loader
Foto

Galerie foto

„Să faci jurnalism-clovnerie mi se pare blasfemia supremă adusă meseriei”

Sezonul trei al emisiunii „Mic dejun cu un campion” continuă, iar sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 9:30, la TVR 2 şi de la ora 13:00, la TVRHD, ne-am întâlnit cu Mihai Coman, fondatorul Facultăţii de Jurnalism din Bucureşti.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„În doar 25 de ani de la 1989 a construit o instituţie de jurnalism de nivel european, aşa încât toţi tinerii profesionişti ai domeniului se revendică de la ceea ce a rămas drept Şcoala lui Coman”, spune Daniela Zeca Buzura în introducerea întâlnirii de la Cafe Verona cu unul dintre cei mai titraţi profesori universitari de la noi. Iată în puţine, dar esenţiale cuvinte, o scurtă prezentare a ceea ce înseamnă excelenţa invitatului de astăzi de la Mic Dejun, profesorul Mihai Coman, fondatorul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Universitatea Bucureşti.

Ceea ce peste tot în lume însemna un îndelungat exerciţiu, o meserie de risc şi excelenţă, o acomodare eficientă la valorile democratice, la noi, până în 1989 se limita la „notorietatea” Academiei Ştefan Gheorghiu, care scotea pe bandă rulantă activişti deghizaţi în straie de jurnalişti. Cu un condei mai mult sau mai puţin aplicat spre abilitatea scrisului, dar cu siguranţă cu o misiune ideologică ce trebuia satisfăcută în cel mai mic detaliu, oamenii care lucrau în presa epocii – unii dintre ei de o reală valoare – aveau de făcut un compromis asumat.

„Este greu să teoretizezi, şi mai greu este să aplici acele principii pe care le deprinzi în facultate. Pe lângă asta trebuie să ai o solidă cultură generală, talent, spirit de observaţie, rapiditate de reacţie, simţul responsabilităţii, să fii corect, să nu faci compromisuri. Aşa gândeam când am venit eu însumi în televiziune prin anii 2000. Nu ştiam de profesorul Coman dar, nu peste mult timp aveam să-l întâlnesc la lansarea unui manual al dânsului. Daniela Zeca Buzura, profesor la aceeaşi facultate, mă invitase şi pe mine la acest eveniment. Plăcerea a fost la fel de mare de fiecare dată când ne-am mai întâlnit după aceea”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii Mic dejun cu un campion.

1989 a însemnat aşadar, fondarea unei noi facultăţi, a unei curricule universitare competitive, a apariţiei unei serii de lucrări şi cursuri care să satisfacă o arie complexă de cunoştinţe teoretice şi practice. Apărea o piaţă dinamică, ce a explodat imediat după evenimente. Exista deja o inflaţie de ziare de toate orientările, reviste mai vechi şi mai noi şi... o cerere mare pentru jurnalişti capabili să acopere o arie largă de subiecte. Politica acapara ca o febră. Presa polariza interesul publicului. Era o explozie de energii care se cerea satisfăcută.

Pe acest fond propice, Facultatea de Jurnalism a început să formeze specialiştii domeniului. Oameni tineri, foarte activi, dornici de recunoaştere, doreau să se impună cât mai repede, atât în presa scrisă cât şi în audiovizual. Şi au făcut-o. Alături de ei, un om, un pedagog, un vizionar, profesorul Mihai Coman care a pornit de la zero o instituţie de învăţământ de importanţă strategică: jurnalismul profesionist. A crezut cu tărie, încă de la început în proiectul său pe termen lung.

„Atunci a fost speranţa, că dacă creezi o şcoală bună, după expertiza şi modelul facultăţilor occidentale, vom avea o presă de calitate. Şi s-a simțit, la începutul anilor ’90, forţa absolvenţilor noştri, jurnalişti de teren sau creatori de instituţii media”, spune invitatul emisiunii.

Dar, între criza financiară şi criza morală care a cuprins repede societatea românească, jurnalistul instruit a devenit din ce în ce mai apăsat un simplu instrument iar numele mari care se impuseseră începeau să se erodeze. „În momentul de faţă se face prea puţin jurnalism în România şi  mult divertisment jurnalistic”, adaugă el.

Lipsesc din ce în ce mai mult reperele. Este o meserie în care cariera se constrieşte greu şi se demolează foarte uşor. Bonitatea numelui celui care crează un program, care scrie o rubrică, care emite o judecată de valoare valabilă este vânată tocmai pentru că el reprezintă acum un lucru extrem de rar: credibilitatea.

Ori asta este ceea ce profesorul Mihai Coman s-a străduit să cultive în spiritul studenţilor săi de la Facultatea de Jurnalism: verticalitatea, conştiinţa, responsabilitatea. Pot părea cuvinte mari, dar nu sunt. Aceasta este normalitatea. Mai credem în ea?

„... să faci jurnalism-clovnerie mi se pare blasfemia supremă adusă meseriei de jurnalist. Mai există un grup restrâns de jurnalişti care mai fac jurnalism de investigaţii, materiale tip documentar serioase, lucruri care se pot chema jurnalism, dar, din păcate, nu se văd din cauza mucegaiului care a cucerit presa românească” conchide, nu fără o urmă de tristeţe, profesorul de jurnalism.

Dar, proiectele sale nu se opresc aici. Este înarmat pentru o nouă bătălie cu miză tare: un nou proiect pentru şcoală. Şi, atât timp cât încă mai poate combate, bătălia nu este pierdută.

„A venit la emisiune cu acel firesc jovial şi drastic care l-a făcut iubit şi respectat în şcoală. I-am mărturisit că la invitaţia Danielei, am avut ocazia să mă întâlnesc de câteva ori cu studenţii pentru a le împărtăşi câte ceva din «experienţa de teren a unui jurnalist tăbăcit de problemele concrete de care se izbeşte în fiecare moment. Îmi place acel spirit – care se cultivă -  al curiozităţii implicate. Este, dovada unei generaţii care se maturizează cu mult mai repede, dominată de un pragmatism cuceritor, care vrea totul acum, imediat. Şi, aceste aşteptări mi se par justificate”, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

Prof. univ. dr. Mihai Coman este fondator al Facultăţii de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării şi Decan FJSC, Departamentul de Jurnalism, FJSC şi Centrul de cercetare SPARTA, Doctor în Filologie (Universitatea din Bucureşti, 1985), absolvent al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti, 1976.

Autor de cărţi, studii şi manuale prof. univ. dr. Mihai Coman este şi primul coordonator de doctorat în ştiintele comunicării din România, creator şi coordonator al colecţiei Media a Editurii Polirom. Este distins cu înaltul titlu de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanţa pentru contribuţii remarcabile aduse în domeniul Ştiinţelor  Comunicării. Prof. univ. Mihai Coman este o personalitate marcantă a comunității academice din România, cu contribuții recunoscute la nivel internațional.

Sursa: KamiKaze, ’’ Nu avem repere în presa românească. Nu a mai rămas nimic’’, autor Alexandru Căutiş, 31 iulie 2014 şi ’’Observator de Contanţa’’, 3 martie 2015


***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 30 aprilie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 3 mai,  ora 16:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 7 mai, ora 9:00)

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

 

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Moldova

Gatim romaneste

* Ianîie din carne de pasăre gătită de Tanti Masha.

Prezintă Betty Turculeț

Producător Luminita Popa

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

Emisiune realizată de TVR Moldova

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2