loader
Foto

Galerie foto

„Moromeţii”, frescă a familiei țărănești, la TVR Internațional și TVR Cultural

Am văzut „Moromeții” 1 și 2, în regia lui Stere Gulea, la „Noaptea albă a filmului românesc”, în 2 martie, de la ora 22.10 și 00.25, la TVR Internațional și TVR Cultural.

 

Filmul românesc la TVRi

Ecranizare din 1988 a romanului omonim al lui Marin Preda, „Moromeții 1” spune povestea destrămării unei familii țărănești tradiționale pe fondul unor mutații sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului XX, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ține împreună pe toți membrii familiei și a nu-şi vinde din pământ.

Copilul, tânărul și poate chiar omul matur Marin Preda a trăit o dramă tipică pentru generația sa. De la 10 ani își dorește să nu mai fie țăran.

„Moromeţii” a fost turnat în alb şi negru, cu secvenţe de referinţă pentru cinematografia românească. Alegerea regizorului Stere Gulea a fost susţinută artistic de operatorul Vivi Drăgan Vasile, în timp ce filmul nu ar fi devenit ceea ce este fără costumele perfect integrate în cadru şi poveste, alese şi semnate de Svetlana Mihăilescu.

(w882)

Fiecare secvenţă din film pare să aibă o desfăşurare, un punct culminant şi o morală proprii. Ecranizarea nu ocoleşte, ba chiar ilustrează scolastic marile scene din roman: cine îşi poate imagina acum, citind cartea lui Marin Preda, altfel decât în film, scena tăierii salcâmului ori momentul fugii de acasă a băieţilor celor mari ai lui Ilie Moromete?

Distribuția este una de excepție: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Florin Zamfirescu, Teodora Mareș, Emilia Popescu, Constantin Chiriac, Ilie Gheorghe, Radu Amzulescu, Marius Badea.

În 2018 a apărut filmul „Moromeţii 2”, cu Horaţiu Mălăele şi Dana Dogaru în rolurile principale, regizat tot de Stere Gulea.

(w882)

Filmul continuă povestea familiei Moromete, din satul din Câmpia Dunării, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Perioada istorică este marcată de instalarea comunismului în România, iar povestea se construieşte în jurul mezinului familiei, Niculae.

Ilie Moromete și fiul său cel mai mic văd lucrurile diferit, prilej permanent de conflict între ei. Obsesia pentru pământ a lui Moromete a rămas intactă, iar totul se învîrte în jurul muncii câmpului. Pentru supraviețuire, este nevoie de porumb şi de grâu. Familia se adaptează greu la condițiile de după Al Doilea Război Mondial. Niculae a făcut deja trei clase de liceu, dar s-a oprit înainte de ultimul an, din motive financiare.

Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Diferențele se şterg într-un mod forțat și violent. Niculae Moromete este cel care va scrie mai târziu despre vremurile noi și cele vechi.

(w882)

Scenariul: adaptarea celui de-al doilea volum al romanului „Moromeții”, a romanului „Viața ca o pradă” și a publicisticii lui Marin Preda.

(w882)

Distribuţia: Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Paul Ipate, Marian Adochiței, Andreea Bibiri, Anca Androne, Iosif Paștina, Ioana Bugarin, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru.

8 premii şi 5 nominalizări la Premiile Gopo. Premiul „Tânără speranţă” - Iosif Paștina (pentru rolul lui Niculae)

(w882)

Pe 27.09.2024 este programată premiera în România pentru Moromeții 3”. Filmul continuă povestea lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, care devine în anii '50 un tânăr scriitor apreciat care își trăiește viața și poveștile complicate de amor într-o atmosferă încărcată, viciată de suspiciune. Regulile ideologice sunt stricte, scriitorii sunt chemați să susțină linia partidului, să scrie despre avantajele și bunăstarea noii lumi. Niculae e pus în fața unei alegeri: dacă e parte din sistem va fi răsplătit dar dacă nu, poate plăti cu libertatea și va fi tras pe linie moartă, relatează Cinemagia.


(w882)

 

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.9

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2