei se întinde de la nord, de lângă Istanbul, în josul coastei, până la granițele Marmaris. Micile orașe atrăgătoare punctate de-a lungul coastei, au fost cândva sate de pescari, iar acum au devenit adevărate destinații turistice, ideale pentru călătoriile pe cont propriu.

(w882)

Oameni se nasc și însemnează timpul cu spusele și cu faptele lor. Nimic nu se pierde și toate sunt vrednice de știut. Istoria adună laolaltă viețile lor, transformând-o în dovada vie a dorințelor, speranțelor, năzuințelor și agoniselii lor.

Când călătoreșți, apusul unei zile este un moment de relaxare și de așezare a proaspetelor amintiri în sertarele ființei tale. Așa cum, de altfel, este un prilej pentru o promisiune pe care o faci față de tine cu gândul la o aventură viitoare. Și care să fie următorul loc dacă mergi pe firul apei?

Kusadasi este cunoscut sub denumirea de Insula porumbelului, datorită spațiului din apropiere unde își fac cuib foarte multe păsări. Fiind un oraș cu o istorie și o viață culturală fascinante, orașul este, totodată, și o destinație de vacanță extrem de căutată.

Kusadasi este astăzi un modern oraș european, dezvoltat pe calapodul unor civilizații succesive, care și-au pus amprenta nu numai pe istoria lui, ci și pe felul în care acest loc ți se înfățișează.

Aflat la câteva sute de kilometri dincolo de văile fertile ale Aydinului şi de munţii care străjuiesc Marea Egee, Marmaris este un loc de întâlnire şi de primenire între mări, întrucât convențional se consideră că aici apele egeene se contopesc cu cele ale Mediteranei.

Cu cât locurile își mărturisesc istoria, cu atât te încumeți să-ți imaginezi cum arăta totul acum mii de ani, ca într-un puzzle uriaș format din chipuri și locuri care așteaptă să fie descoperite.

(w882)

Vestigiile nu sunt doar niște resturi vechi de milenii din ceea ce a fost odată zona aceasta, ci ele transformă timpul în ceva palpabil, ca într-o metamorfoză a inefabilului.

(w882)

(w882)

 

Elena Dinu - Jurnalist

***

Reportaje pe Youtube

Instagram Cap compas

Emisiunea Cap compas pe tvr.ro

Facebook

***

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 70

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2