loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... o ediţie cu Ion Vianu – medic psihiatru, jurnalist, scriitor

Echipa emisiunii "Mic Dejun cu un Campion" ne prilejuieşte întâlnirea cu un reputat medic psihiatru român care a făcut carieră în Elveţia şi, în egală măsură, un scriitor valoros: Ion Vianu. Revedem ediţia la TVR2, TVRi şi TVR MOLDOVA.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ion Vianu, fiul filozofului, profesorului, criticului şi esteticianului Tudor Vianu a decis în anii 1977 că disidenţa sa nu poate avea obiect în România şi a decis să emigreze. Experienţa românească în domeniul psihiatric şi felul în care această specialitate atât de complexă poate deveni un instrument de constrângere l-au determinat să se implice activ pe plan internaţional în domeniul apărării drepturilor omului în psihiatrie.

(w882)

A profesat ca medic într-o specialitate ce la noi devenise chiar un instrument de represiune politică, dar a şi scris continuu, iar în vremea din urmă editează titlul după titlu, ceea ce i-a adus un succes imediat.

Debutează în 1975 cu două titluri: ’’Introducere în psihoterapie’’ şi ’’Stil și persoană’’, apărute înaintea plecării sale din România, ce aveau să creioneze scriitura sa atât de particulară, în care expertiza ca doctor psihiatru, analiza concentrată se împleteau cu o reală apetenţă pentru literatură, trăsătură moştenită dar şi cultivată în egală măsură prin lecturile esenţiale şi printr-o deosebită capacitate de sinteză personală.

(w882)

Pentru ’’Stil și persoană’’ este onorat în 1976 cu Premiul pentru Debut acordat de Uniunea Scriitorilor din România. Şi nu este singura distincţie pe care o primeşte pentru cărţile sale. La mai bine de treizeci de ani de la promiţătorul debut, în 2010, ’’Amor intelectuallis’’, un roman cu accentuată tentă autobiografică avea să fie apreciat drept ’’Cartea anului 2010’’ de juriile revistelor ’’România Literară’’ şi ’’Observator cultural’’, premiat de Uniunea Scriitorilor şi de Radio România Cultural, care îi conferă premiul de excelență pentru Opera Omnia.

(w882)

Din 2017, când am înregistrat această întâlnire, lui Ion Vianu i-au mai apărut şi alte cărţi printre care ’’Frumuseţea va mântui lumea şi alte eseuri’’, ’’Elegie pentru Mihai’’ şi ’’Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru’’ (Premiul Cartea Discretă a anului 2018). În cel din urmă titlu, ’’psihiatrul - scriitor Ion Vianu ne conduce, pe firul amintirilor, la o meditaţie asupra suferinţei, a demnităţii omului, accentuînd modestia de care trebuie să ne pătrundem în faţa infinitei complexităţi a fiinţei’’ (sursa: editura Polirom).

(w882)

’’Scrisori în exil’’, ’’Blestem şi binecuvântare’’, ’’Investigaţii mateine’’, ’’Apropieri’’, ’’Amor intellectualis. Romanul unei educații’’, ’’Arhiva trădării și a mâniei’’ toate editate de Polirom sau ’’Amintiri în dialog’’ (1994) scrisă împreună cu bunul său prieten, scriitorul și criticul Matei Călinescu (emigrat şi el tot în deceniul şapte) sunt doar câteva dintre titlurile pe care vă invităm să le parcurgeţi alături de, fireşte, confesiunea prilejuită de întâlnirea cu Daniela Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion".

(w882)

’’Ion Vianu ne antrenează într-o tulburătoare aventură intelectuală, în care ştiinţa şi experienţa, talentul şi erudiţia, analiza şi mărturisirea se împletesc seducător’’. (Sursa: Polirom)

Un articol de Ileana Ploscaru Panait - producătorul emisiunii

***

Program de difuzare:

TVR2: Marţi, 10 august 2021, ora 5:00

TVR Internaţional: Sâmbătă, 14 august 2021, ora 7:00

TVR Moldova: Sâmbătă, 14 august 2021, ora 7:00

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Târgu Mureş

* Cooking Show

*Tocaita de miel, la cuptorul cu lemne,in blid de lut cu capac de aluat, rosii si ardei copti..

Realizator: Bogdan Moraru

Producător: Costin Miron

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2