loader
Foto

Galerie foto

Mic dejun cu un campion: Ovidiu Lipan Ţăndărică şi poveştile Phoenix

Seria de redifuzări continuă cu un foarte iubit şi respectat muzician; îl veţi descoperi pe Lipan Ţăndărică aşa cum nu-l ştiaţi, în poveşti şi imagini de o preţioasă unicitate păstrate în Arhiva TVR. Sâmbătă, 23 iulie, la TVR 2, de la 9:30.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

La cei 62 de ani ai săi, Ovidiu Lipan Ţăndărică este la fel de vital ca în tinereţe. Umorul subţire, atitudinea, experienţa, o oarecare distanţare de tensiunile vieţii, o înţelepţire firească şi diversificarea proiectelor în care este implicat fac din acest cunoscut şi îndrăgit artist, un om la fel de actual ca în perioada de glorie a Phoenix-ului cu care s-a afirmat şi cu care şi-a câştigat notorietatea. Timpul se pare că nu l-a atins, doar l-a înnobilat cu şi mai multă destoinicie şi farmec.

Îl vom asculta, îl vom vedea în clipuri, concerte, înregistrări, momente despre care unii dintre dumneavoastră îşi vor aminti cu siguranţă, dar care, pentru alţii, cei mai tineri, vor fi o noutate absolută. Apreciem şi admirăm implicarea sa într-o varietate de proiecte personale şi de grup. Alături de mulţi alţi artişti, Ovidiu Lipan Ţăndărică face parte, fără nicio îndoială, din istoria cea mai valoroasă a muzicii rock de la noi.

Ovidiu Lipan după numele său real, Ţăndărică, porecla atribuită de colegii săi muzicieni, transformată repede în renume dat de dexteritatea cu care bătea la tobe, s-a născut într-o familie de muzicieni. Obişnuit cu succesul încă de la debut, Ţăndărică devine idolul noii generaţii ce practica un jazz-rock foarte nonconformist pentru România acelor ani. Nancy Brandes l-a cooptat în Roşu şi Negru, până în 1975 când a început colaborarea cu celebra formaţie Phoenix. În 1977 fuge din ţară împreună cu membrii trupei. În Germania şi în Europa începe noi proiecte, concerte şi turnee, cu Phoenix, dar şi pe cont propriu sau cu alţi muzicieni.

„Proiectele ample, cariera solistică, participarea la Cerbul de Aur, colaborările cu Fanfara din 10 Prăjini, cu alţi muzicieni români sau străini cunoscuţi, susţinerea tradiţiei şi experimentului muzical într-un creuzet în care muzica şi arta contemporană reuneşte atâtea tonalităţi şi stiluri, înţelegerea profundă şi implicarea personală fără rezerve şi inhibiţii, au făcut din Ovidiu Lipan Ţăndărică un artist original şi foarte apreciat peste tot în lume unde a concertat”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii Mic dejun cu un campion.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 23 iulie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 26 iulie,  ora 16:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 30 iulie, ora 9:00)

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR al emisiunii.

 

7:50 Documentar 360°GEO

* Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012) Redifuzare

*Varietatea de arbori de cacao Nacional ce provine din Ecuador se mai numeşte şi "Cacao Theobroma" sau "mâncarea zeilor". Fructele sale cresc în provinciile îndepărtate şi în satele de pe râurile Santiago şi Napo.

Aromele speciale ale Theobroma sunt căutate de cei mai renumiţi maeştri ciocolatieri ai lumii; drept urmare şi producătorii săraci din zonă au o sursă stabilă de venit.

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Ştefan Asavei

8:45 Teleshopping

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2