loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... o ediţie cu Ion Vianu – medic psihiatru, jurnalist, scriitor

Echipa emisiunii "Mic Dejun cu un Campion" ne prilejuieşte întâlnirea cu un reputat medic psihiatru român care a făcut carieră în Elveţia şi, în egală măsură, un scriitor valoros: Ion Vianu. Revedem ediţia la TVR2, TVRi şi TVR MOLDOVA.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ion Vianu, fiul filozofului, profesorului, criticului şi esteticianului Tudor Vianu a decis în anii 1977 că disidenţa sa nu poate avea obiect în România şi a decis să emigreze. Experienţa românească în domeniul psihiatric şi felul în care această specialitate atât de complexă poate deveni un instrument de constrângere l-au determinat să se implice activ pe plan internaţional în domeniul apărării drepturilor omului în psihiatrie.

(w882)

A profesat ca medic într-o specialitate ce la noi devenise chiar un instrument de represiune politică, dar a şi scris continuu, iar în vremea din urmă editează titlul după titlu, ceea ce i-a adus un succes imediat.

Debutează în 1975 cu două titluri: ’’Introducere în psihoterapie’’ şi ’’Stil și persoană’’, apărute înaintea plecării sale din România, ce aveau să creioneze scriitura sa atât de particulară, în care expertiza ca doctor psihiatru, analiza concentrată se împleteau cu o reală apetenţă pentru literatură, trăsătură moştenită dar şi cultivată în egală măsură prin lecturile esenţiale şi printr-o deosebită capacitate de sinteză personală.

(w882)

Pentru ’’Stil și persoană’’ este onorat în 1976 cu Premiul pentru Debut acordat de Uniunea Scriitorilor din România. Şi nu este singura distincţie pe care o primeşte pentru cărţile sale. La mai bine de treizeci de ani de la promiţătorul debut, în 2010, ’’Amor intelectuallis’’, un roman cu accentuată tentă autobiografică avea să fie apreciat drept ’’Cartea anului 2010’’ de juriile revistelor ’’România Literară’’ şi ’’Observator cultural’’, premiat de Uniunea Scriitorilor şi de Radio România Cultural, care îi conferă premiul de excelență pentru Opera Omnia.

(w882)

Din 2017, când am înregistrat această întâlnire, lui Ion Vianu i-au mai apărut şi alte cărţi printre care ’’Frumuseţea va mântui lumea şi alte eseuri’’, ’’Elegie pentru Mihai’’ şi ’’Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru’’ (Premiul Cartea Discretă a anului 2018). În cel din urmă titlu, ’’psihiatrul - scriitor Ion Vianu ne conduce, pe firul amintirilor, la o meditaţie asupra suferinţei, a demnităţii omului, accentuînd modestia de care trebuie să ne pătrundem în faţa infinitei complexităţi a fiinţei’’ (sursa: editura Polirom).

(w882)

’’Scrisori în exil’’, ’’Blestem şi binecuvântare’’, ’’Investigaţii mateine’’, ’’Apropieri’’, ’’Amor intellectualis. Romanul unei educații’’, ’’Arhiva trădării și a mâniei’’ toate editate de Polirom sau ’’Amintiri în dialog’’ (1994) scrisă împreună cu bunul său prieten, scriitorul și criticul Matei Călinescu (emigrat şi el tot în deceniul şapte) sunt doar câteva dintre titlurile pe care vă invităm să le parcurgeţi alături de, fireşte, confesiunea prilejuită de întâlnirea cu Daniela Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion".

(w882)

’’Ion Vianu ne antrenează într-o tulburătoare aventură intelectuală, în care ştiinţa şi experienţa, talentul şi erudiţia, analiza şi mărturisirea se împletesc seducător’’. (Sursa: Polirom)

Un articol de Ileana Ploscaru Panait - producătorul emisiunii

***

Program de difuzare:

TVR2: Marţi, 10 august 2021, ora 5:00

TVR Internaţional: Sâmbătă, 14 august 2021, ora 7:00

TVR Moldova: Sâmbătă, 14 august 2021, ora 7:00

20:00 Rivalii (R)

Rivalii

*Editie speciala GALA NEMURITORII

Editia din 22 iunie este, de fapt, o editie speciala. Aceasta este realizata in parteneriat cu Teatrul Constantin Tanase si consta intr-o gala, supranumita ,,Gala Nemuritorii”. In aceasta sunt evocati artisti si compozitori ce nu mai sunt printre noi si care au lasat slagare celebre din istoria muzicii usoare romanesti: Dan Spataru, Madalina Manole, Dumitru Lupu, Ilie Micolov, Florin Bogardo, Ghe. Dinica, Malina Olinescu, Mihai Constantinescu, Victor Socaciu, Gica Petrescu, Vasile V. Vasilache, Doru Stanculescu, Luigi Ionescu, Laura Stoica, Aurelian Andreescu.

Interpretarea apartine artistilor: Tavi Colen, Daniela Tanase, Gabriel Dorobantu, Bogdan Ionita, Stela Enache, Silviu Biris, Millenium, Sanda Ladosi, Fuego, Crina Matei, Mirabela Dauer, Dan Helciug, Corul Seniorilor Sector 6, Maria Nagy, Mihai Traistariu.

In sala sunt prezente personalitati din diverse domenii, precum si membri ai familiilor celor evocati: Doina Melinte, Simona Constantinescu, Dumitrana Lupu, Elena Stoica, Aneta Stan, Viorica Flintasu, Mihai Alexandru, Eli Laslean, Liza Panait.

De asemenea, nu lipsesc momentele umoristice, sustinute de Valentina Fatu si Vasile Muraru, si cele artistice, ale baletului Teatrului Constantin Tanase.

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Andreea Baciu

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Teatrul de Revista Constantin Tanase si Astra dell Arte

(Reluare)

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 44

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Duminică, 30 iunie, revedeți o ediție specială ”Drag de România mea!”. Paul Surugiu-Fuego vă invită de la ora 15:00, la TVR 2.

Confruntarea cuplurilor la „Drag de România mea!”

Duminică, 23 iunie, într-o redifuzare de vacanță a emisiunii „Drag de România mea!”, v-am așteptat la ora 15.00, pe TVR 2 și online pe TVR+, cu ...

Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

 

#tvr2