loader
Foto

Mic dejun cu un campion: Silviu Lupescu, stăpânul unui imperiu de hârtie

Telespectatorii noștri sunt și cititori pasionați, astfel că numele invitatului reprezintă motiv de încântare: Silviu Lupescu, managerul Editurii Polirom, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, pe 3 decembrie, ora 10:00 la TVR 2, TVR HD și pe TVR +.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Prima sâmbătă de decembrie ne prilejuiește, la "Mic dejun cu un campion", vizita unui editor de top din România - Silviu Lupescu. După 1989, şi-a părăsit profesia de inginer şi funcţia de şef.

A înfiinţat o editură care s-a dovedit a fi, în timp, nu un proiect himeric, ci un business de succes bazat pe o pasiune veche, cea de cititor avizat şi de manager cu fler.

’’Poţi să-l admiri ori să-l invidiezi: Silviu Lupescu e stăpânul unui imperiu de hârtie. Dar cea mai mare calitate a sa e aceea că reuşeşte să îmblânzească sute de autori deodată’’, spune amfitrionul emisiunii, Daniela Zeca Buzura.

(w882) Silviu Lup

Cine ar fi crezut, în anii ’90, că într-o piaţă de carte abia în formare, un proiect ambiţios precum Editura Polirom care venea dintr-un târg provincial ca Iaşiul – aşa cum ar fi tentaţi unii orgolioşi să considere – se va situa în doar câţiva ani în Top 10 al editurilor româneşti? Acest lucru a fost posibil pentru că acela care a pornit acest proiect, ce putea părea de nerealizat, întrunea câteva calităţi indubitabile: în primul rând îi plăcuse dintotdeauna cartea, ca obiect şi conţinut. Silviu Lupescu a fost toată viaţa un cititor înveterat, până într-acolo încât a făcut din pasiunea pentru carte o profesie. Apoi, a scris manifestându-se mai ales în presă.

A avut un fler special în a detecta talentele condeiului. Ştie, din instinct, că scriitorul e "o fiinţă foarte gingaşă şi orgolioasă, ca orice artist’’. Este un om de afaceri adevărat care a făcut din cultură subiectul business-ului său. Planul editorial al Poliromului acoperă o arie multidisciplinară cuprinzând de la carte şcolară la beletristică, ştiinţă, filosofie şi multe alte domenii.

(w882) Silviu Lup

Îi promovează pe tinerii scriitori, investind, riscant, în imaginea lor, aşa cum foarte puţini editori ar face-o. Traduce şi pune literatura română pe harta editorială a lumii. Seriile exclusiviste de autori celebri precum Salman Rushdie, Orhan Pamuk, Norman Manea – şi nu sunt singurii – probează, încă o dată, certitudinea valorii unei edituri clădite cu tenacitate, bun simţ, măsură şi pricepere.

Silviu Lupescu ştie că, pentru a rămâne pe piaţă, sunt necesare nu numai investiţii curajoase, ci şi viziune, mobilitate, un plan de afaceri şi un marketing la zi. Este probabil şi motivul pentru care, experienţa sa este împărtăşită studenţilor pe care-i formează la Universitatea din Iaşi. O specializare pe care a impus-o în planul de învăţământ şi care se bucură de un real succes pentru că vine din partea unui om care vorbeşte prin prisma unei experienţe de o viaţă.

(w882) Silviu Lup

Nu de mult, la aniversarea a 60 de ani, Silviu Lupescu măsturisea: ’’/.../Timpul nu trebuie irosit. Aş vrea să sper că toţi cei pe care i-am avut alături de mine într-un moment sau altul al vieţii vor crede la rândul lor în ceea ce am crezut şi eu. Dar, lăsând nostalgia deoparte, ceea ce este mai important e că mai am încă multe de făcut. Şi asta începând chiar de mâine.” (sursa: “Jurnalul Naţional”, 22 februarie 2013)

’’Am lucrat zece ani în staff-ul de organizare al Târgurilor de Carte – BookAREST şi Bookfest - şi ştiu Editura Polirom de la primele lansări de la Galeria Etaj ¾ de la Teatrul Naţional, unde se organizau în anii ’90. An de an, standurile editurii arătau din ce în ce mai frumoase, cu o identitate vizuală aparte. Poliromul era prezent mereu la târg, cu producţii pe care nu le puteai trece cu vederea. Ce m-a impresionat profund a fost aprecierea, aproape nostalgică, a lui Silviu Lupescu pentru acea perioadă temerară de pionierat. Era o investiţie mai mult de suflet care a crescut an de an spre adevăratul ei potenţial. Dar a fost nevoie de câţiva oameni care să creadă în cultura scrisă din România. I-aş aminti pe doar doi dintre cei cu care am lucrat în mod direct, Radu Şteflea şi Mihai Oroveanu, amândoi dispăruţi, care, alături de alţi Doni Quijote s-au ’’aventurat’’ în a întemeia primele edituri postdecembriste şi structuri de organizare. Apoi, piaţa a explodat. Târgul s-a înscris în rândul celor mai importante evenimente similare europene şi nu numai. România a fost nu o dată ţară invitată la Frankfurt, Paris, Leipzig, Beijing. Iar la succesul participării româneşti la toate aceste târguri, Editura Polirom a contribuit din plin. Şi asta datorită unor oameni precum Silviu Lupescu, invitatul nostru din această dimineaţă’’, spune producătoarea TV a emisiunii, Ileana Ploscaru Panait.

(w882) Silviu Lup

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 3 decembrie, ora 10:00/ în reluare duminică, 4 decembrie, ora 11:00), TVR Internaţional (marţi, 6 decembrie, ora 10:30 / în reluare vineri, 9 decembrie, ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 10 decembrie, ora 9:00).

***

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

5:35 Teleşcoala (R)

* Limbi străine

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)

6:05 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2