loader
Foto

Galerie foto

„Un filosof nu e rupt de lume, e conectat la tot ce se întâmplă în jurul lui” | VIDEO

V-am propus să revedeți la TVR2, pe 13 februarie, de la ora 10:00, ediția emisiunii „Mic dejun cu un campion” în care invitat a fost Mircea Dumitru, filosof şi logician, profesor universitar și rectorul Universităţii Bucureşti.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Cu pasiunea și convingere unui dascăl cu mulţi ani la catedră, Mircea Dumitru se numără printre foarte puţini români cărora li s-au publicat cărţile la prestigioasa editură Oxford University Press.

’’Există o tensiune conceptuală care face ca încercarea de a da o explicaţie unitară minţii şi lumii fizice să fie una dintre cele mai persistente şi deconcertante enigme’’, scrie logicianul Mircea Dumitru. Absolvent de muzică – a studiat vioara la Liceul ’’Dinu Lipatti’’ din Bucureşti - și pasionat de matematică, Mircea Dumitru a ajuns în cele din urmă un distins filosof, logician şi profesor, rector pentru două mandate al Universităţii bucureştene, cu o reputaţie recunoscută la nivel internaţional. Se numără printre foarte puţini români cărora li s-au publicat cărţile la prestigioasa editură Oxford University Press.

(w882)

’’Ideile m-au motivat întotdeauna’’ mărturiseşte Mircea Dumitru, filozoful care priveşte experienţele prin care a fost nevoit să treacă ca pe nişte etape necesare: ’’Fiecare salt m-a ajutat’’, mărturiseşte el. Această bună înţelegere şi perspectivă obiectivă le-a deprins din studiul solicitant şi perseverent al muzicii, din perspectiva solistului solitar dar şi a orchestrei acompaniatoare, totul printr-un efort colectiv al disciplinei care avea să-i servească ca mod de abordare întreaga viaţă.

’’Important e ţelul fiecăruia. Fiecare exersează şi performează individual. Dar când dirijorul ridică bagheta, coordonarea trebuie să fie perfectă. Nu există succes personal, în afara celorlalţi. Într-o partitură există tensiune, coordonare a gândurilor şi a expresiei. De aceea este importantă studierea muzicii. Iar o echipă, în orice domeniu, chiar şi în politică, trebuie să se comporte ca o orchestră care are un singur scop’’ – Mircea Dumitru.

(w882)

Îi venerează pe clasici, Mozart, Beethoven, Sochstacovici dar nici muzica nouă nu-i este străină. ’’Nu pot trăi în afara muzicii’’. Abilităţile creative, se dezvoltă doar prin exerciţiul imaginaţiei şi sunt necesare nu doar celor care se îndreaptă spre profesiile vocaţionale ci ele trebuie să fie integrate întregului ciclu educaţional. Nu trebuie de fel excluse sau marginalizate. Ele dezvoltă aptitudini, inteligenţa emoţională determinând o viziune creativă, generală chiar dacă individul respectiv se îndreaptă apoi spre matematică, chimie, medicină sau filozofie’’. Sunt principii educaţionale pe care le-a susţinut, alături de alte reforme şi în scurtul mandat de ministru de resort şi în perioada celor două mandate de rector al Universităţii din Bucureşti – alături de multe alte proiecte care au pus universitatea bucureşteană în rândul celor mai prestigioase unităţi de învăţământ europene.

CV-ul său este impresionant: preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică (2011 - 2014), membru corespondent al Academiei Române (din 2014), membru al Academia Europaea (din 2019), preşedintele Institutului Internaţional de Filosofie (din 2017), preşedintele Asociaţiei Universităţilor Balcanice (din 2019), ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (iulie 2016-ianuarie 2017). Profesor – invitat la universităţi din Statele Unite, China, Franţa, România.

Mircea Dumitru vorbeşte cu convingere şi pasiunea unui dascăl cu mulţi ani la catedră, cu o deschidere şi o înţelegere care vin din experinţa de profesor-invitat în mari centre universitare din lume, de la Statele Unite, la China şi Europa.

Ce a însemnat pandemia pentru academicianul şi profesorul Mircea Dumitru? La fel ca pentru cei mai mulţi, o încetinire a ritmului, o reflecţie, o prioritizare, o recuperare a timpului alături de familie, răgazul de a scrie şi de a asculta muzică, noi proiecte.

Comunică mai mult prin reţele. ’’On-line-ul poate fi un instrument de comunicare eficient. Da, e mai artificial, dar te pune la curent repede cu toate informaţiile’’ spune Mircea Dumitru, un partener de discuţie cu farmec şi distincţie, alături de Daniela Zeca Buzura, amfitrionul emisiunii Mic Dejun cu un Campion.

(w882)

Portret de artist: YVONNE HASAN

Yvonne Hasan (1925 – 2016), este o artistă nemeritat de puţin cunoscută publicului. Formarea sa artistică a început în perioada interbelică prin frecventarea cursurilor Școlii lui Maxy, un intelectual cosmopolit, conectat la curentul modernismului european.

A fost profesoară de istoria artei la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București unde a activat între 1956 și 1982. Ca teoreticiană a artei ea este autoarea unei cărţi remarcabile: „Paul Klee și pictura modernă” şi a mai multor studii despre avangarda românească, despre Maxy, Victor Brauner, care au apărut în 1966-1967.

Adrian Buga, curatorul retrospectivei de la Muzeul Național de Artă Contemporană şi al celei care a fost inaugurată recent la Accademia din Romania aprecia că: “Yvonne Hassan este interesată de o viziune „sinoptică” – manifestatǎ în pictura sa printr-un colaj de elemente diverse: bucăţi de lemn, ambalaje de săpun, plicuri de corespondenţă folosite, materiale textile rupte de timp; iar în tapiseriile sale, tradiţia întâlneşte formele expresioniste... Creator, profesor și teoretician al artei: toate se unesc pentru a alcătui profilul unei artiste care merită o atenţie deosebită şi a cǎrei personalitate şi profil cultural sunt minimalizate dacǎ nu sunt privite în ansamblu’’.

Fiul său, regizorul Alexandru Solomon, face o mărturisire emoţionantă: “Avea un soi de onestitate crudă, nu suporta minciuna, spunea lucrurile fără niciun fel de menajament. Era un cap limpede, dublat de un soi de creativitate tenace. Iar asta se vede și în ce a lucrat ca artistă, fiindcă nu s-a ţinut niciodată după mode”.

Recomandare de lectură din raftul Librăriei Cărtureşti: Invitaţia adresată prof. Univ. Dr. Mircea Dumitru a fost prilejuită şi de publicarea lucrării sale, ’’Lumi ale gândirii. Zece eseuri logico - metafizice’’, apărută în 2019 la Editura Polirom, Colecţia Plural, o carte în a cărei prezentare Andrei Pleşu nota: ’’Mircea Dumitru reprezintă în România, o parcelă a gândirii contemporane, mai puţin frecventată de marele public, fie el şi interesat de ’metafizică’. Cititorul... va descoperi voluptăţi filozofice noi, rezultate din degustarea rigorii, a construcţiei logice, a unei interogaţii despre sens de altă coloratură decât aceea a gândirii speculative tradiţionale’’.

9:30 Fără prejudecăţi

Redifuzare

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

* Colegul nostru Mihai Arsenie deschide editia de astazi cu un interviu cu Elena Nicolae despre proiectul "Terapie pentru viitor. Intensiva!". Discutam apoi cu doamna Csilla Balogh, fondatoarea Asociației de călărie terapeutică Hip-Tep din Leorinț, judetul Alba

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

10:00 Mic dejun cu un campion

Redifuzare

* Invitat: Cassian Maria Spiridon -poet, eseist, critic literar, jurnalist de presă scrisă şi televiziune şi, de 30 de ani, director al revistei ’’Convorbiri literare’’ Filiala Iaşi, membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2009 este şi preşedinte al Filialei Iaşi) ’’Poezia este emoţie pură. Este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul’’. Cassian Maria Spiridon a ales să fie un om onest, discret, eficient, dedicat vocaţiei sale de intelectual. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de când a fost ales în unanimitate ca director al revistei ’’Convorbiri literare’’ de la Iaşi. O publicaţie de renume care poate intimida prin notorietate, la care au publicat cei mai importanţi scriitori şi critici literari din istoria României. Tocmai de aceea, asumatea acestui rol, nu l-a speriat pe Cassian Maria Spiridon (din latinescul cassios, însemnând ’’neînfricatul’’) ci, dimpotrivă, i-a insuflat nu doar un cult al responsabilităţii dar şi al continuităţii. Volumele de poezie scrise de Cassian Maria Spiridon sunt traduse în peste 20 de limbi. În cariera sa a primit peste 25 de premii, diplome, distincţii şi brevete relevante printre care amintim doar Premiul ’’Mihai Eminescu’’ acordat de Academia Română, două premii ale Uniunii Scriitorilor pentru Eseu, Premiul Internaţional de Poezie acordat în 2018 în cadrul Festivalului de Poezie Li Bai-Du Fu de la Tianshui/China şi Ordinul ’’Meritul Cultural’’ în grad de ofiţer, acordat în 2004 de preşedinţia României. Petrecem împreună o dimineaţă sub semnul celei mai elevate forme de frumuseţe: Poezia. Rostiri, mărturisiri, recitări şi... bucuria împărtăşită de Cassian Maria Spiridon în compania Danielei Zeca Buzura, cu toţi prietenii noştri fideli care, suntem convinşi, nu vor fi dezamăgiţi. Ca de obicei, sâmbătă dimineaţă la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la aceeaşi oră, la TVRCultural.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

 
Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Confruntări pline de emoţii, umor şi voie bună, la ”Drag de România mea!”

Duminică, 28 iulie, de la ora 15:00, la TVR 2, vă invităm să revedeţi o ediţie ”Drag de România mea!” cu provocări îndrăzneţe.​

Încep Jocurile Olimpice. TVR, “official broadcaster” Paris 2024

În perioada 26 iulie – 11 august, Televiziunea Română transmite în direct 280 de ore de la cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului, ...

 

#tvr2