loader
Foto

Muzică la două violoncele, la "Mic dejun cu un campion"

Pe 18 aprilie de la ora 10.00, la TVR2, Daniela Zeca Buzura a stat de vorbă cu Marin Cazacu despre sonorități muzicale.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

L-am ascultat nu o dată pe Marin Cazacu. Are o dezinvoltură pe scenă care l-ar face invidios pe orice actor de improvizaţie.

Diferenţa este că Marin Cazacu nu improvizează niciodată. Nu-şi permite. Pentru că el interpretează, ceea ce se numeşte ’’muzică grea’’. Şi totuşi, nimic mai fals.

E adevărat că nu te duci la Ateneu să asculţi oareşce. Dar felul în care o face invitatul de sâmbătă, 18 aprilie, la Cafe Verona, este o lecţie. A unei performanţe profesionale şi interpretative de excepţie, a faptului că deţine un instrument de aur, cu o sonoritate unică şi că îi place Muzica. Atât de mult, încât a devenit o raţiune de a fi. Şi acesta cred că este profilul unui artist mare, a unui Maestru.

(w882) Marin Caza

Dar, dincolo de aceasta, este şi un profesor cum rareori mai poţi întâlni. Iubeşte copiii într-atât, încât i-a crescut pe toţi studenţii săi ca pe propriii fii. Şi le-a mai făcut şi o jucărie fermecată. Alături de Cristian Mandeal (apropos, La Mulţi ani!, dirijorul Cristian Mandeal împlineşte pe 18 aprilie, 74 de ani) a creat Orchestra Naţională de Tineret cu care colindă ţara...lumea. El le-a arătat care este misiunea lor, dacă tot şi-au ales acest drum. Ce înseamnă disciplina studiului, libertatea de creaţie, profunzimea şi frumuseţea muzicii, dragostea şi grija de instrument, cum călătoreşti într-un turneu, cum trebuie să trăieşti, să te îndrăgosteşti şi...multe, multe, altele.

La această întâlnire n-a venit singur, ci alături de fiul său. Tatăl i-a transmis mai departe tot ce ştia el. Iar fiul este, de bună seamă, un privilegiat. Ca şi noi astăzi, ascultându-i pe amândoi interpretând atât de sensibil fragmente din creaţia lui Nikolai Rimski-Korsakov, Antonio Vivaldi, Jean-Baptiste Barriere şi un ’’Tango’’ de Friedrich Zehm.

Mulţumim, Marin Cazacu, încă o dată, pentru bucuria pe care ne-o faci, nouă, tuturor!

O ediţie a emisiunii Mic Dejun cu un Campion pe care o puteţi urmări la TVR2, sâmbătă 18 aprilie 2020 de la ora 10:00.

Ileana Ploscaru Panait

Foto: Dănuț Cristișor, TVR

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2