loader

Mircea Baniciu, „arhitectul” muzicii românești

La prima ediție din 2016 a Micului dejun cu un campion a fost invitat pe Mircea Baniciu. Răsfăţul la o cafea bună şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei  Daniela Zeca Buzura , a început la 9:30, pe TVR 2 și TVR+.  

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pentru câţiva dintre noi, tragedia de la Colectiv a discreditat fenomenul rock. Mircea Baniciu, un senior al rock-ului românesc repune în drepturi una dintre cele mai frumoase experienţe muzicale. Aceasta este premisa de la care am adresat invitaţia solistului şi compozitorului Mircea Baniciu pentru a ne fi oaspete în spaţiul familiar de la Cafe Verona.

Invitaţia, nu s-a datorat însă unei conjuncturi. Încă de la începutul celui de-al doilea sezon, pe care l-am deschis cu Ovidiu Lipan Ţăndărică, ne-am propus să-l încheiem în aceiaşi „cheie” muzicală, cu Mircea Baniciu. Şi unul, şi celălalt, au fost membrii Phoenix-ului, una dintre cele mai celebre trupe de rock de la noi. O formaţie emblematică nu numai pentru tinerii anilor ’70, ci şi pentru cei de astăzi, care descoperă o emblemă a creaţiei muzicale originale, cum a fost Phoenix-ul.

Argumentul le-a fost întotdeauna valoarea, chiar dacă meandrele vieţii i-a despărţit, iar uneori chiar i-a învrăjbit pe membrii trupei. Destinul fiecăruia constituie o lectură interesantă pentru telespectatorul de astăzi. Să priveşti un fenomen precum Phoenix-ul prin lentila personală a fiecărui muzician al trupei, a constituit, fără îndoială o provocare din care am avut de câştigat nu o imagine livrată de un album sau altul, ci una rezultată dintr-o multitudine de secvenţe care evocă experienţe trăite şi asumate de fiecare, foarte diferit.

Întâlnirea cu Mircea Baniciu a fost o descoperire mai mult decât agreabilă. Am cunoscut un om foarte comunicativ, cu şarm, cu talentul de a fi spontan şi onest, cu distincţia propriei măsuri, cu preţuirea pe care i-a dat-o dintotdeauna prietenia autentică, cu nuanţele sale de dezamăgire, cu poftă de viaţă şi de cântat.

„Nu am ştiut până acum faptul că Mircea Baniciu este arhitect. Imediat mi-a venit în minte şi colegul său de breaslă, Alexandru Andrieş, profesor, arhitect şi... muzician. Şi mi-am zis: «Chiar avem o şcoală de arhitectură foarte bună dacă printre aceşti profesionişti, cu o pregătire atât de complexă, găsim nişte muzicieni cu un aşa succes»”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii Mic dejun cu un campion.

Pentru Mircea Baniciu, muzica nu a fost niciodată doar un hobby. A fost o pasiune, o poveste frumoasă în care artistul a jucat întotdeauna rolul de Făt-Frumos. Vocea sa s-a identificat cu un repertoriu care se cântă în continuare cu un succes la fel de mare. Asta înseamnă că cei care-l ascultă se recunosc în cântecele sale. Că au mesaj şi substanţă. Că fredonându-le, poţi iubi, poţi visa, poţi lăcrima. Iar Mircea Baniciu, deşi anii au trecut, chiar a rămas acel tânăr sensibil şi iubit de public, pentru sinceritatea totală cu care îşi trăieşte muzica.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 9 ianuarie, ora 13:00), TVR Internaţional(marţi, 12 ianuarie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 16 ianuarie, ora 9:00)

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii

 

 

 

8:00 Repere sacre

Duminica a treia din Advent Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Ciprian Dumea Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti ATENTIE: POSIBILE PRELUNGIRI

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1252

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

UNDEVA ÎN ROMÂNIA-Este important să stii ce să ceri noilor tehnologii ,

Pe malul stâng al Dunării.....pe malul bratului Borcea , un foarte tânăr manager al unei ferme vegetale de 3200 de ha performează în tot ceea ce întreprinde. A preluat ferma de la părinti care se întinde acum pe raza a 4 localităti cultivând doar cereale-grâu , orz , rapită , porumb si floarea soarelui ,cu rezultate bune , chiar foarte bune la orz si la grâu.Acum în toamnă a semănat 900 ha la orz șsi 850 ha cu grâu.A avut recolte bune si la rapită dar si la cele 700 ha cu floarea soarelui șsi 350 de ha cu porumb.

Recoltele au fost bune pentru că are 1200 de ha irigate.A prins preturi bune la vânzare dar va păstra 70-80 %din productia de grâu în baza de stocare cu silozuri de 4000 de tone în Unirea având si alte silozuri în alte zone până la 13.000de tone.Detine si un F.N.C. care procesează 5 t/h , în total 150.000 t/anual. El a fost finalizat în 2020 si este complet mecanizat si automatizat si în care lucrează doar doi oameni.Produce furaje de foarte bună calitate.În primul an tot ceea ce a produs si vândut de la F.N.C. a

investit în îngrăsăminte.Din 2014 a făcut investitii în irigatii iar în 2016 a devenit presedinte al O.U.A.I. Unirea ,cu care a accesat două proiecte europene de 2 milioane de euro sută la sută nerambursabile.

Ferma lui detine utilaje performante , o autopropulsată ,o semănătoare , tractoare , toate ghidate prin G.P.S.Detine si Software-uri de management agricol.Dar mândria lui este sistemul de irigatii cu retea de senzori care măsoară umiditatea din sol.Detine si drone folosite folosite pe partea de fito-sanitare....si camioane de transport pentru cereale. Născut pe 2 decembrie 1990 el a reusit să facă Facultatea de Admistrare a afacerilor în limba englezä urmată de un master în contabilitate la A.S.E. Bucuresti.A urmat ulterior si Facultatea de Agricultură la U.S.A.M.V.Bucuresti. A urmat si cele două programe ale Clubului Fermierilor Români iar din 1 iulie 2025 este si noul presș.al C.F.Ro.Șsi asta nu este tot. Este si primar în comună , la al doilea mandat. Este căsătorit si are doi copii , iar toată familia este implicată în afacerea agricolă.Este activ șsi la Bruxelles apărând interesele producătorilor români.

Participă: ing. Ciprian Andrei Olteanu-manager fermă ALGAP com. Unirea-Călărasi

*IARBA VERDE DE ACASĂ Românul care a adus Spania cu el....acasă !...

După 15 ani de muncă în Spania , Ionel Bondoc , alături de sotie si de fiică au hotărât să revină acasă.Sfătuit si de fostii lui patroni a căutat un loc pentru o investitie importantă care să asigure integrarea productiei

agricole de cca 12 milioane euro în Complexul Unirea legume , care să prelucreze sfecla rosie de la fermierii din zonă si porumbul dulce.A achizitionat fostul C.A.P.Unirea în august 2020. Acum are 5 hale-una nouă si patru reabilitate alaturi de silozuri pentru depozitare.Cultivă si el sfeclă rosie si porumb dulce. În fabrică se lucrează in 3 schimburi , cam 25 de tone/zi , având 70 de angajati care lucrează alaturi de fiica , sotia si ginerele său.Fermierul asigură cu un microbuz transportul la fabrică pentru angajati.

Sfecla adusă cu camionul din câmp se spală , se decojeste ,se fierbe , se sterilizează si , fară nici un conservant ,se pune într-un ambalaj vidat , în pachete de 4-500 g.Linia de ambalare este dublă , una pentru sfecla rosie

si alta pentru porumbul dulce.Are si un opăritor un răcitor pentru porumbul dulce , un cântar si un detector de metale.

Produsele sunt ready-to-eat ( o solutie pentru catering rapid ).Este si viceprimar al comunei.

Participă: Ionel Bondoc-dir. tehnic operatiuni Complex Unirea Legume

com. Unirea , jud. Călărasi

Doina Carabelea-dir. calitate Complex

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 

Revitalizarea zonelor rurale din România reprezintă o provocare complexă a cărei soluționare depinde, în mare măsură, de succesul ...

Celebrări, amintiri şi emoții muzicale la TVR 2!

Celebrări, amintiri şi emoții muzicale la TVR 2!

publicat: joi, 11 decembrie 2025

Sezonul 15 al emisiunii cu "Drag de România mea!" continuă sâmbătă, ora 20:00 şi duminică, ora 15:00 cu o gală dedicată celebrării muzicii şi ...

Joi, 11 decembrie, de la ora 21:05,  urmărim  o nouă ediție "Forța ideilor" la TVR 2.

 

#tvr2