loader

Mircea Baniciu, un altfel de arhitect al muzicii româneşti

Sâmbătă, 3 septembrie, ați urmărit o ediţie de colecţie din ultimul sezon al Mic dejunului cu un campion. Invitatul Danielei Zeca Buzura este Mircea Baniciu. De la 9:30, la TVR 2 şi de la 13:00, la TVR HD.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

„Mărturisesc, nu ştiam că Mircea Baniciu este de formaţie arhitect. Dar, dacă mă gândesc mai bine, se pare că arhitecţii sunt la fel de talentaţi şi ca muzicieni. Un exemplu în acest sens fiind alt celebru coleg al său, Alexandru Andrieş. Două personalităţi care demonstrează cu asupra de măsură că acolo unde este simţ artistic şi un filon interior puternic şi bogat, prin imaginaţie, cultură, sensibilitate şi trăire autentică, ARTA se scrie cu majuscule. Aşa este şi pentru Mircea Baniciu, un exemplu de valoroare şi longevitate artistică, la fel de seducător şi astăzi ca şi la debut”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii Mic dejun cu un campion.

Mircea Baniciu, un senior al rock-ului românesc repune în drepturi una dintre cele mai frumoase experienţe muzicale: rock-ul. Aceasta este premisa de la care am adresat invitaţia solistului şi compozitorului Mircea Baniciu pentru a ne fi oaspete în spaţiul familiar de la Cafe Verona.

Invitaţia, nu s-a datorat însă unei conjuncturi. „Încă de la începutul celui de-al doilea sezon, pe care l-am deschis cu Ovidiu Lipan Ţăndărică, ne-am propus să-l încheiem în aceiaşi „cheie” muzicală, cu Mircea Baniciu”, adaugă Ileana Ploscaru Panait. Şi unul, şi celălalt, au fost membrii Phoenix-ului, una dintre cele mai celebre trupe de rock de la noi. O formaţie emblematică nu numai pentru tinerii anilor ’70, ci şi pentru cei de astăzi, care descoperă o emblemă a creaţiei muzicale originale, cum a fost Phoenix-ul.

Argumentul le-a fost întotdeauna valoarea, chiar dacă meandrele vieţii i-a despărţit, iar uneori chiar i-a învrăjbit pe membrii trupei. Destinul fiecăruia constituie o lectură interesantă pentru telespectatorul de astăzi. Să priveşti un fenomen precum Phoenix-ul prin lentila personală a fiecărui muzician al trupei, a constituit, fără îndoială o provocare din care am avut de câştigat nu o imagine livrată de un album sau altul, ci una rezultată dintr-o multitudine de secvenţe care evocă experienţe trăite şi asumate de fiecare, foarte diferit.

Întâlnirea cu Mircea Baniciu a fost o descoperire mai mult decât agreabilă. Am cunoscut un om foarte comunicativ, cu şarm, cu talentul de a fi spontan şi onest, cu distincţia propriei măsuri, cu preţuirea pe care i-a dat-o dintotdeauna prietenia autentică, cu nuanţele sale de dezamăgire, cu poftă de viaţă şi de cântat.

Pentru Mircea Baniciu, muzica nu a fost niciodată doar un hobby. A fost o pasiune, o poveste frumoasă în care artistul a jucat întotdeauna rolul de Făt-Frumos. Vocea sa s-a identificat cu un repertoriu care se cântă în continuare cu un succes la fel de mare. Asta înseamnă că cei care-l ascultă se recunosc în cântecele sale. Că au mesaj şi substanţă. Că fredonându-le, poţi iubi, poţi visa, poţi lăcrima. Iar Mircea Baniciu, deşi anii au trecut, chiar a rămas acel tânăr sensibil şi iubit de public, pentru sinceritatea totală cu care îşi trăieşte muzica.

Ediția a fost difuzată, în premieră, în ianuarie 2016 şi este disponibilă online pe TVR+.

***

Mic dejun cu un campion:

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

17:00 Istoriile orasului

*Parcelarea fabrica de chibrituri

Producător: Raluca Bibiri

17:30 România... în bucate

Sezon Nou

TVR Timişoara

* Sarea în bucate

* În comunitatea bulgarilor de la Dudestii Vechi, judetul Timis,e mare vânzoleală căci oamenii ne-au invitat să sărbătorim împreună una dintre cele mai importante traditii de peste an, tăiatul porcului după obiceiul străbun cu pârlit de paie si descântat cu răchie fiartă de struguri. De-o parte, femeile frământă aluatul pentru gogosile cu care se îmbie oamenii de dimineată, iar de cealaltă parte, bărbatii drămuiesc fiecare bucată de carne si pregătesc preparatele, în timp ce papricasul fierbe la foc mic pentru amiază. Atmosfera e grozavă căci s-au strâns multi, povestile curg si e multă veselie. Noi culegem retetele de gogosi bulgăresti si sângerete, făcute cu măiestrie de gospodarii comunitătii. Poftiti de vizionati la Sarea în bucate!

Emisiune realizată de TVR Timişoara

Prezentator: Dan Liuţ

Producător: Florin Mihoc

Producator: Alice Saceanu

 
Crăciunul la TVR – emoție, credință și mari întâlniri artistice

Premiere cinematografice, concerte-eveniment, transmisiuni religioase și ediții aniversare de colecție, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, ...

Crăciun de poveste cu Paul Surugiu FUEGO, la TVR 2

Crăciun de poveste cu Paul Surugiu FUEGO, la TVR 2

publicat: joi, 18 decembrie 2025

Ediții speciale „Drag de România mea!” și concertul pop-simfonic „Cântec nesfârșit”, în premieră, de sărbători

"Cap Compas": Varna Frame

publicat: miercuri, 17 decembrie 2025

Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 17:30, la TVR 2, vă invităm să urmăriți ultimul reportaj de călătorie "Cap Compas" din acest sezon.

 

#tvr2