loader

Mircea Baniciu, „arhitectul” muzicii românești

La prima ediție din 2016 a Micului dejun cu un campion a fost invitat pe Mircea Baniciu. Răsfăţul la o cafea bună şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei  Daniela Zeca Buzura , a început la 9:30, pe TVR 2 și TVR+.  

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru câţiva dintre noi, tragedia de la Colectiv a discreditat fenomenul rock. Mircea Baniciu, un senior al rock-ului românesc repune în drepturi una dintre cele mai frumoase experienţe muzicale. Aceasta este premisa de la care am adresat invitaţia solistului şi compozitorului Mircea Baniciu pentru a ne fi oaspete în spaţiul familiar de la Cafe Verona.

Invitaţia, nu s-a datorat însă unei conjuncturi. Încă de la începutul celui de-al doilea sezon, pe care l-am deschis cu Ovidiu Lipan Ţăndărică, ne-am propus să-l încheiem în aceiaşi „cheie” muzicală, cu Mircea Baniciu. Şi unul, şi celălalt, au fost membrii Phoenix-ului, una dintre cele mai celebre trupe de rock de la noi. O formaţie emblematică nu numai pentru tinerii anilor ’70, ci şi pentru cei de astăzi, care descoperă o emblemă a creaţiei muzicale originale, cum a fost Phoenix-ul.

Argumentul le-a fost întotdeauna valoarea, chiar dacă meandrele vieţii i-a despărţit, iar uneori chiar i-a învrăjbit pe membrii trupei. Destinul fiecăruia constituie o lectură interesantă pentru telespectatorul de astăzi. Să priveşti un fenomen precum Phoenix-ul prin lentila personală a fiecărui muzician al trupei, a constituit, fără îndoială o provocare din care am avut de câştigat nu o imagine livrată de un album sau altul, ci una rezultată dintr-o multitudine de secvenţe care evocă experienţe trăite şi asumate de fiecare, foarte diferit.

Întâlnirea cu Mircea Baniciu a fost o descoperire mai mult decât agreabilă. Am cunoscut un om foarte comunicativ, cu şarm, cu talentul de a fi spontan şi onest, cu distincţia propriei măsuri, cu preţuirea pe care i-a dat-o dintotdeauna prietenia autentică, cu nuanţele sale de dezamăgire, cu poftă de viaţă şi de cântat.

„Nu am ştiut până acum faptul că Mircea Baniciu este arhitect. Imediat mi-a venit în minte şi colegul său de breaslă, Alexandru Andrieş, profesor, arhitect şi... muzician. Şi mi-am zis: «Chiar avem o şcoală de arhitectură foarte bună dacă printre aceşti profesionişti, cu o pregătire atât de complexă, găsim nişte muzicieni cu un aşa succes»”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii Mic dejun cu un campion.

Pentru Mircea Baniciu, muzica nu a fost niciodată doar un hobby. A fost o pasiune, o poveste frumoasă în care artistul a jucat întotdeauna rolul de Făt-Frumos. Vocea sa s-a identificat cu un repertoriu care se cântă în continuare cu un succes la fel de mare. Asta înseamnă că cei care-l ascultă se recunosc în cântecele sale. Că au mesaj şi substanţă. Că fredonându-le, poţi iubi, poţi visa, poţi lăcrima. Iar Mircea Baniciu, deşi anii au trecut, chiar a rămas acel tânăr sensibil şi iubit de public, pentru sinceritatea totală cu care îşi trăieşte muzica.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 9 ianuarie, ora 13:00), TVR Internaţional(marţi, 12 ianuarie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 16 ianuarie, ora 9:00)

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii

 

 

 

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1253

Nu mai aveti loc la orasș ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA-Rosia de Izbiceni....un brand....la ea acasă !......

Pe malul drept al Oltului, în Câmpia Romanatilor , fiecare familie

detine cel putin un solar. Majoritatea locuitorilor sunt legumicultori

cu peste 500 de ha de spatii protejate.

În familia Velica,bunicul Mircea, tatăl Mihai si nepotul Toni,toti ingineri în agricultură , detin 3000 metri pătrati de solarii si 25 ha în câmp cu legume , în Compania HORTICOM IMPEX SRL înfiintată din 2009.Mihai cultiva sute de ha cu grâu , rapită, porumb si floarea soarelui.Are acces la irigatii , irigând cam 40% din culturi.În toamna asta a semănat deja grâu si rapită , care arată bine datorită ploilor.

La 15 km de Izbiceni, la Corabia prietenul său Aurelian lucrează 100 ha cultură mare , grâu , rapitä , orz , porumb si floarea soarelui.Śi el are irigatii cam pe 50 % din suprafată , apa fiind furnizată ,ca si la alti fermieri de ANIF cu sprijinul Ministerului Agriculturii.Anul acesta a obtinut 10 tone/ha irigat la porumb.

Aurelian are panouri fotovoltaice , baterii si un pivot pentru irigatii.ȘSi Mihai va avea până la sfârsitul anului aceleasi instalatii. Amândoi speră la un pretț de vânzare mai bun la grâu , actualul pret de 80 de bani fiind prea mic.Cei doi au înteles ca fără subventii si fonduri europene nu ar fi avut rezultatele de azi.

* De la o fermă la...alta , tot în Romanati

Familia Cazacu detine în comuna Osica de Jos aproape 1000de hectare cu cultură mare-a reusit sa semene deja 300 ha cu rapită, 320 ha cu grâu , 100 ha cu orz si 20 ha cu orzoaică. În primăvară va semăna porumb si floarea soarelui.

Ploaie a fost destulă , cam 310 ml /mp. Are utilaje moderne dar mai si închiriază de la o firmä specializată pompe si instalatii de irigat.Anul acesta grâul si rapita au avut recolte bune, rapita chiar 4200kg/ha , acoperind pierderile de la culturile de primăvară.

Tudor este tatal lui Elvis Cazacu care detine în Dobrosloveni ,lângă Caracal o fabrică de mezeluri modernă , preponderent cu carne din România. Acum sunt în pregătire produsele traditionale pentru Sărbătorile de iarnă....de la tobă, piftie tărănească,lebăr, caltabos, cârnati si...,sorici.Acum detine procedee speciale de fierbere si ambalare. A accesat fonduri europene pentru dotări , utilaje si extinderea fabricii de mezeluri.Are 250 de angajati , atat în fabrica dar si în transportul produselor si în magazinele pe care le detin.

Participă: ing. Mihai Velica-fermier com.Izbiceni , jud.Olt

Aurelian Cristuinea-fermier Corabia

Tudor Cazacu-fermier com. Osica de Jos

ing. Viorel Pricoiu-specialist

ing. Ramona Pârvu-director producție fabrică

*Traditii românesti in prepararea cărnii

Eduard lucrează de peste 25 de ani în industria cărnii.A inceput un bussiness din1996 , având acum o unitate de productie în Buftea.Toată carnea folosită este de la ferme din România , foarte apropiate de Buftea este proaspătă , intrând imediat la procesare.Pe lângă porc ,procesează si cane de vită , oaie , pasare , vânat , la Mircea Mäcelaru , brandul firmei. Se folosesc numai ingrediente naturale pe care le cumpara direct din piată de la surse sigure ( ceapă, usturoi , legume si condimente BIO ). Tine prea mult la calitate, nu creste pretul decât să-si acopere achizitiile. Si-a fidelizat clientii si le multumeste celor 170 de angajati , fiind ca o mare familie. Acum are o retea proprie de magazine ,un,,,restaurant din câmp ,,, unde vinde produse clasice , traditionale-mici ,cârnati , slanină , salamuri iar in preajma Sarbatorilor cârnati de casă cu usturoi , sorici , slaninută fiartă si afumatä si jumări.

Participă: dr. ing. Eduard Pavel-director Complex Buftea

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

*BOF *Emoţia drilurilor... spectacolul capturilor...

*O nouă expediţie marca „Pescar hoinar”... de data aceasta, vă invităm alături de noi într-o călătorie, în care vom retrăi cele mai incitante întâmplări pescăreşti din ultimele peregrinări pe maluri de ape-cele mai spectaculoase driluri, finalizate cu capturi demne de visul oricărui pescar-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
Crăciunul la TVR – emoție, credință și mari întâlniri artistice

Premiere cinematografice, concerte-eveniment, transmisiuni religioase și ediții aniversare de colecție, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, ...

Crăciun de poveste cu Paul Surugiu FUEGO, la TVR 2

Crăciun de poveste cu Paul Surugiu FUEGO, la TVR 2

publicat: joi, 18 decembrie 2025

Ediții speciale „Drag de România mea!” și concertul pop-simfonic „Cântec nesfârșit”, în premieră, de sărbători

"Cap Compas": Varna Frame

publicat: miercuri, 17 decembrie 2025

Sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 17:30, la TVR 2, vă invităm să urmăriți ultimul reportaj de călătorie "Cap Compas" din acest sezon.

 

#tvr2