Muzică la două violoncele, la "Mic dejun cu un campion"
sâmbătă, 18 aprilie 2020
Pe 18 aprilie de la ora 10.00, la TVR2, Daniela Zeca Buzura a stat de vorbă cu Marin Cazacu despre sonorități muzicale.
Marin Cazacu Daniela Zeca Buzura

L-am ascultat nu o dată pe Marin Cazacu. Are o dezinvoltură pe scenă care l-ar face invidios pe orice actor de improvizaţie.

Diferenţa este că Marin Cazacu nu improvizează niciodată. Nu-şi permite. Pentru că el interpretează, ceea ce se numeşte ’’muzică grea’’. Şi totuşi, nimic mai fals.

E adevărat că nu te duci la Ateneu să asculţi oareşce. Dar felul în care o face invitatul de sâmbătă, 18 aprilie, la Cafe Verona, este o lecţie. A unei performanţe profesionale şi interpretative de excepţie, a faptului că deţine un instrument de aur, cu o sonoritate unică şi că îi place Muzica. Atât de mult, încât a devenit o raţiune de a fi. Şi acesta cred că este profilul unui artist mare, a unui Maestru.

(w640) Marin Caza

Dar, dincolo de aceasta, este şi un profesor cum rareori mai poţi întâlni. Iubeşte copiii într-atât, încât i-a crescut pe toţi studenţii săi ca pe propriii fii. Şi le-a mai făcut şi o jucărie fermecată. Alături de Cristian Mandeal (apropos, La Mulţi ani!, dirijorul Cristian Mandeal împlineşte pe 18 aprilie, 74 de ani) a creat Orchestra Naţională de Tineret cu care colindă ţara...lumea. El le-a arătat care este misiunea lor, dacă tot şi-au ales acest drum. Ce înseamnă disciplina studiului, libertatea de creaţie, profunzimea şi frumuseţea muzicii, dragostea şi grija de instrument, cum călătoreşti într-un turneu, cum trebuie să trăieşti, să te îndrăgosteşti şi...multe, multe, altele.

La această întâlnire n-a venit singur, ci alături de fiul său. Tatăl i-a transmis mai departe tot ce ştia el. Iar fiul este, de bună seamă, un privilegiat. Ca şi noi astăzi, ascultându-i pe amândoi interpretând atât de sensibil fragmente din creaţia lui Nikolai Rimski-Korsakov, Antonio Vivaldi, Jean-Baptiste Barriere şi un ’’Tango’’ de Friedrich Zehm.

Mulţumim, Marin Cazacu, încă o dată, pentru bucuria pe care ne-o faci, nouă, tuturor!

O ediţie a emisiunii Mic Dejun cu un Campion pe care o puteţi urmări la TVR2, sâmbătă 18 aprilie 2020 de la ora 10:00.

Ileana Ploscaru Panait

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

 • 20:52
  Live stadion
  Transmisiune directă
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  Fotbal * * Serbia-Elveţia Transmisiune directă-Stadion Ras Abu Aboud Comentator: Emil Hossu Producător : Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 23:10
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 23:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 00:00
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 00:05
  Reţeaua de idoli
  redifuzare *Gheorghe Hagi Producător: Irina Păcurariu
 • 01:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Ghana-Uruguay Comentator: Cristian Mândru Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 17.00
 • 02:50
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Redactor: Gabriela Onea