loader
Foto

Mitul Song, la un an de la renaşterea teveristă

În martie 2014,  Song se reunea în platourile TVR după mai bine de două decenii. Sâmbătă, 23 mai, la „Mituri muzicale româneşti” am sărbătorit renaşterea grupului într-o ediţie specială, alături de Anca Ţurcaşiu şi Daniel Jinga. De la 17:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Tiberiu Soare
MITURI MUZICALE ROMÂNEŞTI

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

La început, Ioan Luchian Mihalea, zis Oanţă, a înfiinţat un cor cu patru colegi, studenţi la Conservatorul bucureştean. Grupul Song a continuat să fiinţeze, cu din ce în ce mai mulţi membri, la Facultatea de limbi germanice. Din 1977, dublându-şi numărul de componenţi cu studenţi din mai toate facultăţile capitalei, corul devine ansamblul reprezentativ al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.

Cei 50 de membri descoperiseră un alt mod de viaţă, venind aproape zilnic la repetiţii, înregistrând împreună, mergând să cânte în spectacole, turnee, vacanţe… Maniera proprie de interpretare a impus trupa de la primele apariţii publice – o explozie de tinereţe, prospeţime, căldură, sinceritate, expresivitate.

În condiţiile în care folclorul, pe de o parte, şi muzica corală, pe de altă parte, fuseseră confiscate de doctrina culturală comunistă, Ioan Luchian Mihalea păstrase Song, cu toate riscurile, ca o oază în deşertul ideologic, apropiind cântecele adaptate de omul simplu şi câştigând astfel o popularitate nemaivăzută.

Şapte premii ale Festivalului Naţional al Artei Studenţeşti, premii I pe ţară la primele două ediţii ale Cântării României, peste 600 de spectacole în ţară şi în străinătate. Apariţii în spectacole de teatru, corul de copii Mini-Song şi cvintetul Luchian, numeroase emisiuni radio-tv. Ultimul concert – prevăzut să încheie activitatea Song în decembrie ’93 – nu l-a mai avut pe scenă pe mentor, dispărut în condiţii tragice.

Însă spiritul lui Oanţă e viu şi astăzi. Învăţase tinereţea perpetuă, alături de cele câteva sute de membri trecuţi prin grup în cei 20 de ani de activitate ai Song-ului. Un cântec fără graniţe de limbă, tradus pe înţelesul tuturor de Ioan Luchian Mihalea. Şi poate aşa vom fi înţeles că suntem veşnici, cum suna finalul filmului TVR „Astfel”, compus de Vasile Şirli pe versurile lui Marin Sorescu.

Că este aşa a încercat să demonstreze şi ediţia emisiunii TVR 2 „Mituri muzicale româneşti” de sâmbătă 23 mai, ora 17:00, realizată de Carmen Movileanu, aceeaşi care la 1 martie 2014 a readus Song-ul în platourile Televiziunii Române după mai bine de două decenii. Nicio coincidenţă nici în participarea Ancăi Ţurcaşiu în calitate de susţinător al mitului, moderator în urmă cu un an. Dirijor al cântecului fără vârstă – Daniel Jinga.

***

Foto arhiva: Emilian Urse

Despre emisiune:

În fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, dirijorul Tiberiu Soare – moderatorul emisiunii – pune sub semnul dezbaterii câte un mit muzical, iar invitatul din platou va juca rolul de „susţinător” al mitului.  Discuţia va fi documentată de filme la temă, de declaraţii inedite ale fanilor... dar şi de „distrugătorul de mituri” al ediției. Echipa noii emisiuni de pe TVR 2 este formată din realizatorii Doru Ionescu, Nicu Cosma, Carmen Movileanu, Valentina Băinţan, Cristi Păunescu, Mihai Răzuş, dar şi regizorul Radu Mardari.


Prin „Mituri muzicale româneşti”, Televiziunea Română poate să îşi facă un titlu de glorie „realizând o serie de emisiuni dedicate acestor ambasadori ai muzicii româneşti, valorificând astfel materialele de arhivă”, spune Daniela Mitache, producătoarea TVR a emisiunii.

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Moldova

Gatim romaneste

* Ianîie din carne de pasăre gătită de Tanti Masha.

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2