loader
Foto

Mioara Velicu, la „Rețeaua de Idoli”: „Niciodată nu mi-a plăcut să mi se spună vedetă!” | VIDEO

A spus invitata Irinei Păcurariu în ediţia de luni, 5 iunie, de la ora 21:00, la TVR 2. „Sunt un slujitor al folclorului, de care m-am îndrăgostit și care o să fie sufletul meu până o să ajung acolo sus”, adaugă interpreta de muzică populară Mioara Velicu.

 

Irina Păcurariu
Rețeaua de idoli

„Rețeaua de Idoli” a început săptămâna alături de o invitată pe care cei mai mulți dintre telespectatori au văzut-o sau au ascultat-o măcar o dată. E o voce ușor de recunoscut și un om ușor de iubit. Iar mulți îi spun simplu: mama Mioara.

Considerată una dintre cele mai apreciate personalități în galeria purtătorilor de cântec popular moldovenesc, Mioara Velicu, originară din satul Ireasca, comuna Gohor, județul Galați, vine dintr-o familie în care cântecul tradițional era cultivat și respectat.

„În niciun caz nu m-am gândit să ajung unde sunt. Vreau să spun că, nu sunt nici jos, dar nici sus. Sunt la mijloc și cred că este extraordinar de mult să te menții la ora actuală”, spune Mioara Velicu.

La 20 de ani, devine solistă a ansamblului folcloric „Rapsodia Dunării” din Galați și apoi își continuă ascensiunea artistică în cadrul orchestrei „Trandafir de la Moldova” din Bârlad. Drumul său nu se va opri aici. Vocea sa este remarcată, iar Mioara Velicu obține consacrarea pe plan național la unul dintre ansamblurile de primă mărime, „Ciocârlia” din București.

„Ce înseamnă să accepți că poți face carieră fără să fii tratat în mare parte din viață ca vedeta spectacolului, sau cum, aproape ca o răzbunare, devii cu adevărat vedetă după 70 de ani. O doamnă puternică, sinceră, care trăiește din plin bucuria de a fi pe scenă”, spune Irina Păcurariu despre invitata sa de luni 5 iunie, de la ora 21.00, la „Rețeaua de Idoli”.

(w882)

„Niciodată nu mi-a plăcut să mi se spună vedetă. Eu sunt un slujitor al folclorului, de care m-am îndrăgostit și care o să fie sufletul meu până o să ajung acolo sus. Spun că sunt la mijloc pentru că mai am trepte de urcat și mă gândesc că e foarte bine să nu ajungi acolo sus pentru că ar fi căzătura groaznică. Dar dacă mai am ceva de spus publicului care m-a făcut ceea ce sunt, trebuie să vin cu noutăți și trebuie să îl respect, pentru că și el mă respectă”, adaugă Mioara Velicu.

Întâlnirea cu echipa „Rețelei de Idoli” a avut loc într-unul dintre cele mai frumoase locuri, „Muzeul Țăranului Român”. Anul acesta, Mioara Velicu sărbătorește 61 de ani de carieră, iar la „Rețeaua de Idoli”, artista de muzică populară și-a deschis sufletul și a vorbit despre artiștii mari pe care i-a cunoscut și alături de care a cântat pe scenă, dar și despre soțul său, fostul campion olimpic și mondial de lupte greco-romane, Nicolae Martinescu.

„Am învățat foarte multe lucruri de la Benone Sinulescu. El m-a adus în București, la Ansamblul Ciocârlia. I-a plăcut vocea mea și i-a spus șefului ansamblului să mă ia. Ieșise la pensie Angela Moldovan și aveau nevoie de o solistă moldoveancă. Am învățat multe lucruri de la el, dar nu am învățat diplomația. De exemplu, când dădea cineva telefon și îl solicita să vină să cânte, spunea „Stați puțin, că mă sună cineva. Reveniți peste jumătate de oră!”. Și apoi se interesa, își aranja ora, cât să ceară sau când să se ducă. Eu, zic imediat, da, când să vin? Am avut noroc să cunosc și să fiu lângă soliștii foarte mari de muzică populară: Benone Simulescu, Irina Loghin, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca.... am avut modele și mi-a prins extraordinar de bine”, mai spune Mioara Velicu.

Cu un repertoriu bogat, voce frumoasă și cu totul originală prin culoarea sa bogată în rezonanțe grave, Mioara Velicu reușește să dezvăluie un tip de sensibilitate cu totul aparte, atingând toate extremele trăirilor sufletești, de la expresiv sau nostalgic și până la exuberant. Și-a început cariera artistică în 1963, dar și acum agenda sa de spectacole este plină, iar invitațiile curg nu numai din țară, ci și în străinătate. Nu are emoție să meargă orinde în Europa, mai mult, spune cu umor: „Mă plimb cu avioanele ca și cu căruța, acasă la mine...”

(w882)

„Când e vorba de plecare nu știu de nimic. Mă ceartă nepoată-mea și fiică-mea și-mi spun: „Mamă, trebuie să stai acasă, trebuie să stai liniștită. Avem tot ce ne trebuie, ai filmări, ai imprimări...”. Dar nu pot, pentru că dacă nu cânt viața mea va fi mai urâtă. Când o să văd că nu mai pot sau nu-mi mai merge vocea, atunci sunt pregătită pentru a mă retrage!”, spune interpreta de muzică populară, Mioara Velicu, la „Rețeaua de Idoli”.

(w882)

1:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)-R

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.26: Sacro Bosco-Italia

Sacro Bosco, grădină misterioasă din nord est-ul Romei, a fost înfiinţată în anii 1.550 de Vicino Orsini, duce de Bomarzo, care a înfrumuseţat-o permanent până la moartea sa, în 1584.

Ca sursă de inspiraţie a fost folosită civilizaţia etruscă, dar într-un stil care se apropie de manierism, curent apărut la finalul Renaşterii italiene în care erau refuzate regulile tradiţionale de armonie şi de imitare a naturii.

După moartea lui Vicino Orsini, grădina este părăsită timp de peste 350 de ani. A fost redescoperită pe la mijlocul secolului al XX-lea mai ales datorită lui Salvador Dali. Sacro Bosco rămâne şi în zilele noastre o sursă de inspiraţie pentru artişti.

1:35 Hai Hui cu Marina

Marina Almasan pleaca in lume. Se duce ,,hai-hui” pentru a gasi cele mai interesante locuri de vizitat, dar pentru aceasta si-a gasit calauze inspirate: romani care s-au stabilit pe meleaguri straine, s-au adaptat acolo foarte bine si nu si-au uitat, totusi, originea.

Se anunta o emisiune de travel foarte dinamica, atractiva, cu multe wow-uri care va vor tine in fata televizorului fara sa clipiti.

In aceasta editia, Marina poposeste in Anglia, iar Londra va epata, ca de fiecare data, fiind o capitala cu alura imperiala si spectaculoasa.

Prezentator: Marina Almasan

Producator: Marina Almasan

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilicile majore din Roma

Cap compas: Bazilicile majore din Roma

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00 și duminică, 27 aprilie, de la 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o nouă gală a sezonului 14 al emisiunii cu ...

Epoca Brâncovenească: Între transformare, mit și martiriu | VIDEO

Domnia lui Constantin Brâncoveanu, desfășurată între 1688 și 1714, reprezintă un moment crucial în istoria românilor, marcând o epocă distinctă, ...

 

#tvr2